Parlament nás ponižuje. Uznávaný profesor pohřbívá politické strany citátem Karla Čapka

13.08.2013 9:47

ROZHOVOR Profesor ekonomie, působící v USA, Milan Zelený, před časem uvedl na adresu Nečasovy vlády: "Ne my, ale pouze stát a vláda 'prožírá, proflakuje a plýtvá' našimi penězi, ve své neukojené touze po volebních hlasech a časté rekorytarizaci." Změnil po několika měsících, kdy už Česko má nového prezidenta a nemá ani Nečasovu vládu, svůj názor? ParlamentníListy.cz zajímalo i to, zda nelituje, že nakonec i on nešel do přímé volby prezidenta.

Parlament nás ponižuje. Uznávaný profesor pohřbívá politické strany citátem Karla Čapka
Foto: Oficiální stránky Milana Zeleného
Popisek: Profesor Milan Zelený

Co pro Vás bylo od té poloviny června nejvíce překvapující (od zásahu policie na Úřadu vlády ČR)?

Překvapil mě relativně rychlý rozklad koalice a následně i jednotlivých stran. Přisuzuji to jejich neschopnosti jako instituce přizpůsobit se rychle se měnícím občanským zájmům, aspiracím, touhám po nezávislosti, autonomii, soběstačnosti a osvobození se od stranických obojků. Jejich selhání řešit, nebo jen inteligentně diskutovat narůstající krizi, nezaměstnanost a socio-ekonomickou transformaci, způsobuje, že nejen politici, ale i jejich strany se už stávají těmi „dinosaury“.

Jaké vidíte Vy sám - jako osoba, nejpřijatelnější řešení, které pomůže občanům? Skutečně spočívá i z Vašeho pohledu v předčasných volbách?

Volby samy o sobě nic neřeší, problém přece není v personální výměně nebo v přepsání nějakého prohlášení či programu. Strany se musí chovat jako strany – tj. nadřazovat stranické zájmy nad zájmy veřejnosti – bez ohledu na okamžité a pomíjivé složení svého stranického „týmu“. Strany jako instituce již nemohou a neumí nabídnout nic jiného než další (stále stejně prázdná) prohlášení, neschopnost, sliby, slogany, billboardy, retušované portréty, klišé a zcela nepotřebné ideologie dávno nefunkčních idejí. Občané se musí učit hledat si své nezávislé, nestranické a regionální kandidáty sami, bez stranických zájmů a intervencí. Baťa byl ve Zlíně starostou čtyřikrát za sebou, nepotřeboval k tomu jedinou stranu a jeho odkaz „Uděláme si to sami!“ ve Zlíně dodnes obdivujeme.

Jednu dobu jste také zvažoval prezidentskou kandidaturu - když nyní vidíte, co vše se kolem hlavy státu děje - jaké z toho máte pocity? Nenahrálo Vám to k tomu, že se v budoucnu opět pokusíte získat sympatie Čechů?

Nebyl jsem ochoten za zvolení zaplatit 39 milionů soukromých, cizích peněz, ani předat 50 tisíc jmen a adres nevinných příznivců neprůhlednému a nespolehlivému Ministerstvu vnitra. O takhle získanou „přízeň“ nestojím a ucházet se o ni nebudu. Sympatie Čechů chci získat pro myšlenky, řešení a strategie, ne pro osobnost samotnou. Přímá volba měla přinést nová pochopení, pohledy a myšlenky, rázná přizpůsobení se novému kontextu socio-ekonomické transformace a hlavně využití podnikatelských příležitostí rapidně se měnícího světa. Hlemýždí rozhodování, pohyb a tápání ve světě politiky již dávno minulé mně neimponuje a nepřitahuje. Vidím dnešní svět úplně jinak, spíše v pohledu Davida Stockmana, autora díla „The Great Deformation“, nebo níže přiloženého citátu z Karla Čapka. Je z něho bohužel, zřejmé, že jsme na tom dnes politicky mnohem hůře než v r. 1925:

Ponižuje nás nedůstojnost Parlamentu, který i státní nezbytnosti vyřizuje stranickým handlem, ponižuje nás parlamentní systém, v němž bez hrubé a honorované majority by potřeby státu nebyly uhájeny. Ponižuje a skličuje nás přízemnost politického jednání, co jde vysoko nad domácí zájmy stran, je politickým exponentům tak lhostejno, jako chalupníkovi aviatika. Ponižuje nás samozřejmost, se kterou političtí machři přijímají fakt, že stát je odevzdán stranám k exploataci. Ponižuje nás osobní úroveň mnohých, z nichž strany učinily vladaře nad věcmi národa. Ponižuje nás forma i duch politiky, jež vládne pomocí nečistých kompromisů mezi bezohlednými zájmy… Jsme-li nespokojeni, volá se na nás: Pracujte ve stranách! Ne, je-li nám čeho třeba, tedy je to pracovat proti stranám, proti vládě stran, proti hlasovací mašinérii, proti inkompetenci, proti politice za zavřenými dveřmi, proti všemohoucnosti výkonných výborů, proti našemu ponížení, proti úpadku demokracie.‘
(Karel Čapek: Politikum, Lidové noviny, 21. 9. 1925)

Kdo je Milan Zelený?

Přední český ekonom. Pravidelně obsazuje 1. místo v žebříčku nejcitovanějších českých ekonomů.

Působí jako profesor na Fordham University v New Yorku, přednáší také na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Jako hostující profesor pak navštěvuje řadu světových univerzit - přednáší na čínské Xidian University v Xi´anu, Fu Jen University v Tchaj-peji, Indian Institute of Technology v Kanpuru a IBMEC v Rio de Janeiru.

Mezi jeho nejznámější knihy v češtině patří například Cesty k úspěchu a Neučte se z vlastních chyb. V loňském roce nějaký čas vážně zvažoval svoji kandidaturu na prezidenta republiky v první přímé volbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…