Naši republiku jsme důkladně zkurvili. Schwarzenberg promluvil k sexu za peníze

30.07.2013 4:41

ANKETA Pražské zastupitelstvo na návrh radních z TOP 09 poslalo do sněmovny návrh zákona o legalizace prostituce jako podnikání. Svůj, odlišný, návrh zákona chce předložit i poslanec LIDEM Viktor Paggio.

Naši republiku jsme důkladně zkurvili. Schwarzenberg promluvil k sexu za peníze
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda souhlasí s legalizací prostituce. Ozvalo se poměrně dost hlasů, které to podporují.

Když už jsme naši republiku důkladně zkurvili...

Poměrně dosti expresivně se na podporu vyjádřil předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. „Když už jsme naši republiku důkladně zkurvili, tak bychom do toho měli aspoň zavést pravidla. Zavírat oči a neřešit očividný problém, není řešení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

„Návrh nepodporuji. Neobsahuje postup, jak před jeho přijetím ukončit, respektive vypovědět mezinárodní smlouvu o potírání prostituce, kterou je Česká republika vázána,“ upozornil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Existuje totiž Úmluva o potlačování a zrušení obchodu s lidmi a využívání prostituce druhých osob ze dne 21. března 1950, která je v rozporu se zamýšleným zákonem a kterou je ČR vázána.

Místopředseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD uvedl, že legalizaci prostituce podporuje. „Návrh kolegy Paggia mi přijde kvalitnější,“ dodal.

Legalizace kuplířství

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda na dotaz nereagoval. Zato místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Vidím informoval, že pro legalizaci prostituce není a že bude hlasovat proti oběma návrhům.

„Prostituce je u nás legální. Návrh poslance Paggia ve skutečnosti legalizuje kuplířství. Naproti tomu pražský návrh převádí povinnosti kuplíře na stát či obec. Nemyslím, že by tyto návrhy mohly jakkoli vyřešit problémy spojené s prostitucí. Spíše naopak by nové problémy přinesly,“ míní poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek jen stručně uvedl, že je pro legalizaci prostituce. Poslankyně ČSSD Hana Orgoníková, že je proti.

"V tomto směru jsem liberální politik," reagoval poslanec ODS Tomáš Chalupa.

Zákon na podporu podnikání v oblasti sexuálních služeb

„S tím návrhem zásadně nesouhlasím a nikdy ho nepodpořím. Prostituce, respektive poskytování sexuálních služeb, je přece už v současné době v ČR legální. Stávající legislativa dostatečně umožňuje zabránit všem negativním jevům, které tuto nejstarší živnost provází,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

„Když někdo například vystaví nahá děvčata do výlohy, mohou takové jednání orgány postihnout za mravnostní delikt. Když budou v noci na ulici povykovat, mohou obce využít vyhlášky k regulaci nočního klidu a podobně. K tomu nepotřebujeme nový zákon, který jen dává úředníkům další moc, jak se domlouvat Bůh ví s kým a Bůh ví za co o tom, kde bude a kde už nebude nevěstinec. Předložený návrh není totiž ničím jiným než návrhem ´Zákona na podporu podnikání v oblasti sexuálních služeb a stanovení podmínek pro jejich poskytování´. A někdy méně je lépe než více,“ dodal Šťastný.

 „V principu jsem za účinnou regulaci než neúčinné a pokrytecké zakazování. Podobné návrhy jsem podporoval už v minulosti. Záleží na konečném nastavení,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

"Já to nepodporuji. Vůbec nic to ve skutečnosti neřeší," říká poslanec ODS Aleš Rádl.

„Prostituci již legalizoval Nejvyšší soud výkladem poslanecké imunity,“ reagoval poslanec Michal Doktor.

TOP 09 sama sebe deklaruje jako konzervativní stranu

„Vždy jsem si myslel, že TOP 09 sama sebe deklaruje jako konzervativní stranu. Toto moc konzervativní není, ale jak říkají latiníci: tempora mutantur et nos mutamur in illis (Časy se mění a my se měníme s nimi – pozn. red.). Pokud mám mluvit sám za sebe, já se v čase měnit nechci, alespoň ne v tomto případě, a proto tento návrh nebudu podporovat,“ řekl poslanec ODS Walter Bartoš.

„Neznám konkrétní návrh pražské TOP 09, ale obecně si myslím, že legalizace prostituce znamená zdanění zřejmě obrovských příjmů z této činnosti a přínos mnoha miliard do veřejných rozpočtů. Budou-li napříště ty dámy provádět svou činnost na živnostenský list, stanou se jejich daně příjmovou položkou rozpočtu obcí. To bude v Praze znamenat za rok určitě stamilionové, spíše však mnohamiliardové příjmy do městského rozpočtu. Ty dámy si také napříště budou platit zdravotní a sociální pojištění a bude-li tato činnost de facto legalizována, bude to znamenat i vyšší nároky na zdravotní péči a prevenci. Záměr je jedna věc. A to, zda bude návrh sledovat zmíněné cíle, není jisté,“ myslí si předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek.

