Nevěřte hysterii, celé je to jinak. Novinář objevuje nové věci v příběhu "puče" v ČSSD

07.11.2013 4:40

Sociální demokracie vstoupila na kolej, po které se už před ní vydala Občanská demokratická strana. „A teď už není cesty zpět,“ prohlásil k současnému vývoji v ČSSD politický komentátor Bohumil Pečinka. Levicovou stranu, která „utrpěla vítězství“ s dvaceti procenty hlasy v předčasných volbách, tak přirovnal k ODS před třemi lety, kdy měla shodou okolností také podporu jen dvaceti procent voličů, ale příčiny propadu podpory neřešila, protože sestavovala vládu.

Nevěřte hysterii, celé je to jinak. Novinář objevuje nové věci v příběhu "puče" v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš předseda hnutí ANO

„ODS si také myslela, stejně jako předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že když sestaví vládu, nemusí řešit odliv hlasů,“ připomněl ParlamentnímListům.cz novinář. Všechno v sociální demokracii je teď podřazeno snaze vytvořit vládu. „Tomu rozumím, je to přirozené, ale krátkozraké,“ varuje Pečinka. Jestli sociální demokracie vytvoří vládu, ocitne se prý na stejně sestupné trajektorii jako občanští demokraté, kteří zažili sešup až k současným necelým osmi procentům podpory.

ČSSD ztratila třetinu mandátů, s kterými už počítala

Novinář týdeníku Reflex, na rozdíl od většiny politických komentátorů, je přesvědčen, že v ČSSD vznikla obrovská hysterie, kvůli níž strana řeší zástupný důvod místo toho, aby se zabývala analýzou příčin nevýrazného vítězství. „Myslím, že se v sociální demokracii vytvořila ohromná frustrace z výsledků voleb, protože ztratili třetinu mandátů, s nimiž napevno počítali,“ vysvětlil důvody obrovské nespokojenosti, které podle Pečinky vedly k ohromné frustraci, jež vyústila až k vnitrostranické krizi.

„A vzhledem k tomu, že šéf strany Bohuslav Sobotka vedení volební kampaně v posledních měsících naprosto centralizoval na svoji osobu, plus zakázal individuální kampaň o preferenční hlasy, vedlo to k tomu, že se mu haškovci pokusili vyslovit nedůvěru,“ dodal. Je podle něj pravda, že to udělali netakticky a neobratně, na druhou stranu prý druhé – Sobotkovo - křídlo využilo jejich kroku, i toho, že volbami výrazně oslabil prezident republiky, když se jeho strana SPOZ nedostala do sněmovny.

Z banální schůzky špionážní zápletka

Bohumil Pečinka je přesvědčen, že ČSSD si našla zástupný důvod, že špatný volební výsledek je důsledkem nejednotnosti v sociální demokracii, a ukázala prstem na čtyři sociální demokraty, kteří byli ve volební sobotu s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. „Vznikla strašlivá hysterie, našlo se zástupné, vedlejší, falešné vysvětlení, že příčinou nízké podpory byla nejednotnost a že když výrazně oslabí druhé křídlo, bude zase všechno v pořádku,“ podotkl Pečinka. Podle jeho názoru v celé aféře sehrála velkou roli média.

„Vzala si to jako záminku k útoku na prezidenta republiky, udělala z toho jakési referendum o Miloši Zemanovi nebo jakési třetí kolo prezidentské volby. Lidé, kteří se nesmířili s jeho volebním vítězstvím, teď našli novou možnost k útokům na Miloše Zemana. Z banální schůzky, která byla netaktická, ale kterou prezident neinicioval, se udělala špionážní zápletka,“ kritizuje politický komentátor.

Rozhodnutí předsednictva strany mohl výkonný výbor revokovat

Hlavní chybou účastníků schůzky podle Pečinky bylo, že začali schůzku utajovat. Ale nebyla větší chyba, když předseda Sobotka odmítl na jejich výzvu na předsednictvu strany rezignovat, vyšachovat ho z vyjednávacího týmu? „Nemohli ho sundat z funkce předsedy hlasováním, vytvořili tedy nový vyjednávací tým. Ale přece existovala možnost, aby se ještě tentýž víkend okamžitě sešel výkonný výbor a mohl toto usnesení revokovat, nevidím v tom nic nevratného,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz komentátor, že nebylo třeba mobilizovat kraje.

