Poslanec TOP 09 takhle drsně zaútočil na Babiše. Raději ani nečíst

13.01.2014 4:44

ROZHOVOR Podle místopředsedy poslaneckého klubu a člena předsednictva TOP 09 Františka Laudáta politici ANO „nemakají“ a uváděl konkrétní případy. Myslí si, že by ve vládě měli být odborníci. Je mu líto, že ODS upadá, ale ta podle něho nepřináší zásadní vize.

Poslanec TOP 09 takhle drsně zaútočil na Babiše. Raději ani nečíst
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Vy jste se v poslední době několikrát kriticky vyjádřil na adresu hnutí ANO a Andreje Babiše. Co říkáte tomu, jak se profilují ve sněmovně a jak pracují? Makají, jak slibovali?

Nemakají. Když jsem si po příchodu poslanců Věcí veřejných do sněmovny říkal, že si neodkážu představit nic horšího. Musím ale říci, že to byli ve srovnání s ANO velice kvalifikovaní lidé, kteří měli jakési povědomí o fungování veřejného sektoru, zatímco poslanci ANO jsou lidé, kteří přišli z jiného světa. Zatím neukázali, že by něco uměli.

Miloš Zeman by měl v brzké době jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem...

Přeji si, aby prezident co nejdříve umožnil vznik vlády, aby předvedli, jak to umí. Řídit soukromou firmu je o něčem úplně jiném než fungovat ve veřejném prostoru a v demokracii. V mnoha směrech je přece politika náročnější, protože tam nemůžete rozhodovat autoritativně jako ve firmě, kdy všichni poslouchají svého šéfa.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

ANO kritizuje politický systém z gruntu...

Normální člověk má v sobě určitou pokoru a já jsem se vždy přikláněl k tomu, že nejdřív něco dokážu, něco se naučím a teprve pak mohu někoho kritizovat. Oni v přímém přenosu předvádí, že neumí a neví vlastně vůbec nic. O všech říkají, že kradou, že všechno po listopadu bylo špatně. A mimochodem kdy pan Babiš získal svůj miliardový majetek? To on taky kradl? Nepatří jeho úspěch a vzestup do doby, kterou kritizuje? Dokola melou, že jsou novými politiky. Protlačili tady ale zcela bezohledně klíčový zákon země, tedy státní rozpočet, aniž se řádně projednal. Více než bilion korun tady víceméně profrčel, aniž by dali někomu možnost kontroly a hlubší analýzy. Nebylo ani v lidských silách, aby ten rozpočet někdo prostudoval. To, co předvádí, nevěstí nic jiného. Lidé jim dali důvěru, tak ať vidí, co si to vlastně zvolili. Viděli jsme Události komentáře, kde všichni zúčastnění ukázali takovou míru neumětelství a neznalosti jakéhokoli oboru, která nemá obdoby. I lidé na ulici, kteří se politikou nezabývají, by odpověděli lépe.

Byla podepsána koaliční smlouva. Jak se na ni díváte?

Připravuji si nějakou hlubší analýzu. Je to podle mě souhrn zbožných přání, za kterými chybí ekonomická rozvaha. Populismus typu, že zavedeme odvětvové daně... Ty nadnárodní korporace pak budou danit jinde. Koalice vůbec nedomýšlí důsledky svého chování a možné vedlejší efekty, které se mohou stát hlavními efekty.

Souhlasíte s požadavky prezidenta Zemana, aby ve vládě seděli odborníci?

Jakkoli s Milošem Zemanem často nesouhlasím, tak v tomto souhlasím. Již několikrát jsem říkal ve sněmovně, že je pozdě, když si někdo sedne do ministerského křesla a až tam se začne s problematikou seznamovat. Nemá šanci a úředníci, kteří tam pracují mnoho let, se mu vysmějí. Seriózní politická strana by měla mít lidi, kteří se dlouhodobě zabývají nějakou problematikou a seriozní politik by měl nějakému oboru rozumět, ale necpat se někam, kde tomu nerozumí.  Je mi líto, jak nekvalitním lidem dali občané ve volbách hlas a můžeme se tak dočkat řady chyb a přemetů a neschopnosti řídit rezorty. Byl bych rád, kdyby to tak nebylo. Nic špatného této zemi nepřeji. Ale zatím lapám po dechu, co zde někteří lidé předvádí či spíš nepředvádí.

Abych trochu kontroval, nebyl to ale i problém Nečasovy vlády, že tam usedali lidé, kteří nebyli odborníky ve svém rezortu?

Přiznám se, že když jsem dozvěděl o obsazení některých ministerstev v Nečasově vládě, tak mi běhal mráz po zádech taky. Pořád ale třeba ODS měla několik poslanců, kteří něčemu rozuměli. Není to jenom o ministrovi, ale i třeba náměstcích a poradcích. Opravdu je důležitá znalost oboru. Nemyslím si, že je tak podstatné mít životopis se znalostí čtyř jazyků, vždy můžete mít překladatele, kteří vám to přeloží lépe. To lze přemostit, ale nedá se to přemostit bez manažerských schopností a znalostí v daném oboru. Nevěřím univerzálním manažerům, kteří se tváří, že rozumí všemu. Ale ano, máte pravdu, z některých ministrů Nečasovy vlády jsem z hlediska jejich odbornosti také nebyl nadšený.

