Nebudu bojovat se Zemanem, slíbil Sobotka. To prý přenechá pravici

17.08.2013 8:18

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se vymezoval vůči prezidentu Miloši Zemanovi a varoval před jeho rostoucí mocí. Nyní říká, že s ním dokáže spolupracovat. Nehodlá se s prezidentem sice usmiřovat, nechce s ním ale ani vést nějaký souboj, řekl Sobotka v rozhovoru pro MF Dnes.

Nebudu bojovat se Zemanem, slíbil Sobotka. To prý přenechá pravici
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Sobotka vidí reálnou šanci, že se sněmovna opravdu rozpustí a budou předčasné volby. Termín avizovaný prezidentem, tedy pátek 25. a sobota 26. října, očekával. Během listopadu by se stihla sestavit vláda a v prosinci by mohla zajistit rozpočet na příští rok, říká.

 

Kampaně budou podle šéfa sociální demokracie vycházet z nálady a rozpoložení v České republice. „Je tu velká skepse k tomu, že je politická garnitura schopna řídit stát tak, aby se nerozpadal pod rukama. A skepse k tomu, že může vzniknout vláda, která nebude vyčerpávat větší část své energie k vnitřním hádkám," popisuje Sobotka. Těmto pochybnostem chce ČSSD čelit, ne se vymezovat vůči TOP 09 nebo ODS.

Na Zemana ať útočí pravice

Pravicové strany jsou podle Sobotky v situaci, kdy těžko mohou něco slibovat voličům. Jejich kampaň se proto podle něj ponese v duchu vymezování se vůči prezidentování Miloše Zemana, jak už ostatně avizoval i šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.

„Miloš Zeman nebude součástí kampaně ČSSD. Naším plánem je ale také zpřesnění Ústavy po příštích volbách tak, aby nebyly žádné pochybnosti, že se tady chystá přechod na prezidentský systém. Miloš Zeman se hlásí k levicovým hodnotám, proto mezi námi může fungovat spolupráce," říká Sobotka. „Tím ale neříkám, že budeme vždycky souhlasit se vším, co on navrhne," podotýká.

Zeman prý dobře zná Sobotkovy názory a ví, že je stoupencem autonomní sociální demokracie, která nebude závislá na jiných vlivových centrech. Není prý potřeba se usmiřovat, s prezidentem je ČSSD schopna se sejít, když je to potřeba.

SPOZ je spíše komerční strana

„Necítím v sociální demokracii poptávku po tom, abychom stáli v zákrytu za panem prezidentem. Cítím silnou poptávku po tom, aby sociální demokracie vyhrála volby a prosadila svůj pohled na podobu republiky v příštích letech," řekl MF Dnes Sobotka.

Zatím nechce spekulovat o možné spolupráci se SPOZ, protože není jisté, zda se vůbec dostane do Parlamentu. Způsob, jakým se snaží zadním vchodem dostat k funkcím a vlivu, prý může řadu lidí odradit. „Se SPOZ máme některé programové průniky, nicméně ji řadím mezi nové strany, které nevznikly na základě nějakého ideového pohnutí. Je to spíše strana komerčního typu," uvedl Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…