„Já osobně nejsem pro legalizaci prostituce. Uvidíme, co ty návrhy obsahují a také jaká proběhne diskuse včetně našeho poslaneckého klubu,“ sdělil poslanec KSČM Josef Šenfeld.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Stát toto řešit nemá

„To je zmatení názvů. Nejedná se o žádnou legalizaci. V názvu mají regulaci. Návrh teprve budu pročítat, abych zjistila, proč vlastně zastupitelstvo Prahy takový návrh předkládá a čeho chce v této, zvláště v Praze tak zoufalé situaci docílit. Domnívám se ale, že stát toto řešit nemá. Jinou věcí je pomoc ženám v zoufalé situaci – informace mám z neziskových organizací – například La Strada,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Poslanec ČSSD Ivan Ohlídal uvedl, že při splnění určitých podmínek je pro legalizaci prostituce: „Neznám však návrh zákona, který předložili, a proto nemohu posoudit, zda je kompatibilní s mými názory. Jednou z těch zmíněných podmínek je například to, aby zákonnou normou byla prostituce podřízena jednoznačné kontrole prováděné odpovídajícími orgány státu – například, aby byla zajištěna pravidelná povinná zdravotní kontrola prostitutek a tak dále.“

„Hlavní město Praha předkládalo za dobu mého primátorování dva návrhy řešící problém prostituce. Troufnu si tvrdit, že nejspíše jeden modifikovaný z nich bude obsahem toho, který je nyní předkládaný,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Pavel Bém.

„Nejsem přívržencem prostituce, ale pokud ji stát toleruje, pak by měl z příjmů vybírat daně a pojistné a měl by mít možnost regulace a zdravotního dohledu. Je to třaskavé téma a diskuse přinese jistě nepřeberné množství různých protichůdných pohledů. Půjde o to, zda zvítězí principy, ideje, či pragmatismus,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Marný boj s prostitucí

„Plně chápu, že to navrhují právě oni. Konkrétnosti však neznám. Nicméně proč ne. Prostituce po tisíciletí bohužel existuje a jakási pravidla by pro ni též měla existovat. Včetně placení daní. Jen mě napadá, jaká bude asi DPH? A jak to budou od šéfů-mafiánů vymáhat? Osobně je mi však smutno z toho, jak se i této ´profesi´ zvláště dnes daří. Nesvědčí to zrovna o vysoké úrovni doby. A je to i dosti v protikladu s právě topáky prosazeným rozsahem církevních restitucí,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Až bude v naší zemi stabilní vláda s důvěrou, můžeme řešit takové drobné a malicherné otázky,“ uvedl poslanec ODS David Šeich.

„Historie nás poučí o marném boji všech myslitelných státoprávních modelů s prostitucí. Určitá forma kontroly a registrace je žádoucí, ať už z pohledu daní a odvodů, tak i z hlediska zdravotního. Problémem bude prokazování a stíhání divoké pouliční prostituce. To by u paní Šimůnkové, Kláry Samkové narazilo,“ myslí si senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Živnost

„Není to nová myšlenka. Prosazovali jsme to už před víc jak deseti lety. Dokonce jsme na toto téma měli společné jednání v Dubí. Nechápu, proč by, vydávají-li to za svou živnost, neměli jako každý živnostník platit daně. Ano, jsem pro. Mělo to být už dávno,“ míní senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Nemám vyhraněný názor na legalizaci prostituce. Zákon bude k ničemu,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Senátor Miroslav Krejča míní, že právní úprava nejstaršího řemesla měla být už dávno přijata. „Na komerčním nabízení sexuálních služeb a jejich využívání neshledávám nic výrazně problematického, pakliže je zaručena diskrétnost, zdravotní aspekty a není to poskytováno mladistvím,“ uvedl senátor.

Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna je pro legalizaci prostituce. Prý ji tak lze lépe regulovat a kontrolovat.

Podle návrhu pražské TOP 09 by prostituce nepatřila mezi živnosti, ale do podnikatelských aktivit, které se řídí zvláštním předpisem. „Podnikatelé“ v tomto oboru by museli mít řádné oprávnění, včetně osobní průkazky. Samozřejmostí by měla být zdravotní způsobilost potvrzená lékařem. Potvrzení by bylo platné na rok a muselo by se po vypršení obnovit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…