Poslanci se začnou zabývat návrhem rozpočtu pro příští rok

06.12.2013 6:35

Poslanci by se dnes měli začít zabývat návrhem státního rozpočtu pro příští rok. V úvodním kole sněmovna schvaluje jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a výši schodku. Ještě před tím budou poslanci například potvrzovat nově zvolené předsedy výborů a zřizovat sněmovní komise.

Poslanci se začnou zabývat návrhem rozpočtu pro příští rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Návrh rozpočtu předpokládá zvýšení příjmů proti letošnímu roku o 18,5 miliardy na jeden bilion a 99,3 miliardy korun. Výdaje mají vzrůst o 30,5 miliardy na bilion a 211,3 miliardy korun. Schodek se má prohloubit o 12 miliard na 112 miliard korun.

Rozpočet do konce roku?

Strany možné vládní koalice už deklarovaly, že chtějí rozpočet schválit do konce roku. Rychlost jeho projednávání se nelíbí zejména klubu TOP 09 a Starostů. Jeho předseda a exministr financí Miroslav Kalousek navíc už při zasedání rozpočtového výboru neúspěšně navrhoval, aby schodek činil nejvýše 105 miliard korun.

Dnešní schůzi k rozpočtu svolal předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) teprve ve středu. Jednací řád uvádí, že poslanci musejí být o schůzích informováni nejméně pět dní předem. Pokud lhůta není dodržena, může kterýkoli poslanec žádat odročení; o takovém návrhu rozhoduje plénum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…