Němcová plánuje sebevraždu ODS. Pavel Bém a další si klepou na čelo

09.07.2013 16:48

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v ČT uvedla, že v případě, že by vláda Jiřího Rusnoka získala ve sněmovně podporu, byla by pro rozpuštění sněmovny a předčasné volby. V ODS ji za to ale moc nepochválili.

Němcová plánuje sebevraždu ODS. Pavel Bém a další si klepou na čelo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Bylo by skoro lepší vyvolat předčasné volby,“ uvedla místopředsedkyně ODS pro případ, že by Rusnokova vláda získala důvěru sněmovny. Dodala, že jde o její osobní názor.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a další předáci této strany s Němcovou souhlasí. V ODS ale Němcová příliš mnoho pozitivních ohlasů nenašla, i když i takové byly.

Takže sebevražda ODS?

„Takže sebevražda ODS? Také možné řešení. Především je to ale zcela irelevantní úvaha, protože pokud by Rusnokova vláda získala důvěru, tak zcela zjevně ODS nebude mít žádnou sílu na vyvolání předčasných voleb. Vlastně je to tak nelogické, že vůbec nechápu, proč se mě na to ptáte,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Pavel Bém.

Podle poslance Petra Bendla jsou podobné úvahy podivné: „Jsou to jen nereálné teorie.“

„Nevidím jediný důvod, aby vláda přátel Miloše Zemana dostala důvěru. Je to krok absolutně proti parlamentní demokracii a při hlasování o důvěře se ukáže, kdo demokrat je a kdo ne. Rozpustit sněmovnu lze nejdřív v okamžiku, kdy se upraví Ústava v článcích týkajících se pravomocí prezidenta republiky,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bureš.

Zcela chybný úsudek paní Němcové

„Ze strany paní Němcové se jedná o zcela chybný úsudek. Pokud získá Rusnokova vláda podporu, tak je logicky vyloučena podpora 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny. Navíc do řádného termínu zbývá jen deset a půl měsíce. Předčasné volby jsou už tedy nesmysl,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

A podobně argumentuje i poslanec Pavel Drobil: „Z politického hlediska má paní Němcová pravdu. Z mocenské aritmetiky je zřejmé, že budou-li hlasy pro důvěru vlády pana Rusnoka, nebudou hlasy pro rozpuštění sněmovny.“

„Obávám se, že to již bude pozdě. Pokud Rusnokova vláda získá důvěru, bude mít na své straně většinu v Parlamentu a vyvolat předčasné volby bude nemožné. ODS měla, a já to stále obhajuji, manévrovat k předčasným volbám hned od začátku této krize. Měla hledat řešení uvnitř Parlamentu. Měla najít dohodu politických stran a omezit tak expanzivní jednání prezidenta Zemana. Zdá se mi, že děje kolem nás neumíme spoluovlivňovat, dobíháme je,
namísto toho, abychom se pokoušeli vývoj spoluvytvářet,“ myslí si europoslanec Ivo Strejček.

„Já žádné předčasné volby podporovat nechci, nebudu a nemá cenu o nich ani slovem diskutovat. A jestli má ODS rozum, tak by měla mít totožný názor. Volební období je čtyřleté. Máme Ústavu s přesně danými třemi standardními pokusy jmenování vlády a postupy pro získání její důvěry. Nejdříve tyto tři pokusy využijme. Nepřipouštějme nestandardnosti,“ sdělil poslanec Boris Šťastný.

Je třeba se snažit, aby Rusnokova vláda důvěru nezískala

„Stále věřím tomu, že tato rádoby odbornická, ale ve skutečnosti jasně levicově orientovaná vláda bez opory jakékoli parlamentní strany, důvěru ve sněmovně nezíská. Byla by to porážka všech standardních parlamentních stran. Proto věřím, že v zájmu těchto stran bude hledání řešení na politické a stranické bázi. Předčasné volby jsou jedním z možných řešení, ale pro mě až tím nejzazším. Navíc je otázkou, zda by se je podařilo po získání důvěry pro Rusnokovu vládu vůbec vyvolat. Je tedy třeba dělat vše pro to, aby Rusnokova vláda důvěru vůbec nezískala,“ říká člen Výkonné rady ODS a středočeský zastupitel Jan Skopeček

„Tomu vyjádření moc nerozumím, protože pokud vím, tak poslední sdělení Grémia ODS poslaneckému klubu bylo, že vedení ODS se bude vyjadřovat jen k těm situacím, které nastanou, a nikoliv k celé škále různých situací, které nastat mohou,“ reagoval poslanec Aleš Rádl.

„Já myslím, že to je trochu vytržené z kontextu. Přece to závisí na tom, co a v jakém čase udělá prezident. Předčasné volby jsou krajní, ale stále možné řešení,“ uvedl poslanec a člen výkonné rady David Šeich.

Důvěru nezíská

„Tuto otázku budu řešit, až ta skutečnost nastane. Vše ostatní je veliká spekulace,“ reagoval poslanec Václav Baštýř.

„Že Rusnokova vláda získá důvěru? To je parlamentní sci-fi,“ myslí si senátor Tomáš Jirsa.

„Rusnokova vláda důvěru nezíská,“ reagoval podobně šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Volby jsou poctivým nástrojem k vyřešení politické krize

Několik politiků ODS ale Němcovou podpořilo. „Je to čisté řešení,“ reagoval místopředseda ODS v Plzeňském kraji Roman Jurečko.

„Neumím si představit, že by Rusnokova vláda získala důvěru. Jestli se to stane, bude to znamenat jediné: Kdo tuto nelegitimní vládu podpoří, má pravděpodobně slíbenou nějakou protislužbu, chcete-li trafiku. Pak doufám, že pánové Ištvan a Šlachta se do šetření pustí se stejnou vehemencí jako v případě takzvané trafikantské korupce třech exposlanců. Souhlasím s Mirkou Němcovou, že v takovém případě by bylo řešením rozpuštění sněmovny a předčasné volby,“ uvedla poslankyně Jana Černochová.

„Myslím, že nežli pokračovat dalšími politickými zmatky a veletoči, tak volby jsou poctivým a hlavně standardním nástrojem k vyřešení politické krize,“ míní předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš.

„V tomto případě s paní Němcovou výjimečně souhlasím,“ uvedl poslanec Pavel Suchánek.

Bc. Libor Lukáš

  • Regionální politik Zlínského kraje, manažer a podnikatel

Hlasování o rozpuštění, pak o důvěře

Prezident Miloš Zeman by měl jmenovat úřednický kabinet v polovině týdne; vláda potom musí dle Ústavy sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů.

Poslanci by se měli sejít i v polovině příštího týdne. Na návrh opoziční ČSSD by rozhodovali o rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…