Poslanec Huml nechápal, jak Nečas s tou partou může vládnout. Teď se mu to prý vrátilo

09.07.2013 21:02

To, že bude sněmovna požádána o vydání Petra Nečase k trestnímu stíhání, není pro Stanislava Humla žádné překvapení. „Dalo se to číst mezi řádky, jak se postupně objevovaly informace o tom, proč policie vtrhla na Úřad vlády a další místa. Dá se navíc předpokládat, že žádost o vydání Nečase nebude poslední,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Poslanec Huml nechápal, jak Nečas s tou partou může vládnout. Teď se mu to prý vrátilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Podle Stanislava Humla je pravděpodobné, že by se mohlo v brzké budoucnosti jednat i o vydání Miroslava Kalouska a možná i dalších osob. „Já v každém případě hlasovat o vydání Petra Nečase budu. Sněmovna si nemůže hrát na soud, musí rozhodování v případu přenechat právě nezávislému soudu. Ten člověk má daleko větší šanci se očistit a hájit, než když vydán ke stíhání není. I proto jsem, když se předloni jednalo i o mém vydání, chtěl, abych byl poslanecké imunity zbaven a mohl obvinění, která se kolem mne objevila, uvést na pravou míru,“ předeslal Stanislav Huml, který přišel do Poslanecké sněmovny za Věci veřejné, později se stal nezařazeným poslancem.

To, o kolik poslanců by mohlo státní zastupitelství a policie mít zájem, v tuto chvíli ví – pokud vůbec – jen malý okruh zasvěcených osob. Ovšem i v názorech na to, zda by v důsledku všech událostí, které byly spuštěny v polovině června, měla být též rozpuštěna Poslanecká sněmovna, nemá jak veřejnost, tak hlavně politici jasno.

Byl to podvod na voliče - po předčasných volbách volám dlouho

„Já tvrdím již dva roky, že předčasné volby by být měly – poněvadž to, co se stalo v období po těch minulých volbách, je podvodem na voliče. Vůbec jsem nechápal, jak mohl Petr Nečas s tou partou  vládnout – a jak je vidět, teď se mu to vrátilo. I proto si myslím, že jediné řešení je rozpuštění sněmovny a stanovení nového termínu voleb. A říkám to s vědomím, že to samozřejmě i pro mě osobně bude nepříjemné i z té ekonomické stránky, jsem živitelem rodiny a plánoval jsem na čtyřleté období, takže to jisté potíže přinese. Navíc ani v tuto chvíli nevím, kde budu hledat nové uplatnění. Ovšem v takovýchto případech by poslanci měli jednat bez ohledu na své zájmy – to je jejich úkol. Jak ho však kdo uchopí, uvidíme příští středu, až se bude o rozpuštění sněmovny hlasovat. Já mám jasno,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Stanislav Huml.

Jak dodal, politiky čeká zřejmě velmi hektické a napínavé léto, plné důležitých rozhodování. Třeba toho, jaké zaujmout stanovisko k právě sestavené vládě Jiřího Rusnoka, která si má ve středu převzít jmenování z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Rusnokovu vládu nikdo nevolil, má však i plus. Bude to těžké rozhodování

 „Ta Rusnokova vláda není vládou naší, nikdo ji nevolil, nemá ani demokratickou důvěru v Poslanecké sněmovně. Ale nutno říct, že má i jedno velké plus: Tedy že to není vláda Nečase, jen bez Nečase, jak se projevovaly určité snahy. Jenže, když jí jako poslanci dáme důvěru, bude tu vládnout tato vláda bez mandátu – i s tím výše jmenovaným plusem. To je a bude těžké rozhodování, proto se přiznávám, že v tuto chvíli ještě vůbec netuším, jak budu hlasovat. Jistým vodítkem v rozhodování však pro mě možná může být i fakt, který zmínil Miloš Zeman v souvislosti se stranou LIDEM. Že ji nikdo nevolil, takže to je pro občany strana, kterou nechtějí. Jenomže v té straně jsou lidé, kterým voliči ten mandát dali, což se u nové vlády odborníků přece jen ani takto říci nedá,“ uzavřel důvody svého váhání Huml.     

O vydání Stanislava Humla rozhodovali poslanci v roce 2011. Nevydali ho

V souvislosti s blížícím se hlasováním o vydání či nevydání Petra Nečase trestnímu stíhání je třeba připomenout, že o Humlovi jednal v únoru a březnu 2011 také mandátový a imunitní výbor sněmovny. Trestní oznámení na něj podal soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Jiří Říha, který tvrdil, že Stanislav Huml vydal lživý posudek. Poslanec se vydání k trestnímu stíhání nebránil, říkal, že jde jen o provokaci.

Vysvětlil i to, že se v uvedeném případě jednalo o posudek z roku 2009 k nehodě nákladního vozu s motorkou. Ten vypracovala společnost V.V.V. Expert, kde byl Huml ředitelem. Soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 se ale domníval, že posudek je nepravdivý a poslanec se tak mohl dopustit trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Huml se hájil tím, že byl pouze jedním ze spoluautorů dokumentu, přičemž jeho tým se tehdy domníval, že k nehodě mohlo dojít jinak, než zachycoval policejní plánek, fotodokumentace a skutečné stopy. I proto poslanec žádal sněmovnu, aby zbavení imunity schválila. A to i přesto, že trestní stíhání chápal jako zastrašování.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…