Nejdrsnější svědectví o hádkách a rozkolu v ČSSD. Boj kvůli Zemanovi se zostřuje

26.08.2013 17:19

Pro to, aby byl Bohuslav Sobotka celostátním lídrem a kandidátem ČSSD na premiéra se v tajném hlasování vyslovilo 86 členů ÚVV ze 151 hlasujících. Sobotka prý zvažoval rezignaci, což ale později popřel. O napjaté situaci v ČSSD vypovídají ale mnohé reakce některých jejích předáků pro ParlamentníListy.cz.

Nejdrsnější svědectví o hádkách a rozkolu v ČSSD. Boj kvůli Zemanovi se zostřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

„Je to naprosto zřetelný a silný mandát daný tajným hlasováním nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy. Žádný jiný předseda politické strany takto jasný mandát nemá,“ sdělil včera Právu.

„Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat. Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v sociální demokracii vůbec nezáleží na volebním úspěchu a záleží jim jen na jejich osobním úspěchu,“ dementoval Sobotka své úvahy o rezignaci následně na své facebookové stránce.

Sobotkovci vs. haškovci

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier pak označil hlasování ÚVV za pokus o puč. „Puč nevyšel. Svébytnost zachována,“ napsal na svůj facebookový profil po hlasování.

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD s dotazem, zda má Sobotka podle nich silný mandát jako volební lídr a co si o celé záležitosti myslí.

Opět vypluly na povrch rozpory uvnitř ČSSD mezi sobotkovským a haškovským křídlem. Sobotkovci obviňují haškovce, že připravovali puč narýsovaný z Hradu Milošem Zemanen.

Ať radši Dienstbier prokáže, že nebral peníze od Ratha

„Jiří Dienstbier by si měl sám v sobě ujasnit, jak to má s principem tajného hlasování o nominacích v ČSSD. Jindy ho halasně požaduje a teď je takový postup puč? Myslím, že by měl přestat vynášet soudy poškozující ČSSD. Namísto hledání vnitřních nepřátel v ČSSD by se měl Jiří soustředit na souboj s pravicí, zejména TOP 09 a ODS, a také by měl jasně a jednoznačně vyloučit financování svých volebních kampaní Davidem Rathem. Bohuslav Sobotka byl tajným hlasováním potvrzen nadpoloviční většinou členů ÚVV za lídra volební kampaně a kandidáta na premiéra. Sám tento sobotní výsledek označil za úspěch, nemám důvod s jeho slovy jakkoli polemizovat. Příliš jsem nerozuměl, proč Lubomír Zaorálek vůbec takové usnesení bez předchozí diskuse na politickém grémium předkládal. Nikdo v ČSSD nezpochybňoval elementární věc, tedy že předseda strany je zároveň celostátním volebním lídrem a kandidátem na premiéra,“ sdělil ParlamentnímListům.cz první místopředseda ČSSD Michal Hašek.

"Výsledek hlasovaní odráží přesně situaci a náladu uvnitř strany. Měli bychom být stranou s jasnou vizí, programem a cílem. Dva měsíce před volbami
bychom měli být v kondici maratonce, který dobíhá do cíle, a soupeři padají někde na dvacátém kilometru. Místo toho máme rozpačité preference a část
vedení v čele s předsedou bojuje tu s prezidentem, tu s názorovými oponenty uvnitř strany. Místo hledaní skrytého nepřítele bych na místě Bohuslava
Sobotky vzal hlasování ÚVV jako impuls k sebereflexi a změně své politiky," míní středočeský hejtman a senátor Josef Řihák.

„Pokud to někdo chtěl Sobotkovi zkomplikovat, neuspěl. Je to stopka na všechny debaty. Sobotka vede ČSSD do voleb a má naprosto jednoznačný silný mandát,“ uvedl místopředseda ČSSD a místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

„Rozhodující je výsledek hlasování na ÚVV, který potvrzuje předchozí usnesení Předsednictva ČSSD, že volebním lídrem a kandidátem ČSSD na premiéra je předseda strany Bohuslav Sobotka. Já to vítám a ztotožňuji se s tím. Je to i jasný vzkaz panu prezidentovi,“ míní místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Boj o korýtka

„Jasná zpráva je, že ČSSD stojí za svým předsedou. Je jedinou normálně fungující, a tedy jedinou stranou, která je jediná schopna sloužit občanům. Je třeba resuscitovat stát, oživit ekonomiku a zvednout životní úroveň v zemi. Není doba na hrdinství, čeká nás práce. Při té bude moci každý přeměřit své síly,“ říká místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

„Doba před volbami je vždy hektická a plná emocí. Vždyť jde o budoucí osud země a blaho voličů. A taky jde o boj o moc, o korýtka. Pořadí nechť si každý upraví sám dle svých vlastních zkušeností. Já tam ale nebyl a Jiří Dienstbier je možná zbytečně hysterický. Taková je demokracie. Pro nás oranžové snad neplatí skepse autora pana Kopeckého, který prý pravil: ´Volby stejně nic nezmění. Jinak by je zakázali. Jen prasátka se občas změní, korýtka zůstávají´,“ reagoval poslanec Jiří Koskuba.  