V koaliční smlouvě se píše, že nová vláda zváží připojení k bankovní unii, kterou Nečasova vláda odmítla.  Není u bankovní unie nebezpečí, že ohrozí české střadatele, protože zahraniční matky budou moci české dcery přeměnit na své pobočky, a tak z nich vysát jednoduše úspory českých občanů?

V minulém období jsem byl členem Rozpočtového výboru sněmovny a ČNB nám sdělila, že takový pokus zde již proběhl, i když nám neřekla, která banka to provedla. Nebyl jsem proto, abychom se připojovali k něčemu, kde má někdo zásadní problémy. Nevím, proč bychom měli vystavovat riziku vklady našich lidí. Vím, jakou zlou krev vyvolalo na Slovensku, když slovenští občané museli přispět na záchranu Řecka, ačkoli životní úroveň slovenských občanů je i nyní o dost nižší než řeckých. To jsou věci, které bytostně ohrožují přežití EU. Paradoxně Babišova vláda, ačkoli hovoří o tom, že chce užší integraci s EU a euro, tak díky tomu, že zemi zadluží, bude zemi od toho vzdalovat. I když bude asi kývat na nějaké nesmyslné požadavky Bruselu, které ekonomiku zatěžují. Otestujeme vládu, jak se postaví k fiskální ústavě, která má bránit zadlužování. V polovině devadesátých let o tom principu, že se nemají utrácet peníze, které nevyděláte, hovořil Václav Klaus, a když chtěl zavádět ústavní pojistku proti zadlužení, celé spektrum se mu vysmálo. Dnes o tom mluví celá Evropa.

Jak se jako bývalý člen ODS díváte na její budoucnost?

Mně úplně mrazilo, když jsem okolo Vánoc mluvil s několika lidmi z ODS, které znám dlouhá léta, a zavanula ke mně ta atmosféra z ODS. Chápal jsem, že má ODS problémy, ale že je tam až taková deprese a beznaděj, mě vyděsilo. Já si nepřeju, aby ODS zanikla. Já si myslím, že by měli být v politickém systému strany, které jsou napravo a které jsou nalevo. Dnes je to výrazně pochroumáno jakýmisi nedefinovanými hnutími, u kterých nevíte, co udělají zítra. U hnutí ANO jsem zaznamenal v předvolebních debatách, že někteří lidé tam dvakrát změnili názor a otočili během té vlastní debaty. Znal jsem jednoho pražského primátora, který jednomu něco slíbil, ale kdo od něho odešel poslední, ho přesvědčil. Přál bych ODS, aby se z toho dostala. Pořád má potenciál, který nemají jiné strany. Má 20 tisíc členů.

Myslíte si, že ji může Petr Fiala resuscitovat?

ODS musí vyhlásit projekt základní transformace, výzvy k větší pracovitosti nepomohou. Pan Fiala je velmi slušný a chytrý člověk, který má v oblasti školství nesporné úspěchy a mně se s ním velmi dobře komunikuje, ale mám pocit, že by tam měl nastoupit nějaký šíbr – a teď ten pojem nemyslím ve zlém – typu Klause, který bude mít velkou autoritu a dá to do pořádku. Obávám se, že na to je pan Fiala příliš slušný bez ostrých loktů. Záleží také na tom, jaký bude zbytek vedení. Jestli se tam budou chtít drápat někteří lidé z minulého vedení, tak očividně nepochopili. Byť ti někteří lidé jsou jistě pracovití a nepodíleli se třeba na nějakých vyložených lapsech, tak to lidé ale zabalí všechno do jednoho balíku a nerozlišují. ODS bude muset znovu získat zpět důvěru lidí, ale myslím si, že to nebude jednoduché. ODS po odchodu Klause chybí vize. Ten naučil lidi kapitalismus. Klaus nás naučil dnes už běžné pojmy, co je firma, akciová společnost, akcie a tak dále. ODS měla étos, vizi, nabídku řešení. Ale proč by ji měli lidi volit dnes? Co nabízí?

Kde podle vás začal úpadek ODS?

S těmi tvrdými jádry a měkkými obaly, tím začalo naleptávání základní ideologie. Po skončení transformace etapy ze socialismu na kapitalismus, dnes je tu spíše polokapitalismus, Topolánek a Nečas nenalezli nějakou zásadní vizi, která by někoho oslovila. Přitom těch civilizačních výzev dneška typu stárnutí populace, rozpadu rodiny, nezaměstnanosti mladých, nefunkčnosti sociálního státu a vzdělání, rozpadu tradičních hodnot, imigrace a tak dále je mnoho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…