Poslanec chystá bič na nepracující. Chce přísný dohled a jasné podmínky

21.07.2013 13:00

Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka chystá bič na lidi, kteří nepracují. Denně by byli pod přísnou kontrolou státu a výše dávek by se odvíjela od jejich chování. Poslanec prý svou koncepci konzultoval s romskou Stranou rovných příležitostí, která se proti nepostavila.

Poslanec chystá bič na nepracující. Chce přísný dohled a jasné podmínky
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

 Chaloupka počítá s vytvořením zvláštní kategorie občanů a rodin. Do takové rizikové kategorie by spadala osoba, která „pobírá dávky v hmotné nouzi dlouhodobě; navštěvuje herny/casina; požívá alkohol nebo omamné látky; použila dávku v hmotné nouzi na jiný účel než na naplnění životních potřeb; nepodporuje děti v řádné školní docházce; páchá trestnou činnost, atd."

Oddlužení pomocí veřejně prospěšných prací

Riziková osoba by byla povinna každý den docházet na určené místo. "Na daném místě se bude muset zdržovat 8 hodin a dbát pokynů pověřené osoby. Při nedodržení této povinnosti budou dávky odejmuty," navrhuje poslanec.

Cílem je motivovat rodiny k co nejzodpovědnějšímu chování. Chce tak například tlačit nepracující rodiče k tomu, aby dbali o vzdělávání svých dětí. Za dobrý prospěch by dostali vyšší dávky a naopak. Návrh počítá také s tím, že by zadlužení lidé mohli své dluhy splácet pomocí veřejně prospěšných prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…