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Pojem puč je silně nadsazený

„Na tomto ÚVV jsem nebyl. Po primárních volbách je vždy mnoho nespokojených, proto i ten pokles přízně. Puč je silné slovo,“ myslí si poslanec ČSSD Miroslav Svoboda.

„Ke zvolení do funkce stačí nadpoloviční většina. Hlasy proti vyjadřují nesouhlas s některými spornými politickými kroky předsedy Sobotky,“ uvedl senátor Jiří Bis.

„Podle mého názoru je v tomto případě pojem puč silně nadsazený. Co se týče síly mandátu předsedy Sobotky, domnívám se, že nemá smysl ho jakýmkoli způsobem přepočítávat. Nejdůležitější je totiž fakt, že daný mandát má váhu vyšší než 50 procent. Vše ostatní lze ve větší či menší míře považovat za spekulace,“ domnívá se senátor Jaroslav Sykáček.

Podpásovka zemanovců?

„Bohuslav Sobotka je relativně čerstvě, a především zcela legitimně, znovuzvolený předseda ČSSD, který má jednoznačný a logický mandát k tomu, aby vedl ČSSD do voleb a po případných vítězných volbách i vládu ČSSD. Sobotní hlasování proto považuji za zcela nelogické a nadbytečné. Bylo jednoznačně pokusem o vyhovění volání Miloše Zemana po tom, aby jeho fanklub v ČSSD sám vytvořil podmínky pro to, aby v případě vítězství ČSSD nemusel jmenovat předsedou vlády Bohuslava Sobotku,“ uvedl člen ÚVV Michal Kraus.

„Proti kudle do zad se zpravidla obtížně brání, takže k výše psaným okolnostem považuji výsledek předem neinformovaného překvapivého tajného hlasování za dostatečně silné potvrzení Bohuslava Sobotky jako legitimního lídra ČSSD. Současně považuji samotný akt hlasování za jednoznačně podpásové jednání fanklubu Miloše Zemana v čele s Michalem Haškem, kterému pochvaly Miloše Zemana a zejména jeho vlastní ambice začínají přerůstat přes hlavu jeho neveliké postavičky. S hodnocením Jiřího Dienstbiera se tedy v podstatě ztotožňuji,“ dodal Kraus.

Prý koordinovaný útok z Hradu…

O puči hovoří i člen ÚVV Jiří Metelec: „Já to považuji za celkem silný mandát, protože Hašek dostal jenom 51 hlasů. Vítězství Sobotky není jenom proto, že neměl protikandidáta. To si myslím, že je jenom fáma či balonek, co pouští zemanovci. On přece měl jasného protikandidáta. Vítězství 86 ku 51 proti Haškovi je daleko vyšší, než měl před třemi lety na sjezdu. Podle mě to je jasné vítězství Sobotky. Kdybyste měl možnost sledovat tu atmosféru, tak všichni věděli, že to je koordinovaný útok z Hradu a že Hašek o něm ví. Den předtím bylo předsednictvo, a že by měla být tajná volba, tak o tom nikdo nemluvil. To bylo velké překvapení pro všechny.“

„Přítel Hašek řekl, že máme vysílat veřejnosti signály, jak jsme sjednoceni. Nakonec to ale dopadlo dobře. Nikdo jiný neháže Sobotkovi klacky pod nohy než pátá kolona z Hradu. Sobotka má pořád jasnou většinu, a to i přesto, že tam bylo nějaké vymývání mozků. Někteří, kteří se nechali přemluvit, aby hlasovali proti Sobotkovi, toho podle mě litovali, když si uvědomili konsekvence do volební kampaně,“ dodal Metelec.    

Budovat komunikaci s ČSSD a jejím předsedou na partnerské bázi

Podobně hovoří i poslanec Ladislav Šincl. Podle něho je předseda strany zvolený sjezdem automaticky i volebním lídrem a kandidátem na premiéra: „Nepotřebuje na to žádné dodatečné usnesení nějakého nižšího orgánu. Nicméně z výsledku hlasování je vidět, že Bohuslav Sobotka leží ukrytým agentům SPOZ v ČSSD a různým hradním podržtaškům pořádně v žaludku.“