Chovali se netakticky, zbrkle a také na to doplatili

Pečinka uznává, že se Hašek a spol. chovali netakticky, zbrkle a také prý na to doplatili. „Je evidentní, že jim to nevyšlo. Sobotkovo křídlo si pak z toho vzalo záminku, aby se mluvilo o morálních otázkách a nemluvilo se o logické odpovědnosti a příčinách volebního neúspěchu. Šéf strany za pomoci veřejnosti, z níž významná část byla vně ČSSD, navodil atmosféru: Kdo není se mnou, je proti sociální demokracii - a předřadil cíl stát se premiérem všemu ostatnímu. Sice vytváří vládu, ale vládu, v níž sociální demokracie bude mít marginální možnost prosadit svůj program. A bude na to doplácet jako ODS po volbách 2010,“ uvedl Pečinka.

Je to výsměch deseti procentům, kteří se měli dostat za ČSSD do sněmovny

Je to prý výsměch těm deseti procentům, kteří se měli dostat a nedostali do sněmovny za sociální demokracii, kdyby ČSSD získala ne dvacet, ale třicet procent hlasů,“ dodává. Dnes prý jim Sobotka říká: My chceme utvořit vládu, nezapomněli jsme na vás, půjdete na úřady, ale musíte nám pomoci potlačit to druhé křídlo. „Tak to dění čtu,“ prohlásil komentátor týdeníku Reflex.

ČSSD následuje ODS

Novinář naznačuje, že se sobotkovskému vedení vlastně neobratnost Michala Haška, Zdeňka Škromacha a dvou hejtmanů hodila do krámu, protože dnes říká: Potlačíme jedno křídlo ve straně, vytvoříme vládu - a to nám stačí. „To je přesně cesta, po které po volbách v roce 2010 šla v té době výrazně oslabená ODS, měla také dvacet procent, ale řekla si, my vytváříme vládu, tak je všechno v pořádku. Pak už permanentně, chronicky oslabovala, až nakonec skončila na necelých osmi procentech,“ srovnal dvě donedávna největší parlamentní strany Pečinka.

Sobotka všechno zúžil na věc vnitřní jednoty a nejednoty

Ale vyhodit z vedení čtyři lidi nestačí k potlačení jednoho křídla, které inklinuje k Miloši Zemanovi. „To nejsou jen čtyři lidé, to jde až na okresy. Místo toho, aby strana analyzovala situaci, všechno zúžila na věc vnitřní jednoty a nejednoty,“ konstatoval novinář. ČSSD se začne tvářit jako vítěz voleb, vytvoří nějakou vládu, která prý bude velmi slabá, a slabou pozici v ní bude mít sociální demokracie. Důvodem je nejen malý náskok nad druhým hnutím ANO, ale především to, jak už se několik dní po volbách dohodli na společném postupu lidovci s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. „Tím dali najevo: Máme dohromady šestadvacet procent a hrajeme proti dvaceti procentům sociální demokracie,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Bohumil Pečinka.

Babiš podpořil Sobotku, protože v něm vidí měkkou osobnost

Ale první místopředseda Michal Hašek, který měl vést místo šéfa Sobotky po volbách vyjednávací tým ČSSD, nebyl důvěryhodný ani pro koaliční partnery. „Já si to nemyslím. Andrej Babiš podpořil Bohuslava Sobotku, protože v něm vidí měkkou osobnost, navíc osobní rádce Sobotky, který ho provází a radí mu už čtyřiadvacet let, je právník Radek Pokorný, který současně dělá pro Babiše, je s ním provázaný, radí mu ve velkých arbitrážních sporech. Kdyby pro Babiše byl výhodný Hašek, řekl by Haška. Za tím bych neviděl nic ideového, Sobotka je pro Babiše zárukou, že se víc emancipuje na Zemanovi, se kterým Babiš nevychází,“ namítá Pečinka. Postava Pokorného také prý spojuje Sobotku s podnikatelem Zdeňkem Bakalou, protože byl prý v minulosti klíčovým člověkem při sjednávání různých privatizací u pana Bakaly.

Babiš by měl jít určitě do vlády

Vydrží vláda, kterou Pečinka označil za málo stabilní, celé čtyři roky? „Nevím, jaké budou její parametry, bude klíčové, jestli v ní bude i Andrej Babiš, protože si nedovedu představit, že by byl mimo vládu,“ novinář nechápe, proč Bohuslav Sobotka opakuje, že každý, kdo nemá lustrační osvědčení, nemůže být ve vládě. „Jako kdyby chtěl Babiše vytlačit mimo vládu. To je nepochopitelné, protože Babiš mimo vládu znamená, že na jedné straně jeho hnutí bude sedět ve vládě, ale na druhou stranu se bude tvářit jako opoziční, což je způsob, jak ze sebe svalit zodpovědnost a zajistit si další nárůst hlasů,“ poznamenal komentátor. Podle něj to budí dojem, že Bohuslav Sobotka opakuje všechny chyby někdejších premiérů – Vladimíra Špidly i Petra Nečase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…