Okamura proti Gazdíkovi: Ve středu bude znovu jednat sněmovna

01.12.2013 11:28

Ve středu dopoledne se sejdou poslanci na druhé povolební schůzi. Budou volit čtvrtého místopředsedu sněmovny, tato funkce zůstala po první volbě neobsazená. Poslanci dále ustaví výbory a budou se zabývat zřízením komisí. Mezi body programu patří rovněž schválení zasedacího pořádku. Poslanci zatím zasedají v lavicích podle abecedy.

Okamura proti Gazdíkovi: Ve středu bude znovu jednat sněmovna
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Pro volbu místopředsedy jsou zatím ohlášeni dva kandidáti. Klub TOP 09 a Starostů vyšle do klání svého bývalého předsedu Petra Gazdíka, hnutí Úsvit nominuje opět svého šéfa Tomia Okamuru. Počet kandidátů se může ještě rozšířit, lhůta pro nominace končí v pondělí. Ve volbě na ustavující schůzi neuspěli Okamura ani tehdejší kandidát TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek. Exministr financí a první místopředseda TOP 09 Kalousek si potom vyměnil role s Gazdíkem, který by mohl mít podle některých informací ze sněmovny větší šanci místopředsednické křeslo získat. Kalousek nově vede stranický poslanecký klub.

Sněmovna bude ustavovat 17 výborů a následně potvrzovat jejich předsedy

Po volbě bude následovat návrh zasedacího pořádku. Ve sněmovně bývá zvykem, že strany z pohledu předsedajícího sedí tak, aby kopírovaly politické spektrum. V uplynulém období seděli zcela vlevo komunisté, vlevo a uprostřed sociální demokraté. Ve střední části byli taky poslanci Věcí veřejných a LIDEM a část občanských demokratů. Další poslanci ODS zabírali místa vpravo a lavice úplně na pravé straně patřily klubu TOP 09 a Starostů.

Sněmovna bude ustavovat 17 výborů a následně potvrzovat jejich předsedy. Už na první schůzi učinili poslanci tento krok u mandátového a imunitního výboru, který vzniká jako první. Poslance dále čeká zřizování sněmovních komisí.

 Na schůzi se bude projednávat návrh na úhradu nákladů politickým stranám za sněmovní volby. Peníze dostanou od státu seskupení, která překročila hranici 1,5 procenta odevzdaných hlasů. Za každý hlas dostanou 100 korun. Dohromady jim stát podle výpočtu ČTK vyplatí zhruba 483 milionů korun. Na programu mají poslanci i návrh harmonogramu pro schvalování státního rozpočtu pro příští rok, který sestavila vláda v demisi. Politici předpokládají, že by mohli o rozpočtu rozhodnout ještě do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…