Nečum, rozbiju ti držku. Jsme krásná země s hloupými občany. Hovoří pravicový předseda

05.08.2013 9:13

Po dvaceti letech, co odešel z Federálního shromáždění a politickou scénu už jen pozoruje, ztratil předseda Strany soukromníků ČR Rostislav Senjuk ideály. „Nějak si nedovedu vzpomenout na vládu, která by mne přesvědčila o tom, že prioritou je prosperita České republiky."

Nečum, rozbiju ti držku. Jsme krásná země s hloupými občany. Hovoří pravicový předseda
Foto: archiv strany
Popisek: Rostislav Senjuk, předseda Soukromníků

„Dokonce se mi nepříjemně vkrádá do mysli myšlenka, že tato vláda je předem někým určena a rozhodnuta v této zemi udělat ještě větší chaos, než jaký se podařil vytvořit těm předchozím a který tu je,“ řekl na adresu kabinetu Jiřího Rusnoka, na kterém mu prý nejvíc vadí „přílišný rektální alpinismus směrem k Hradu a namachrování některých druhořadých až šmíráckých nicek“.

Za pár dní bude vláda Jiřího Rusnoka žádat sněmovnu o důvěru. Kdyby byla Strana soukromníků ČR už ve sněmovně, podpořila by ji?

Když jsem byl malý, slýchal jsem na své "kdyby" vždycky peprnou odpověď od dědy, jak a proč by nemusely být rybníky. Strana soukromníků ČR má spoustu členů a já osobně netuším, jak by který hlasoval. Dovedu si představit, že část by si řekla: Ať je už klid a může se dělat, a asi by tuto vládu podpořila. Druhá část, a myslím si, že podstatně větší, by si řekla, že jediný mandát, který tato vláda má, je to, že jejího předsedu pověřil pan Zeman vzešlý z první všelidové veselice - přímé volby.

Pokud bych se měl vyjádřit já sám osobně, pak jsem poněkud ostražitý k namistrovaným machrům už od malička: Hele, co čumíš, já ti ukážu, jak se má dělat to a ono a moc nečum, nebo ti rozbiju držku! Tato slova, která jsem slýchal od někdy starších, někdy drzejších, někdy hloupějších, povětšinou končila fiaskem nebo rozbitím huby. V každém případě ale dotyčný spoustu věcí předem podcenil. Stejnou paralelu vidím u politiků celé roky. Jakmile je někdo politický oponent, znamená to nepřítel a samozřejmě vše, co udělal nebo navrhl, je špatně.

Tak jsme zavrhli a vyhodili spoustu dobrého z dob socialismu, socialisté zrušili spoustu dobrého, co před nimi zavedla ODS a ODS šmahem zavrhla cokoliv, co bylo z dílny socialistů. Důsledky máme všude kolem sebe. Stejně tak někteří členové této vlády, aniž by měli čas a prostředky analyzovat stav věcí na svém resortu, začnou čistkami  a siláckými prohlášeními. Neudělají si analýzu, a vlastně ani filosofii budoucího vývoje, kam by ten či onen resort chtěli dotáhnout. Navíc, být ministrem vlády, která ještě nemá důvěru, a začít machrovat jako malý harant v průjezdu, když ani nevím, zda mne z průjezdu náhlý průvan větrů vanoucích z Hradu neodvane, mně osobně nesignalizuje, že se jedná o lidi na svých místech. Já bych - být  poslancem - na tuhle šaškárnu k vyslovení důvěry raději ani nešel, natož abych pro důvěru zvedl ruku. Ale to je můj názor.

Co vám na vládním týmu nejvíc vadí?

Přílišný rektální alpinismus směrem k Hradu a namachrování některých druhořadých až šmíráckých nicek. Myslím si, že to, že tato země už nemá dostatek mozků, je patrné nejen z dřívějška, ale i z vlády pana Rusnoka.

Považujete členy kabinetu za odborníky? A co říkáte tomu, že první  týdny nevěnují ani tolik práci jako spíš čistkám na úřadech a  na klíčových postech ve státních firmách, i když vláda ještě nemá důvěru?

Většinu z nich neznám. Na rozdíl od mnoha předešlých z této vlády neznám osobně nikoho a nerad hodnotím lidi jen podle doslechu. Možná mne někteří příjemně překvapí, protože ne všichni se chovají jako namistrovaní cápkové, které někdo za uši vytáhl z hnoje a oni dostali nové auto, prvně v životě sluhy a jaksepatří to všem chtějí ukázat. Nemyslím si, že pan Rusnok je hlupák, a nechci se ani dotknout schopností dalších členů vlády.

Dokonce bych si strašně přál, aby se ukázalo, že to není jen partička rektálních alpinistů, ale lidí, kterým jde především o tento stát a jeho budoucnost. Ale po dvaceti letech, co pozoruji politickou scénu, aniž bych se na ní aktivně podílel, jsem asi ztratil ideály. Nějak si nedovedu vzpomenout na vládu, která by mne přesvědčila o tom, že její prioritou je prosperita České republiky. Dokonce se mi nepříjemně vkrádá do mysli myšlenka, že tato vláda je předem někým určena a rozhodnuta v této zemi udělat ještě větší chaos, než jaký se podařil vytvořit těm přechozím a který tu je. Hlavně aby ještě méně věcí fungovalo. A to mne děsí. Můžeme si položit jen otázku, v čí prospěch by se tak dělo. Odpověď je jen jedna.

