Nečas přijde do sněmovny

14.06.2013 6:01

Premiér Petr Nečas (ODS) by mohl dnes před poslanci vysvětlovat policejní zásah na Úřadu vlády i na jiných místech, například Ministerstvu obrany. Policie zadržela některé jeho spolupracovníky, bývalé poslance ODS a vysoké státní úředníky. Zda se sněmovna dostane k projednávání zákonů, není jisté. ODS již oznámila, že po zahájení schůze v devět hodin si vyžádá pauzu na jednání svého klubu.

Nečas přijde do sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Pokud by se poslanci nerozhodli zabývat se situací v rámci mimořádného bodu, bylo by to možné při diskusi o změnách programu schůze. V takovém případě by mohli vystupovat jen politici s přednostním právem, tedy členové vlády, funkcionáři sněmovny, předsedové poslaneckých klubů a stran.

Poslanci schůzi přerušili do doby, než se dostaví Nečas

Policejní akce ovlivnila už čtvrteční jednání dolní komory. Poslanci schůzi přerušili do doby, než se dostaví Nečas, jenž byl řádně omluven. Ministerský předseda už ve čtvrtek řekl, že nerezignuje a věří v nevinu svých spolupracovníků. Opozice naopak opět hovoří o odstoupení premiéra a předčasných volbách.

Mezi zadrženými byli šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová a vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Policie se zajímá také o někdejší poslanecké rebely ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra nebo o ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a předsedu Správy státních hmotných rezerv Ondreje Páleníka. Cílem policejní akce se staly rovněž nemovitosti podnikatelů a lobbistů Iva Rittiga a Romana Janouška, kteří jsou spojováni s ODS.

V případě, že by poslanci postupovali podle programu, měli by dnes rozhodnout o předloze, která cílí proti korupčním praktikám ze strany farmaceutických firem. Na pořadu jsou také různé předlohy v prvním a druhém čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…