Poslanci propustili do závěrečného čtení omezení podpory fotovoltaiky

13.08.2013 16:12

Už v pátek budou poslanci v závěrečném čtení rozhodovat o zkrácení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Vládní novelu, která má podporu omezit, dnes totiž poslanci posuzovali ve druhém čtení, stejně jako zákon o sociálních službách.

Poslanci propustili do závěrečného čtení omezení podpory fotovoltaiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

Sněmovní hospodářský výbor do novely o zkrácení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů doporučil vložit změny týkající se například požadavku na odkrytí vlastníků fotovoltaických elektráren. Podporu tak zřejmě nedostane ta akciová nebo obchodní společnost, která má i jiné než zaknihované akcie. Nemá ji dostat ani taková zahraniční firma, která nepředloží čestné prohlášení o svých akcionářích, kteří drží víc než deset procent jejích akcií.

Návrh výboru také předpokládá, že se od příštího roku nebude poskytovat podpora novým obnovitelným zdrojům energie. Jde o zdroje, které získají stavební povolení až po roce 2014. Počítá se také se srážkovou daní pro solární elektrárny ve výši deseti procent, jak to navrhla již vláda. Na druhé straně zvyšuje hranici osvobození od této daně ze současných 30 kilowatt na 300 kilowatt

Předloha počítá zejména se stanovením stropu pro příspěvek na obnovitelné zdroje ve výši 495 korun za megawatthodinu. Podle předsedy hospodářského výboru Milana Urbana se v současné době ročně vynakládá na podporu obnovitelných zdrojů kolem 44 miliard korun. Z toho 11,7 poskytuje státní rozpočet a zbytek platí odběratelé.

Novelu bylo nutné projednat dříve, než se sněmovna kvůli vyvolání předčasných voleb rozpustí. Proto se také bude třetí čtení odehrávat již tento pátek.

Ministr průmyslu Jiří Ciencala poznamenal vůči poslancům, že s návrhem hospodářského výboru nemá problémy. Proto ani další návrhy nepodpořil.

Sociální služby prošly druhým čtením

Poslanci ale dnes schválili i novelu o sociálních službách, v níž také předkládali pozměňovací návrhy. I tento zákon čeká závěrečné schvalování v pátek dopoledne.

Podle normy by dotace na sociální služby rozdělovalo ještě příští rok ministerstvo práce a sociálních věcí, a nikoli kraje. Kraje měly přitom začít přidělovat dotace na sociální služby už od roku 2012. Změna se ale na žádost Asociace krajů už o dva roky odložila. Nyní tedy půjde o další odklad.

Obnovit kategorii lidí se zdravotním znevýhodněním v zákoně o zaměstnanosti žádá občanská demokratka Lenka Kohoutová. Stát by na jejich zaměstnávání mohl přispět zaměstnavatelům až šesti tisíci korunami měsíčně.

Několik návrhů přednesla i šéfka klubu VV Kateřina Klasnová. Hodlá prosadit, aby handicapovaní lidé starší padesáti let měli průkazy osob se zdravotním postižením na dobu neurčitou. Předloha přináší i další úpravy. Mezi podmínky nároku na příspěvek na péči zavádí bydliště v České republice. Má to podle předlohy zabránit neoprávněným výplatám těchto dávek do ciziny.

Poslanci skončili po hodině a půl

Po projednání těchto dvou bodů úterní schůze poslanců skončila. „Přerušuji schůzi a to do pátku do deseti hodin dopoledne,“ oznámila totiž poslancům šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) zhruba po hodině a půl od začátku schůze.

V pátek také začne mimořádná schůze k rozpuštění dolní komory. Pokračovat by měla ale až příští týden v úterý, kdy by se o návrhu mělo také hlasovat.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…