Podnikatel brání Andreje Babiše: Neřešme už, kdo byl jaká svině před 20 lety

03.11.2013 17:55

Nekorunovaný vítěz voleb, šéf hnutí ANO Andrej Babiš nevyloučil, že by ve vládě pod vedením Bohuslava Sobotky vzal funkci ministra financí. „Nechci ale být premiér. Ať je jím když tak Sobotka, dobře mluví a dobře vypadá. Mohl bych v klidu makat třeba jako ministr financí,“ prohlásil v médiích. Podle bývalého šéfa Strany soukromníků Rostislava Senjuka je jedno, kdo bude v čele financí. „Pokud posadíme na ministra financí Spejbla a Hurvínka, Sobotku, Fischera, ať přijde kdokoli, třeba Dežo z Horní Dolní, hůř na tom určitě nebudeme,“ řekl ParlamentnímListům.cz podnikatel.

Podnikatel brání Andreje Babiše: Neřešme už, kdo byl jaká svině před 20 lety
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Rostislav Senjuk

Senjuk je přesvědčen, že miliardář Andrej Babiš, na rozdíl od svých předchůdců, aspoň umí vést své firmy. „Umí spočítat tři plus tři, ale otázkou je, co to přinese malým podnikatelům a živnostníkům, protože jeho pohled na drobné podnikatele a živnostníky je tristní. On nás považuje za rakovinu. Kdo na začátku neukradl peníze, aby je mohl slušně investovat, pro něj není podnikatel,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz někdejší představitel soukromníků.

Babiš: Nemám zapotřebí si něco přihrávat

Andrej Babiš nemá pocit, že kdyby se stal ministrem financí, premiérem nebo členem vlády, byl by kvůli svému podnikání v potravinářství, chemii, dřevařském průmyslu a médiích v permanentním střetu zájmů. „Jedna věc je mít potenciální střet zájmů a druhá věc je ho realizovat. To je jako když nějaká firma, ne ta naše, má dominantní postavení na trhu, jako jsou mobilní operátoři, uhlí atd. A jde o to, jestli to zneužijete, nebo ne. Kdybych byl ve vládě, tak všichni naši nepřátelé, novináři a celý národ by sledovali každý náš krok,“ prohlásil. Argumentuje tím, že by klidně mohl své zájmy prosazovat ze zákulisí, jak to dělá řada firem. „Ale to já nedělám. Když něco lobbujeme třeba za zemědělce, potravináře nebo průmysl, tak to děláme otevřeně. Nemám zapotřebí si něco přihrávat. A kdybych měl nějaký takový problém, tak na rozdíl od pánů z ČSSD, kteří lžou, odstoupím,“ slíbil majitel Agrofertu, že hodlá pracovat ve prospěch všech občanů, zaměstnanců, živnostníků a malých, středních a velkých firem.

Střetu zájmu se u majitele Agrofertu nebojím

Ani podnikatel Rostislav Senjuk nevěří, že by Babiš případné funkce ve vládě využil ke svému prospěchu. „Nemyslím, že by zrovna na ministerstvu financí hrozil nějaký střet zájmů s Babišovým Agrofertem. Střet zájmů, to je to poslední, čeho bychom se mohli u Babiše bát,“ míní bývalý představitel živnostníků, že ve svém postavení nemá miliardář zapotřebí, aby si nějak přilepšoval. „To je pod jeho úroveň. Můžu mít k němu řadu výhrad, ale že bych se měl bát v jeho případě střetu zájmů, tomu se opravdu směju,“ odmítl obavy.

Dneska nikoho nezajímá, jestli byl někdo estébák

Může ještě vadit někomu vadit údajná spolupráce Andreje Babiše s StB, pokud se v budoucnu oficiálně potvrdí, když nevadila voličům ve sněmovních volbách? Bývalý poslanec Federálního shromáždění Rostislav Senjuk, který byl u přijetí lustračního zákona, je přesvědčen, že ne. „Jsme třiadvacet let po revoluci, a to je delší doba, než byla od druhé světové války v době mého narození. A tehdy jsem odezvy války vnímal jako pradávnou historii, jako dobu, kdy žil Jan Žižka z Trocnova,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz Senjuk. Dnes prý lidi už vůbec nezajímá, jestli někdo byl nebo nebyl estébák. „To zajímá jen nás, kteří jsme v tom žili. A pokud jsme se s tím nebyli schopni za třiadvacet let vypořádat, jak majetkově, právně a morálně, tak už se na to vykašleme,“ navrhuje, když už to nikomu nevadí, protože standard národa je prý postaven na tom, že lhát, krást a podvádět je normální a že práce je ten nejblbější způsob, jak vydělat peníze. „My to předvádíme dnes a denně, chodíme na kafe a nakupovat v pracovní době, telefonujeme si za šéfovy prachy, nosíme si materiál domů. Když zavedeme takovéto morální standardy, proč bychom se měli zabývat tím, kdo byl jaká svině před dvaceti lety? Jak potom chcete po tomhle národě, aby hodnotil nějaké sviňárny, které se staly ve větším rozsahu před třiadvaceti lety?“ ptá se Senjuk.

Soukromníci nejsou žádnou silou, kterou by politici brali na vědomí

Deziluze z chování voličů vedla Rostislava Senjuka k rozhodnutí rezignovat na funkci předsedy Strany soukromníků České republiky. „Stal jsem se řadovým členem. Došla mi veškerá trpělivost,“ přiznal ParlamentnímListům.cz, že poslední kapkou byl neúspěch strany ve sněmovních volbách. Především fakt, že stranu, která hájila jejich zájmy, nepodpořili ani samotní živnostníci. „Takže se asi nejedná o selhání lidí, ale o selhání ideí. Prostě podle mého názoru většina našeho stavu vůbec nechápe potřebu jakéhokoliv sdružování a společného hájení společných zájmů. Zřejmě jsme si všichni, co podnikáme, museli chtě nechtě prošlapat vlastní cestičku ke štěstí. I to je asi důvod, proč naši myšlenku většina našich kolegů nepodpořila, domnívá se Senjuk. Obává se, že bude následovat všechno to, čeho se soukromníci po výrocích některých politiků obávali. „Bohužel na volební výsledky doplatí i ti, co nás ani nezaznamenali ve volbách. Všichni z našich oponentů si přečetli, že soukromníci měli 0,26 procenta. A ti že by měli sílu se bránit proti datovým schránkám, zvýšení daní? Většina těch, kteří prosazovali zvýšení daní na úroveň zaměstnanců, se už jen ušklíbne a bez mrknutí oka změny prosadí. S 0,26 procenta není potřeba si dělat hlavu. Bez ohledu na spolek, sdružení, uskupení nebo stranu soukromníci nyní nejsou žádnou silou,“ obává se Rostislav Senjuk.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…