Němcová chce kandidovat jako superlídr ODS v Praze

02.09.2013 16:02

Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová chce kandidovat jako superlídr ODS v Praze. ČTK to dnes řekl šéf pražských občanských demokratů Bohuslav Svoboda. Podobu pražské kandidátky bude v úterý večer sestavovat pražský sněm. Konečné slovo o její podobě ale bude mít celorepubliková výkonná rada, která by se měla sejít v pátek.

Němcová chce kandidovat jako superlídr ODS v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová na zasedání Výkonné rady ODS

"Paní Němcová potvrdila, že bude kandidovat jako superlídr v Praze," řekl Svoboda. Její kandidaturu zároveň navrhly oblastní sdružení z Prahy 2 a 6. V Praze se tak mimo jiné utká se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, kandidátem za ČSSD a odborářským předákem Jaroslavem Zavadilem. Lidovci v hlavním městě do voleb vyšlou bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Daniela Hermana, Strana zelených Ondřeje Lišku a komunisté Martu Semelovou.

Jednotlivé oblasti již navrhly na kandidátku své zástupce

O kandidatuře Němcové v hlavním městě se mluví delší dobu. Dosud ale nebylo jisté, jak se Němcová rozhodne. V minulosti kandidovala na Vysočině. Na úterním sněmu ODS se očekává tvrdý boj mezi jednotlivými částmi pražské ODS o konečnou podobu kandidátky. O přední místa usilují kromě Němcové také Svoboda, starostka Prahy 2 Jana Černochová, bývalý poslanec a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa nebo bývalá poslankyně Lenka Kohoutová.

Jednotlivé oblasti již navrhly na kandidátku své zástupce. Zatímco některé vsadily na méně známé tváře, například Praha 13 by chtěla prosadit zastupitele městské částí Víta Bobysuda nebo právníka Zdeňka Dvořáka, další prosazují dosavadní poslance nebo starosty. Například Praha 6 navrhuje Chalupu, Praha 2 kromě Němcové Svobodu a Praha 1 šéfku ODS v první městské části Jaroslavu Janderovou.

Podle informací ČTK by se okolí Svobody líbilo, aby na prvním místě byla Němcová, na druhém Svoboda, dále Černochová, starosta Radotína Karel Hanzlík, Kohoutová a starosta Běchovic Ondřej Martan. Zatím není jasné, jakým způsobem sněm o kandidátní listině rozhodne. Hlasovat by mohl o jednotlivých místech zvlášť. Části občanských demokratů by se ale líbilo, aby byla kandidátka schvalována jako celek. Regionální sněm také bude volit chybějící členy rady. Volba nového vedení, kterému končí mandát v říjnu, pravděpodobně nebude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…