Panika ve vedení ČSSD. Rath poslal Sobotkovi vzkaz

17.05.2012 16:56

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka má strach. Důvodem je kauza Davida Ratha. Podle dobře informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz ze Sobotkova nejbližšího okolí mu byl totiž předán vzkaz od Ratha z vazby. Už ve středu večer. A nechal zřejmě jen málokoho ze sociálních demokratů klidným.

Panika ve vedení ČSSD. Rath poslal Sobotkovi vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Vzkaz, jehož přesný obsah zná zřejmě jen David Rath, patrně jeho advokát a šéf sociálních demokratů Sobotka, zní údajně v duchu: "Nenechávejte mě v šachu, byl bych nerad, kdybych musel začít mluvit."

Jelikož od exhejtmana Středočeského kraje lze čekat cokoli a všem lidem ze sociální demokracie je jasné, že i jeho reakce jsou nevyzpytatelné, vyjednává se v tuto chvíli možnost toho, jak Ratha navštívit ve vazební věznici. K překvapení všech totiž Rath jako jediný z osmi obviněných neodmítá vypovídat obsáhle a dlouze.

SLEDUJEME Rathovo zatčení

Vzhledem k tomu, že bude muset jednat mandátní a imunitní výbor ohledně Rathova zbavení imunity, hovoří se také o tom, že by byl Rath přivezen na jednání výboru do sněmovny. Doprovázet by ho však musela Vězeňská služba. Ve hře je i návštěva poslanců tohoto výboru u Ratha ve vazbě v Litoměřicích. Problém, jak na to, by odpadl jedině v případě, že by Rath rezignoval na svůj poslanecký mandát. V případě, kdy totiž stíhaný poslanec na svůj mandát rezignuje, končí i jeho imunita. Sněmovna by pak už nemusela hlasovat o jeho vydání.

V případě problémů uvnitř sociální demokracie by však ani toto řešením s největší pravděpodobností nebylo.

„Dá se doslova říci, že vedení ČSSD je v panice. Aktuálním hitem je zjišťování toho, kdo s Rathem kdy a o čem hovořil a co vše může být nahráno,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz zdroj blízký vedení sociálních demokratů, který si však přál zůstat v anonymitě.

Ačkoli je David Rath v současné době pro sociální demokraty problémem číslo jedna, kamenem sváru je i kandidatura Jiřího Dienstbiera na post prezidenta. I když se totiž navenek vedení ČSSD tváří, jako že je uvnitř strany definitivně jasno, tento kandidát má prý stále mezi některými sociálními demokraty vzbuzovat značné rozpory. Proto o tom chce vedení strany znovu rokovat v pátek, ještě před víkendovým jednáním Ústředního kontrolního výboru ČSSD a grémia.

Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

ParlamentníListy.cz se pokoušely do vydání tohoto článku spojit s někým z vedení či politického grémia sociální demokracie, aby se k daným informacím vyjádřil. Napřímo však nikdo na toto téma komunikovat nechtěl. 

"To víte, že atmosféra, která tu je, nikoho nerozradostňuje. Ale že bychom dostali nějaký vzkaz? O tom já opravdu nic nevím," reagoval senátor Zdeněk Škromach. Na to, zda je mezi členy vedení a grémia pozorovatelná nějaká panika odpověděl se smíchem. "Jako jestli zkoumáme a vzpomínáme, o čem jsme telefonovali? Kdo má svědomí čisté, nemusí se přece bát, ne?" řekl pro ParlamentníListy.cz Škromach. Jak dodal, Davida Ratha sice nikdy jako svého blízkého člověka nevnímal, nicméně tančit "prý na hrobě svého nepřítele" nemíní.

A zda jsou rozpory uvnitř strany ohledně kandidáta na prezidenta? "Tak samozřejmě jde o volbu, hlasuje se. Nemusí tedy všichni mít stejný názor," uzavřel Škromach. 

  • Prohlášení Davida Ratha z vazební věznice:

     

Anketa

Myslíte, že zadržení Ratha má politický podtext s předvolebním načasováním?

70%
30%
hlasovalo: 8339 lidí
Připadám si jako politický vězeň. Orgány činné v trestním řízení na mne uvalily vazbu s omezením komunikace s veřejností i blízkými. Odůvodnění je přitom absurdní, abych neprchl a abych nezastrašoval pracovníky kraje a firem z pozice hejtmana Středočeského kraje, ze které jsem přitom rezignoval. Jde jim však o jediné. Ještě více stupňovat jednostrannost mediální štvanice proti mé osobě a dostat mne do situace, kdy se proti tomu nemohu hájit. Byl jsem přitom připraven rezignovat i na poslanecký mandát, ale chtěl jsem tak učinit osobně před Poslaneckou sněmovnou a seznámit ji i celou veřejnost s mojí interpretací celé kauzy. Z toho má nejspíš současná moc strach, a tak mi nasadila roubík.

Spatřuji ve svém případu paralelu s příběhem Julie Tymošenkové, i ona je ve vězení, i ona čelí obvinění z korupce, nebo Vladimíra Hučína, který se spravedlnosti domohl až po řadě let strávených ve vězení. Argumentace ukrajinské, respektive české moci v těchto případech byla, že nejde o politiku, ale o obyčejný kriminální delikt. Stejné argumenty zaznívají i v mém případě a všichni se předhánějí v tom, aby to tak vypadalo, včetně fám o milionech pod podlahou a samopalech. V mém případě byly orgány činné v trestním řízení pouze vhodně nasměrovány a podporovány k nebývalé aktivitě a nestandardnímu postupu. Na základě jednoho podání, když obdobných chodí na policii tisíce a nic se neděje, zde překvapivě byli okamžitě vybraní lidé sledováni nejmodernější technikou celé měsíce, a to nejspíše v těch nejsoukromějších místech.

Ať si každý teď sáhne do svědomí, zda si je jist, kdyby jej a jeho blízké sledovali v obýváku i ložnici po dlouhé měsíce, zda by se něco, co vypadá nepěkně, také neobjevilo. Toto sledování mohlo bezpochyby posloužit k získání informací pro vhodné nastražení léčky na mou osobu, jak se také stalo. V tom spatřuji politické jádro kauzy. Na základě politického impulzu je použito jakési oznámení k zahájení rozsáhlé akce proti bezúhonným osobám, které žádný trestný čin nespáchaly. Všichni víme, že policie většinou není schopna vyšetřit kauzy, které se staly a přišli jsme v nich o miliardy. Zde naopak se policie dozví, že se možná něco stane, a to jí stačí, aby nešetřila časem ani prostředky a začala s rozsáhlým sledováním.

Pokládám vám otázku, děje se tak ve všech podobných případech? Odpověď znáte všichni. Tady však šlo o nepohodlného Ratha, tam bylo potřeba připravit past, které se mohl jen těžko vyhnout. Jsem přesvědčen, že takto orgány činné v trestním řízení ve svobodné zemi nemají fungovat. Mají činy vyšetřovat, trestné činnosti zabraňovat a ne účelově a výběrově určité osoby dostávat do situace, kdy jim hrozí trestné stíhání. Toto je právě můj případ. O svobodu jsem nepřišel jen já. Já jsem se svou situací smířen, má politická kariéra skončila bez ohledu na to, jaká je pravda, ta nikoho nezajímá. Horší je, že o svobodu přichází celá naše společnost. Co dnes potkalo mne, a mnozí mi to přejí, tak zítra může potkat kohokoliv z vás. A také se určitě najdou lidé, co se z toho budou radovat, jak se v médiích raduje z mého vězení třeba pan Kalousek nebo prezident Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…