Nejstaršímu kandidátovi v ČR je 91 let. Kandiduje za DSSS

12.10.2013 9:40

Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším jihočeským kandidátem pro říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny činí 69 let. Zatímco Vladimírovi Vaňatovi, jenž figuruje na 21. místě Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), je 91 let, hned třem uchazečům o hlasy voličů je 22 let. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Nejstaršímu kandidátovi v ČR je 91 let. Kandiduje za DSSS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stáří, ilustrační foto

Vaňata se stal zároveň nejstarším kandidátem v zemi ze všech 5905 jmen, která daly politické subjekty v regionech dohromady. Nejmladšími uchazeči o hlasy voličů budou v Jihočeském kraji Jan Pikous (KSČM), Eliška Řezníčková (Koruna Česká) a Ivo Vlasatý (Česká pirátská strana). Všem je shodně 22 let.

Neurolog Vaňata z Borku u Českých Budějovic se v pozici matadora neocitl poprvé. Nejstarším kandidátem byl také loni při volbách do krajského zastupitelstva.


Nyní při boji o křesla v Poslanecké sněmovně usiluje na jihu Čech 360 kandidátů.

Věkový průměr činí 46,79 let. Je to o 0,17 roku více než při volbách do dolní komory v roce 2010. Tehdy byl nejstarším jihočeským kandidátem dvaasedmdesátiletý Miroslav Tetter (KDU-ČSL).


Také letos převažují na seznamech jména mužů. S počtem 257 kandidátů tvoří 71,39 procenta. Nejvíce uchazečů o poslanecký mandát spadá do kategorie 30 až 49 let, je to 168 lidí, což představuje 46,67 procenta.


V Jihočeském kraji půjde do předčasných parlamentních voleb, které se uskuteční 25. a 26. října, 18 stran a hnutí. Je to o jeden subjekt více než v roce 2010. Kromě tradičních stran budou o hlasy voličů i letos usilovat nově vzniklé politické formace.


Ve volbách v roce 2010 získali v Jihočeském kraji největší podporu občanští demokraté, tehdy je volilo 21,36 procenta. Na druhém místě tehdy skončila ČSSD (20,55 procenta) a třetí TOP 09 (17,39 procenta).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…