Němcová má strach z rozpuštění sněmovny. Levicový Senát pak prý udělá vše podle prezidenta

17.08.2013 9:34

Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) by se sněmovna neměla v úterý rozpustit. Poslanci odhlasovali zákony o omezení podpory fotovoltaice a o sociálních službách, ty by ale mohly po rozpuštění spadnout pod stůl. Čehož by prý navíc mohla využít levice v kampani proti pravicovým stranám. Politička to řekla v rozhovoru pro Lidové noviny.

Němcová má strach z rozpuštění sněmovny. Levicový Senát pak prý udělá vše podle prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Miroslava Němcová se obává, že zákony, které v pátek sněmovna schválila a které nyní poputují do Senátu, spadnou pod stůl. Senátoři tím, že požadují na projednání zákonů lhůtu třiceti dnů, podle ní vzkazují jinými slovy: vy se rozpusťte a pak tu zbude Senát, který udělá, co prezidentovi na očích vidí, řekla v rozhovoru pro Lidové noviny.

Pokud se do voleb nepodaří schválit zákon o omezení podpory fotovoltaice, zákon o sociálních službách a doprovodné zákony k občanskému zákoníku, tedy věci, které se společnosti dotýkají, levice by si mohla postavit kampaň na kritice, že bývalá pravicová vláda byla neschopná.

Němcová se domnívá, že by senátoři zákony odmítli a de facto totéž ale následně přijali zákonným opatřením.: „Myslím, že takhle se to chystá. Lidičky, podívejte, jen co padla ta šílená vláda a rozpustila se sněmovna, začali jsme v zemi dělat pořádek, Senát to zařídil, všechno jde, když se chce."

Němcová osobně není příznivcem předčasných voleb, připouští sice, že už není stojedničková většina a že je zde vláda bez důvěry, nikdo prý ale nevidí to riziko, že se veškerá moc bude soustředit do rukou prezidenta republiky a „jeho" Ústavního soudu. „Sněmovna, která tuto prezidentovu garnituru může nějak kontrolovat a polemizovat s ní, tu nebude," upozorňuje poslankyně.

Neobává se ale, že by prodloužený víkend mohl stranu dál znevýhodnit. „Možná to nějaký vliv na účast mít může, ale vzhledem k tomu, že to po tom všem dění posledních měsíců bude hodně dramatická situace, tipuji, že to lidi spíš zmobilizuje, že si uvědomí, že jejich hlas má velkou cenu," říká.

Respektuji rozhodnutí poslanců

Klub ODS bude ještě jednat, zda na úterní schůzi budou všichni poslanci hlasovat pro rozpuštění sněmovny. „Dnes jsem na klubu většinově zaslechla, že chtějí hlasovat proti, ale jsou tam i lidé, kteří budou v každém případě hlasovat pro rozpuštění," řekla Němcová s tím, že je sice nevýhoda, že klub není jednotný, osobně ale tuto menšinu prý respektuje.

Kromě varování před ústavní většinou ČSSD-KSČM bude hlavním motivem kampaně také hrozba přitakávání evropské byrokracii a že lidem skrze evropské vyhlášky bude stát vstupovat do života.

Konec premiéra Petra Nečase (ODS) nechce Němcová hodnotit, jde prý o osobní věci. Ačkoli připouští, že šlo o průšvih, když se jeho osobní život protnul s řízením Úřadu vlády, celý policejní zásah a jeho výsledky byly k Petru Nečasovi nespravedlivé, říká Němcová. „Pořád čekám na nějaké zásadní sdělení od policie a vrchního státního zástupce pana Ištvana k tomu převratu, který tu na politické scéně nastal. Pořád se nic nedozvídám," dodala poslankyně.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že Martin Kuba zůstane předsedou strany a Němcová povede ODS do voleb. Ještě prý ale není definitivně rozhodnuto, teprve se uvidí, jestli bude fungovat tandem, nebo jedna hlava.

Pokud se Klaus vrátí po prohraných volbách, bude to mít snadné

Němcová v rozhovoru také uvedla, že jméno Václava Klause je do debat o budoucnosti strany vnášeno zvenčí. Ten by se ale podle deníku do ODS nechtěl vracet teď, ale až po případné prohře ve volbách, což politička nepřímo kritizuje.

„Pokud volby dopadnou tak, že po nich přijde silné volání po zachránci, tak to bude mít každý takový zachránce snadnější. Já si myslím, že vnitřně lepší jsou ti, kteří řeknou: jdu do toho teď, než ti, kdo si počkají a přijdou k tomu až pak," konstatovala předsedkyně sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…