Nechce se nám makat, nadával ve sněmovně Kalousek

06.12.2013 11:48

AKTUALIZACE Jako první se k harmonogramu projednávání návrhu státního rozpočtu přihlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. A zdůraznil, že čas 14 dní na projednání rozpočtu je naprosto nedostatečný čas. „Podepíšeme tím bianko šek a nevíme ještě jaké vládě. Navíc tím dáváme najevo, že to chceme mít z krku a mít v klidu Vánoce,“ poznamenal kromě jiného Kalousek a zmínil, že se poslancům asi nechce "makat".

Nechce se nám makat, nadával ve sněmovně Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura s Miroslavem Kalouskem

Kdo by si myslel, že debata o státním rozpočtu a jeho harmonogramu proběhne v naprostém klidu, ten by se mýlil. Hned na začátku rozpravy totiž přistoupil za sněmovní pultík exministr financí a dnešní šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Zákon o státním rozpočtu je materie nejenom rozsáhlá, ale i sofistikovaná. A já při vší úctě k intelektuálnímu potenciálu nás všech, kteří jsme byli zvoleni do této Poslanecké sněmovny, si dovolím tvrdit, že čtrnáctidenní harmonogram je nedostatečný čas přímo na prostudování každého z nás, ale na řádné projednávání už je to čas zcela absurdní... Pokud ho přijmeme, neříkáme nic jiného než to, že i když je Poslanecká sněmovna suverén, tak my na toto rezignujeme a my to uděláme rychle, neboť se nám nechce makat,“ sdělil Kalousek.

Podle něj se totiž stane to, že se tato materie odbyde. „Tím zároveň podepisujete bianko šek a když jej podepíšeme, tak ani ještě nevíme jaké vládě. Navíc tím dáváme najevo, že to chceme mít vše z krku a mít v klidu i Vánoce,“ poznamenal dále Kalousek s tím, že si je ale vědom toho, že sněmovna chce odvrátit rozpočtové provizorium.

„Poslanecký klub TOP 09 to ale nepodpoří, a to proto, že bychom zároveň řekli, že my v Poslanecké sněmovně na svůj úkol kašleme,“ řekl ještě Kalousek a zdůraznil, že nyní není sněmovna v nějaké legislativní tísni a když rozpočet sněmovna neschválí do 20. ledna, tak se vlastně nic nestane.

Nebude žádný problém

„Když to teď neschválíme, tak nevznikne problém žádný,“ dodal.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v úvodu svého slova pak kratičce zmínil: „To máme docela svižný začátek, že?“

Podle Stanjury poslanci mají projednávat státní rozpočet, k němuž se ale nikdo nehlásí. „Poprvé na rozpočtovém výboru, když se rozpočet projednával, nebyl ministr financí a dokonce dnes chybí i premiér,“ zvolal ironickým tónem a také zmínil, že poslanci budou mít čas vypracovat při druhém čtení kvalitní pozměňující návrhy.

Dolejš: Je to fakt "politicky složité"

ParlamentnímListům.cz k tomu připomněl místopředseda KSČM Jiří Dolejš, že je vskutku „politicky složité“ zařadit tento návrh právě nyní.

„Připravovat ho totiž začala na jaře tohoto roku ještě vláda Petra Nečase a ministr financí Kalousek. Po pádu této vlády jej už dokončila a vlastně jen dílčím způsobem upravila vláda Jiřího Rusnoka v demisi a ministr financí Jan Fischer. Rodící se nová vláda už na tento rozpočet bude mít také jen minimální vliv, protože do doby jeho projednání nejspíš ani nevznikne,“ vysvětlil Dolejš.

Komunisté ale podle něj v prvním čtení rozpočet podpoří. Prý se tak rozhodli těsně před začátkem sněmovní schůze na jednání svého poslaneckého klubu. "Podpoříme první čtení, třetí čtení je ale otevřené," řekl.

Ostatní diskutující ve sněmovně kupříkladu zdůraznili, že rozpočet je třeba schválit už proto, že peníze z něj musí dostat včas i obce, kraje a je to nutné i pro čerpání z fondů EU.

"Nenažraní" kolegové ze SPOZ...

„To není ani tak Fischerův rozpočet, jako Pecinův,“ zdůraznil pak ve svém v pořadí třetím vystoupení Kalousek a dodal i poznámku o „nenažranosti“ Pecinových kolegů ze SPOZ. „Je to Pecinův rozpočet a je velmi nezodpovědné jej schválit během 14 dní,“ doplnil Kalousek s tím, že dvou až třítýdenní rozpočtové provizorium neznamená žádné riziko pro fungování státu, samospráv a ani pro důvěru kapitálových trhů.

„Rád jsem vás kdysi poslouchal v televizi jako brilantního řečníka. Teď musím říci, že jste mne zklamal,“ reagoval ale na Kalouska ironicky Richard Brabec z hnutí ANO.

„Ale k vaší jiné poznámce. My opravdu přicházíme z jiného světa. Jsou firmy, které rozpočet schválí a pak šetří,“ uzavřel Brabec svou vsuvku.

Někteří poslanci pak navíc připomínali, že nedostali včas k rozpočtu sněmovní tisky a navíc zákon nebyl ani v elekronické databázi.

„Elektronická distribuce byla učiněna 4. prosince ve 20: 57 hodin,“ dodal k tomu předsedající schůze Vojtěch Filip (KSČM).

Schvalovací harmonogram schválili

Poslanci nakonec harmonogram projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok schválili. Samotné první čtení zákona budou probírat na třetí schůzi, kterou načnou deset minut po poledni. Prvním čtením rozpočtu by se tak poslanci měli zabývat ještě dnes. Závěrečné schvalování by se mělo odehrát od čtvrtka 19. prosince.

Na rozpočet tak poslanci budou mít dva týdny. V jiných letech to bývají zhruba dva a půl měsíce. Pokud by sněmovna nestihla schválit rozpočet do konce roku, nastalo by rozpočtové provizorium.

V úvodním kole sněmovna schvaluje základní parametry rozpočtu - příjmy, výdaje a výši schodku. Ještě před tím budou poslanci například potvrzovat nově zvolené předsedy výborů a zřizovat sněmovní komise.

Návrh rozpočtu předpokládá zvýšení příjmů proti letošnímu roku o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje mají vzrůst o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…