Podle Němcové měla Rusnokova vláda především provést personální změny

27.07.2013 15:37

Podle předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové je důvodem Rusnokovy vlády snaha o personální změny. Ty proběhly například už na postech náměstků na ministerstvech. Kdyby se měla vrátit do vlády pravicová koalice, vzala by prý své náměstky zpět.

Podle Němcové měla Rusnokova vláda především provést personální změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Je totiž dost možné, že pokud neuspěje vláda Jiřího Rusnoka, dostane šanci koalice se svými 101 podpisy poslanců. Na tom záleží i osud náměstků. „Pro ně, pro jejich pracovníky a jejich osobní životy je důležité, aby věděli, že stále platí alternativa, že budou moci nadále pokračovat na svých postech. Z jejich strany jsme slyšeli, že se cítí být součástí této 'stojedničky',“ uvedla Miroslava Němcová pro iHNed.cz.

Pokud by nakonec její koalice dostala druhou šanci, Němcová očekává, že náměstci za ODS by se vrátili. Neznamená to ale, že by bylo vhodné, aby se po svém opětovném nástupu vzdali odstupného? „Tahle technická otázka mě nenapadla. Teď nevím, jak bych vám rozumně odpověděla,“ říká Němcová.

Situace s náměstky ale není všude stejná, na některých ministerstvech se personální změny nedějí, jinde se naopak obměňují rozsáhlé počty lidí. „Klíč k tomu neznám, ale zaznamenali jsme tento odlišný způsob na ministerstvech. Nevím, jestli je pravdivá informace, že prvně premiér Rusnok vyzval, aby udělali ministři velké personální změny. Někteří tuto výzvu vyslyšeli, jiní ne. To by znamenalo, že třeba tím jedním z klíčů by mohlo být, že ministři, kteří vyslyšeli, jsou takzvaně na Rusnokově straně. Jsou to opravdu jeho lidé, kteří jsou připraveni vést své resorty, jak si to přeje pan premiér,“ komentuje to Němcová.

„Opakovaně jsme nynější vládu vyzývali, aby nedělala žádná závažná rozhodnutí personální, ani programová. Ukazuje se, že tyto výzvy se zcela minuly účinkem. Myslím, že je to velká chyba. Jestliže tato vláda vznikla za tak složitých podmínek, kdy prezident obešel Parlament, měla by si říct: Můžeme dělat tyto kroky, ale až nám dá důvěru sněmovna. Mně přijde, jako by tam přišli s úmyslem právě tyto změny dělat, že to byl právě ten cíl, aby vznikla,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…