Novinářská legenda Petránek varuje: Ještě chvíli se ČSSD bude hádat a Babiš bude nejsilnější

31.10.2013 16:07

Zahraniční tisk – včetně například toho čínského – si všímá toho, že u českých sociálních demokratů došlo k silnému rozkolu. A samozřejmě se novináři v jiných zemích ptají na to, proč k tomu došlo a proč právě v tomto období. Upozornil na to zkušený novinář a zahraniční komentátor Jan Petránek. ParlamentnímListům.cz uvedl i několik svých dalších postřehů k celé situaci.

Novinářská legenda Petránek varuje: Ještě chvíli se ČSSD bude hádat a Babiš bude nejsilnější
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jan Petránek, novinář a publicista

„Jak jsem mohl zaznamenat a přečíst si, média v zahraničí se ptají, proč se vše stalo právě v této době, krátce po volbách, jelikož jasně chápou to, že se nyní dvě křídla sociálních demokratů snaží ovládnout stranu. A jaksi nechápou, že jsou to siamská dvojčata, která, pokud budou rozdělena, zemřou obě,“ řekl Jan Petránek.

Potopí pomsta Miloše Zemana levici?

Sám pak k situaci poznamenává, že tento rozkol může skutečně ČSSD zahubit. „Selhal Zemanův pokus o únos sociální demokracie. Logicky se pak vynořuje otázka, zda tato pomsta Miloše Zemana vůči Bohuslavu Sobotkovi, který ho před léty podrazil, bude nyní tak velká, aby u nás zcela potopila levici nebo minimálně sociální demokracii?“ ptá se dlouholetý zkušený novinář a komentátor Petránek.

Připomněl pak i frázi, kterou rád používal také bývalý prezident a předchůdce Miloše Zemana Václav Klaus. Tedy, že: Peníze jsou vždy na prvním místě. A bude to platit i pro sociální demokracii, která je logicky – podobně jako ostatní strany – na penězích závislá.

Může se stát, že premiérem bude Andrej Babiš

„Sympatie k ČSSD přitom nyní dost dlouho propadaly, naštěstí ne tolik, aby to nestačilo na vítězství, byť zdaleka ne tak silné, jak se očekávalo. Ten výsledek není dobrý a mnohé překvapil, přitom to, co se děje nyní, by mohlo znamenat ten propad ještě podstatně silnější, takže… Pomáhá to Andreji Babišovi a hnutí ANO. Otevírá se dokonce nyní i možnost toho, že se Andrej Babiš může dokonce postavit do čela vlády – i když byla jeho strana až druhá,“ naznačil ParlamentnímListům.cz také možný scénář dalšího vývoje Petránek.

To, co by mnohým pak mohlo připadat hrozné a tudíž naprosto nepravděpodobné, rozvinul. „V důsledku toho, co se mezi sociálními demokraty odehrává a přičiněním těch, co to rozpoutali, může ČSSD klidně ztratit ještě několik dalších poslaneckých mandátů. A tak by prezidentovi Miloši Zemanovi nezbylo, než Andreje Babiše do čela vlády postavit,“ upozornil ještě zkušený novinářský guru a zahraniční komentátor.

Petránek přiznal, že je s volebními výsledky spokojený

Krátce po volbách a ohlášení definitivních součtů hlasů voličů, Jan Petránek ParlamentnímListům.cz přiznal, že on patří k sedmi procentům lidí, kteří mohou říci, že jsou spokojeni s tím, jak volby dopadly. Mimo jiné i proto, že takový výsledek odhadoval.

Je pravdou, že pár dnů před volbami Jan Petránek řekl ParlamentnímListům.cz svůj odhad, že nejvíce hlasů dostane sociální demokracie a babišovci. To se také splnilo. Odhadoval již tehdy i to, že právě tyto dvě strany by měly tvořit koalici.

„Na základě výsledků se domnívám, že ideální k tomu bude, pokud se přiřadí i opět z popela povstalí lidovci,“ uvedl Petránek aktuálně po volbách. Právě od KDU-ČSL si slibuje mnohé – je prý ale hlavně na nich, aby ukázali nyní opět lidem, že jim chtějí opravdu poctivě sloužit. Podle Petránka volby ukázaly, že Češi chtějí sociální jistoty a svobodu podnikání. Proto dali hlas ČSSD, u které ty sociální jistoty lidé očekávají, a ANO Andreje Babiše, od kterého zase čekají dobré podmínky pro podnikání.

Výsledek sociální demokracie, která nakonec získala oproti očekávání pouze pár desetin procent nad dvacet, je podle Petránka důkazem toho, že v jejím čele stojí nepříliš charismatičtí lidé.

„Přesto bych neřekl, že to musí znamenat například to, že by měl padnout šéf Bohuslav Sobotka. Oni si mysleli, že získají nad třicet procent a z toho těžili. Vůbec si neuvědomovali, jaké z toho pro ně kouká nebezpečí. To byla osudová chyba. Oni měli být první, kdo, když tyto výsledky průzkumy ukazovaly, říkali: ‚Pozor, je to nebezpečné, my na to doplatíme.‘ Nadsazené preference jsou velmi nebezpečné, protože mohou v lidech budit dojem, že zase takovou důvěru té straně dát nechtějí anebo také to, že když k volbám nepůjdou, stejně ta strana bohatě vyhraje. Není to přitom poprvé, kdy jsme měli možnost poznat, jak jsou ty předvolební průzkumy zkreslené, mělo by to tedy pro ty favority být varováním – a nejen samozřejmě pro sociální demokraty – i ostatní politické strany, pokud by jim ty předběžné výsledky něco takového naznačovaly,“ řekl první den po volbách, tedy ještě před tím, než se rozpoutala krize v ČSSD, zkušený zpravodaj a komentátor Petránek.

Dodal pak i to, že podle něj v hnutí Andreje Babiše tkví zárodek dobré pravicové strany. „Babiš je šikovný odborník, který může být schopen velmi dobře napomáhat rozvoji podnikání. To, že by jeho hnutí zklamalo podobně jako některé přecházející strany v minulém období, není dle mého mínění tak pravděpodobné. Vím, že si bude dávat pozor na to, aby jeho všechny politické tahy byly čistě dělané. Vzhledem k tomu, že on sám je podnikatelem na úrovni, na které je, dá se od něj očekávat i to, že bude umět nastavit i správně daňový systém – pokud mu to umožní ale právě sociální demokracie. On si je totiž velmi dobře vědomý toho, že pokud lidé zaznamenají sociální vzestup, nebude jim vadit, pokud by se musely případně daně zvýšit, či nějak jinak upravit. Pokud však k tomu vzestupu nedojde, tak by to pochopitelně Češi nesli velmi nelibě,“ řekl Petránek před několika dny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…