Jako Šincl hovoří i poslanec Richard Dolejš: „Mandát Bohuslava Sobotky jako celostátního lídra ČSSD se odvíjí především od sjezdu ČSSD, kde byl drtivou většinou delegátů zvolen předsedou ČSSD. Sobotní jednání ÚVV především schválilo, že je kandidátem ČSSD na premiéra. Tím se vyslalo poselství, koho bude ČSSD v případě svého vítězství nominovat na předsedu vlády. Tento mandát považuji za dostatečný a nezpochybnitelný. Zmíněné rozhodnutí ÚVV je zřetelnou odpovědí na různé návrhy Miloše Zemana, kdo by se měl stát z řad představitelů ČSSD premiérem. Prezident se evidentně snaží integrovat do vnitřních poměrů v ČSSD a vrážet do sociální demokracie klín. V tomto ohledu neumím jednoznačně posoudit tvrzení senátora Dienstbiera o údajném nepovedeném puči.“

„Na druhou stranu lze dedukovat, že okopávání kotníků předsedovi ČSSD očividně Hradu vyhovuje. Stačí si připomenout ataky pana kancléře Mynáře. Hlasování samotné je otázkou svědomí jednotlivých aktérů navrhujících tajné hlasování. Právě oni by měli odpovědět, zda se jednalo o naplánovaný puč, který zpackali. Nechce se mi však věřit, že by Zdeněk Škromach byl až tak neodpovědný amatér. Proč by záměrně oslaboval ČSSD před volbami? To přece nedává smysl. Muselo by za tím být ještě něco jiného. Důležité však dle mého názoru je poselství, že ČSSD jde do voleb vlastní cestou, že je autonomním politickým subjektem, který se nenechá řídit odkudsi z venku, například z Hradu. Jsem přesvědčen, že ČSSD v této zkoušce obstála. Věřím, že i prezident Zeman vezme tuto realitu na vědomí a bude se snažit budovat komunikaci s ČSSD a jejím předsedou na partnerské bázi,“ dodal Dolejš. 

To je demokracie

„To je demokracie,“ reagoval senátor ČSSD Petr Guziana.

„Sociální demokracie je skutečně demokratická strana, kde mohou vznikat názorové proudy, které nakonec sjednotí hlasování, v tomto případě tajné. Bohuslav Sobotka v něm zvítězil, má jasný mandát stát se premiérem,“ říká poslanec Václav Klučka.

„No comment," reagoval člen ÚVV Marek Semerád.

Dle názoru poslance Ivana Ohlídala má Sobotka jednoznačný mandát na to, být lídrem ČSSD i kandidátem na premiéra. „Různé podivné aktivity některých enormně ambiciózních členů ČSSD na tom nemohou nic změnit,“ dodal.

Podle europoslance Libora Roučka získal Sobotka jednoznačný mandát předsedy i volebního lídra strany na minulém sjezdu i současném ÚVV: „ČSSD by se nyní měla plně soustředit na volební kampaň s cílem získání absolutní většiny poslaneckých křesel, aby mohla sestavit většinovou jednobarevnou vládu. ČSSD by se neměla nechat odvést od tohoto cíle neustálými spekulacemi pravicových novinářů a ´analytiků´ o síle či nesíle jejího mandátu.“

„Význam nebo smysl toho hlasování chápal asi jen Zeman. Krátce po sjezdu se ptát ÚVV, kdo je předseda, bylo ubohé,“ říká poslanec Stanislav Huml.

„Předseda má většinový mandát a tedy dostatečně silný,“ míní poslanec Jiří Petrů.

„Pan předseda Sobotka má svůj silný mandát od sjezdu strany. Na ÚVV získal nadpoloviční většinu, a to je v naší straně rozhodující,“ uvedla poslankyně Miroslava Strnadlová.

Je to o názorové pluralitě

„Téměř sto procenty se hlasovalo za komunistů. V ´89 jsme si vybojovali demokracii, a ta je o názorové pluralitě. A proto Sobotkův výsledek považuji za dobrý a pro post lídra ČSSD legitimní,“ říká senátor Martin Tesařík.

„To je zbytečná otázka. Panu Sobotkovi věřím,“ reagoval senátor Miroslav Nenutil.

„Bohuslav Sobotka je sjezdem řádně zvolený předseda strany. Silný mandát na funkci premiéra má tudíž od členské základny. Je nemyslitelné, aby předseda vítězné strany nezískal funkci premiéra,“ myslí si senátorka Dagmar Terelmešová.

„Racionálně vzato je to další potvrzení mandátu Bohuslava Sobotky, který získal jako předseda na březnovém sjezdu ČSSD,“ uvádí senátor Jan Žaloudík.

„Pro mě osobně je předseda vítězné strany kandidát na premiéra. Nic na tom nezmění prezidentem požadované preference či hlasování uvnitř strany mezi sjezdy,“ říká poslanec Antonín Seďa.

Podle senátorky Hany Doupovcové rozhodnutí ÚVV o tajné volbě opakovaně potvrdilo Bohuslava Sobotku jako volebního lídra a jako budoucího vyjednavače o složení nové vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…