Někteří ministři pocházejí z prostředí byznysu. Myslíte, že budou prosazovat i zájmy živnostníků?

Řekla jste správně, že pochází z byznysu. Melu pořád to samé už roky a dokud si lidé neprojdou zkušeností OSVČ, budou mít stále plnou hubu žvástů a vykořisťování a nerovnosti zaměstnanců a zaměstnavatelů. "Lidé z byznysu" a "nejlepší podnikatelé" jsou povětšinou zaměstnanci firem větších nebo velkých. Jen velmi málo manažerů jsou zároveň vlastníky. Nebo se vlastníky stali jaksi vývojem (tu zprivatizovali fabriku, kde dělali náměstky či ředitele, tu se z úředníka rázem stal předseda představenstva) a ti nemohou mít pojem o začínání od píky. Mohou mít i snahu, ale nebudou a ani nemohou mít zkušenost.

Zvýšení minimální mzdy, ke kterému přistoupila tato vláda, je samozřejmě krok ke zvýšení odvodů a zvýšení příjmů do rozpočtu. Lidem, kterých se takto nízká mzda týká, je zlomek pracující populace. Takže toto je další cílený krok ke zhoršení pozice malých a středních soukromníků, protože oni to všechno zaplatí a  těm takzvaně potřebným to nic nepřinese. Vůbec mne opravdu baví představa pánů Kalousků a nyní Fischerů, jež je totožná s dojmem obyvatel Samoy, kteří mi zcela vážně a přátelsky vytýkali: To víš, vy v Evropě a Americe jste trošku sobečtí, nezdá se ti? Vy tam máte ty tiskárny na peníze, ale nám je moc neposíláte, rozdělujete je špatně. Představa, že živnostník je ten, který tiskne peníze a je potřeba ho donutit, aby je více odváděl (rozuměj lépe rozděloval) je idiotská a hodí se maximálně na Samou.

Pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, co by měl udělat prezident? A co  podle vás nakonec udělá? Jak vůbec hodnotíte jeho kroky, například požadavek na předložení 101 notářsky ověřených podpisů od vládní koalice, i když to na Rusnokovi nechtěl?

Spekulace, co bude když, jsou velmi ošemetné. Vezměme to jinak. Volby nás všechny přijdou na dvě miliardy korun. Pokud budou v řádném termínu. Pokud budou mimořádné, budou pak v řádném termínu evropské, pražské a senátní volby. Dvoje náklady. Nemám iluze o kvalitě nově zvolených poslanců, stejně jako nemám iluze o těch, co tam jsou. Osobně bych šetřil na volbách. Takže nové volby ne. Vláda pana Rusnoka může být a vládnout v demisi až do nových voleb.

Některé nicky z vlády to pojmou jako "po nás potopa" a určitě si užijeme spoustu legrace nejen s ND, ale třeba na to ani pan Rusnok nebude mít žaludek a budou i změny. Skupina kolem padlých andělů mající 101 poslanců pro pana Zemana nemá žádnou váhu. On se cítí guruem a spasitelem národa. Schválně se zkuste sama obklopit dětmi z pomocných škol či ústavů a rázem si budete připadat taky jako Einstein, nemůžeme mu to mít za zlé. Má mandát silnější než kterýkoliv poslanec a z toho vychází. Poslanci si to také myslí, jejich mandát vyšel z právoplatných voleb. Ale ty jsou bohužel staršího data než prezidentská veselice. Podle mne si buď prezident zašpásuje s novými maňásky, nebo nechá vládu pana Rusnoka v demisi vládnout až do voleb.

Byl jste jedním z prvních politiků po pádu totality. Dokázal jste si  představit, že za dvacet let bude politická scéna vypadat tak jako dnes?

Tvrdím dvacet let, že kdyby se vrátilo první volené Federální shromáždění (a to klidně beze mne), mohli bychom dát na modlení. Nesetkal jsem se tehdy s jediným poslancem, kterému by nešlo především o budoucnost země. A bylo fuk, z jaké je politické strany. To, co vidím dnes, není politická scéna. Je to nechutná fraška vyřizování osobních účtů, léčení si pocitů méněcennosti za peníze jiných, bezostyšná snaha smočit pazoury v penězích, které vydělal někdo jiný pod pláštíkem spravedlnosti a mnohdy už i bez něj, měření různým metrem různým skupinám a lidem, oblbování a ohlupování stále víc a víc degenerujících mozků našeho kdysi tak moudrého a hrdého národa. Naprosté vymizení tradičních hodnot.

Cynismus. I kdyby se totiž našel jednotlivec, nebo jednotlivci, kterým by šlo skutečně o dobro a dělali by to tak, opět je tento národ zavrhne jako korytáře, křiváky a prospěcháře, protože se určitě najde dost novinářů, kteří - aby se noviny lépe prodaly a oni dostali lepší žold - zneváží a znectí i upřímné snahy a národ to schroupe a zalykajíc se závistí bude chrlit zášť a bažit po pomstě. Škoda, že tak krásnou zemi dnes obývají velmi, ale velmi hloupí obyvatelé. Nechce se mi říkat Češi, protože chci věřit iluzi, že skuteční Češi by byli moudří, hrdí na sebe i svou zemi a drželi by pohromadě a nenechali by ze sebe dělat naprosté tupé ovce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…