Piráti brojí na volby: Budete koukat, co všechno pak zveřejníme

13.08.2013 16:56

Pirátská strana, stejně jako znepokojení občané Česka, sledovala vývoj událostí v Poslanecké sněmovně. A nazvala jej divadelním představením. Z důvodů, které její místopředseda Mikuláš Ferjenčík přiblížil, se však dá udělat pozitivní závěr. Straně Pirátů se zvyšují šance na to uspět ve volbách.

Piráti brojí na volby: Budete koukat, co všechno pak zveřejníme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti představili na tiskové konferenci nápad, jak se vyhnout autorským poplatkům OSA

„Někomu se chce brečet, jiný se směje, jisté ale je, že tohle divadlo nás bude stát několik desítek milionů korun za předčasné volby. Současní politici se nedokáží shodnout ani na takovém triviu, jako je vést tuto zemi kupředu, snižovat zbytečné výdaje a státní dluh, podporovat konkurenceschopnost českých podnikatelů, a nad dalšími nezbytnými aspekty veřejného života,“ konstatoval při té příležitosti pro ParlamentníListy.cz Mikuláš Ferjenčík, místopředseda České pirátské strany.

Je si moc dobře vědomý toho, že podobná slova již většina lidí v Česku četla, a to ve volebních prohlášeních všech politických stran. Jenže ty podle něj v dnešní době už odnesl čas.

Lobbisté tahají za šosy českých politiků a ti se zajímají jen o to, kam plují kapříci

„Dnes je na pořadu dne kdo, kde, s kým a o čem se tajně baví a kam plují kapříci. Lobbisté stále tahají za šosy českých politiků a současná hra na stíhání korupčníků je jen boj jedné zájmové skupiny proti druhé. A do toho exprezident Klaus prohlásil, že politici by měli být excesů ze strany policie ušetřeni. Opět dochází k jednáním za zavřenými dveřmi, zákulisním dohodám a zametáním kauz pod koberec. V současné době nám vládne Strana Přátel Organizovaného Zločinu, což se dá brát jako provizorní název nové neregistrované, leč vládnoucí strany,“ poznamenal dále Mikuláš Ferjenčík.

Podle něj tato vláda, která od začátku měla prakticky jistou nedůvěru, získala díky bezprecedentnímu kroku prezidenta republiky moc, kterou jí do rukou nedali občané, nýbrž jeden jediný člověk - právě prezident Miloš Zeman.

„A navíc prohlásil, že tuto vládu nechá dovládnout až do voleb. Chceme se zeptat, jaké ještě další škody tato nikým nevolená vláda udělá? Vláda v době, kdy ještě ani nežádala o důvěru, začala provádět personální čistky. A to i přesto, že premiér Jiří Rusnok po svém jmenování prohlásil, že se žádná noc dlouhých nožů nechystá. A přitom byl okamžitě odvolán ředitel Národního divadla, vyměněna dozorčí rada a generální ředitel Českých drah a židle se houpou i pod dozorčí radou ČEZu a Lesů ČR. Ředitel ND byl nakonec jmenován zpět po de facto nelegálním zásahu premiéra, nebo spíše po nátlaku odborné veřejnosti a členů ND. Kromě toho si jen tak bokem odhlasovali zvýšení minimální mzdy, zaplatili pokutu přes 1 miliardu korun za podvody svých pobratimů při čerpání fondů ROP v Ústeckém a Karlovarském kraji a provedli řadu dalších rozporuplných kroků,“ vypočítává věci, s kterými se nechce smířit, místopředseda Pirátů.

My nic, my jen dočasní...

Připomíná pak i to, že i když nemají členové této vlády důvěru, zřejmě to nevadí. Vychází ze slov Jana Fischera, která otiskly v rozhovoru Hospodářské noviny. „Většinu plánovaných kroků klidně udělám i v demisi,“ řekl ve zmiňovaném rozhovoru ministr financí Fischer. Zdá se tedy prý, že prázdninová vláda měla právě tohle za úkol a na konci celého představení s hrdostí na tváři a se slovy ‚my nic, my jen dočasní‘ na rtech bez potlesku odejde.

