Nový ministr Koníček začal rázně. Chce zrušit sockarty a zvýšit minimální mzdu

02.07.2013 13:01

Budoucí ministr práce a sociálních věcí František Koníček oznámil, že kontroverzní sKarty musejí skončit. Bude to však záviset na tom, zda sněmovna bude fungovat dál. Pokud se prosadí její rozpuštění, sKarta bude pokračovat. Informuje server iDNES.cz.

Nový ministr Koníček začal rázně. Chce zrušit sockarty a zvýšit minimální mzdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Projekt, se kterým ministerstvo přišlo pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09), silně kritizuje ODS i levicová opozice. Sociální demokraté i komunisté však teď volají po rozpuštění sněmovny, což by paradoxně sKarty zachránilo. Přinejmenším na pár měsíců.

Zvýší se minimální mzda

„Pro mě zásadní je ukončit s minimálními náklady a s maximálním komfortem pro občana problematiku sKarty," prohlásil Koníček. Ve sněmovně už návrh na její zrušení prošel druhým čtením a o jejím osudu se mělo definitivně rozhodnout v den, kdy prezident Miloš Zeman jmenoval novým předsedou vlády Jiřího Rusnoka. Sněmovna ale svou schůzi po deseti minutách ukončila, takže ke hlasování nedošlo.

Ministr Koníček také hodlá zvýšit minimální mzdu. "Je třeba prosadit nařízení o zvýšení minimální mzdy," řekl k tomu. Vláda může navýšení minimální mzdy prosadit svým nařízením bez ohledu na vůli poslanců. Je pravděpodobné, že se zvýší ze současných 8 tisíc na 8,5 tisíce korun měsíčně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…