„Liknavost a nespolehlivost našich současných zákonodárců je alarmující. Posledních několik týdnů se jen handrkují o koryta a je jim naprosto lhostejný osud naší země, stejně jako je ani v nejmenším nezajímá dění na světové politické scéně, se kterou zatřásly šmírovací skandály z poslední doby. Veškerá energie a práce našich poslanců se nyní místo snahy prosadit prospěšné zákony obrátila směrem k uchvácení vlivu a k nahrabání si peněz a trafik na poslední chvíli. Příklad Karolíny Peake to ilustruje dokonale,“ dává průchod svému hněvu nad chováním volených zástupců Ferjenčík.

Šance uspět ve volbách se pro Piráty zvyšují

A vysvětluje pak dál, že právě pro to, co vyjmenoval, Piráti předčasné volby vítají. Věří totiž i tomu, že mají šanci na úspěch. Sázkové kanceláře před několika dny vypsaly na Piráty kurz 50 ku jedné, nyní je již na 10 ku jedné.

Sázkaři podle toho Pirátům skutečně věří, a tak kurz stále klesá. „Jestli si sázkaři chtějí z voleb odnést i něco jiného než jen dobrý pocit, měli by si vsadit dříve, než kurz klesne ještě níž,“ říká Ferjenčík a neskrývá naděje na úspěch.

Po zastavení ACTA minulý rok, vítězství ve studentských volbách a zvolení Libora Michálka do Senátu jsou Piráti připraveni na boj o postup do sněmovny. Věří, že přetrvávající korupční jednání současných parlamentních stran voliče přiměje hledat alternativu. Zároveň dokazují, že princip otevřenosti, který na rozdíl od ostatních aplikují sami na sobě, pomáhá ve voličích vybudovat důvěru, která není založena pouze na slovech.

Vyčpělí současní politici

„Současní politici - vlastně spíše komedianti - už jsou poněkud vyčpělí. Pirátský program je dostatečně široký, každý v něm nalezne odpověď na svou otázku. Pirátská strana před volbami odkrývá své tradiční trumfy - nezkorumpované mladé lidi, kteří mají chuť něco s touto zemí udělat. Piráti mají jako jediná politická strana transparentní účet i účetnictví a kdokoliv se může podívat, jak je strana financovaná. Piráti jsou součástí mezinárodního politického a kulturního hnutí, nestojí za námi bohatí a skrytí sponzoři a lobbisté. Naše strana nevznikla jako účelový podnikatelský projekt. Vznikli jsme odspoda - tak, jak má být správná politická strana založena - a dali jsme se dohromady díky moderním technologiím. Jako jediní si uvědomujeme realitu třetího tisíciletí, do které nepatří politické praktiky dřívějších dob. Z toho důvodu se předčasných voleb nebojíme a s naším kvalitním programem a nezkorumpovanými kandidáty vezmeme Poslaneckou sněmovnu útokem,“ slibuje Ferjenčík.

Boj o přístup ke svobodným informacím začíná?

Zdá se tedy, že předvolební kampaň začíná. Jak totiž Ferjenčík prozradil, v jednotlivých krajích se již rozbíhají primární volby České pirátské strany a tudíž se vytipovávají lidé, kteří se zřejmě objeví na kandidátkách. „Sedmého září máme sjezd, tam budeme volit také nového předsedu. Mezi nominovanými bude opět i Ivan Bartoš, který měl v posledním období zdravotní potíže, uvidíme ale, pro koho bude nejvíc hlasů,“ řekl ještě Ferjenčík ParlamentnímListům.cz.

Jak dodal, pokud se Piráti dostanou do sněmovny, tuší, že by asi nezaujali většinu. Ovšem budou tlačit na to, aby občané měli možnost přístupu k informacím podobně jako mají v současné době poslanci a politici vůbec. Cestu do sněmovny chtějí tak propojit s rolí cesty k informovanosti občanů. I proto by se Česko mohlo prý v blízké budoucnosti dočkat toho, že budou informace, které zatím byly občanům odpírané, zveřejňované.

„Mohli bychom to dělat i nyní, v rámci konkurenčního předvolebního boje, ale shodujeme  se v tom, že to není naší úlohou a rozhodně to dělat nechceme,“ uzavřel Ferjenčík.

Závěrem je třeba dodat, že hlavním cílem Pirátské strany, který také všude prezentuje, je skutečně na prvním místě prosazování základního práva člověka na svobodné šíření informací a striktní ochranu soukromí občana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…