Poslanec vyloučený z ODS otevřeně promluvil o Němcové a o tom, kdo zradil ODS

14.08.2013 13:47

ROZHOVOR Poslanec Jan Florián, který vystoupil z ODS a byl následně ještě vyloučen, vysvětlil, proč odešel ze sálu při hlasování o Rusnokově vládě. Poodhalil, co se skutečně dělo a poodhalil i své plány do budoucna. Byl by rád, kdyby Václav Klaus založil pravicovou stranou. A řekl otevřeně, co si myslí o nynější ODS.

Poslanec vyloučený z ODS otevřeně promluvil o Němcové a o tom, kdo zradil ODS
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Poslanec ODS Jan Florián ve své kanceláři

Bývalí kolegové z ODS o vás říkají, že jste zradil ODS. Jste zrádce?

Podle mě jde o překrucování faktů. Pokud se vrátíme zpět, zrádcem či tím, kdo se provinil na ODS, je Petr Nečas a členové Grémia ODS. Oni totiž zradili voliče ODS, pravicový program a ideje naší strany. Proti programu a veškerým pravicovým principům podporovali zvyšování daní, zvyšování administrativní zátěže podnikatelů a rovněž ustupovali socialistickým požadavkům Bruselu. Schválením Kalouskova balíčku k citelnému zvýšení daní zkrátka došlo, tečka. A nebylo to poprvé. Dnes vidíme, jak zvyšování daní škodí občanům a celé ekonomice. Pro živnostníky a podnikatele jsme nic neudělali a podmínky jim ODS spíše zhoršila. A pokud na toto někdo upozorňuje, je z ODS vylučován.

Vysvětlete prosím našim čtenářům, proč jste hlasoval, jak jste hlasoval a jaký byl váš postoj k odděleným, i když spolu souvisejícím, tématům, jako byla Rusnokova vláda, "stojednička" či rozpuštění sněmovny.

Já bych se v tom příběhu vrátil asi o měsíc a půl zpět. Pokud jde o takzvanou "stojedničku", tak ta padla v den, kdy Petr Nečas po svém skandálu podal panu prezidentu Zemanovi demisi. Řádná "stojednička" ale neexistovala ani před tím, neboť ODS, TOP 09 a LIDEM neměly sepsanou koaliční smlouvu. Čili pan Kalousek, paní Němcová a další lidé z vedení ODS se zaštiťovali "stojedničkou" jako jakousi mantrou. Můj názor je, že ve chvíli, kdy Petr Nečas rezignoval na funkci premiéra a předsedy ODS, mělo grémium svolat volební kongres, mělo se omluvit voličům za skandál Petra Nečase a neplnění pravicového programu. Na kongresu se měl zvolit nový řádný předseda ODS a ODS se měla v rámci soutěže politických stran a idejí programově vymezit proti TOP 09, která, ač sama sebe nazývá pravicovou, reálně prosazuje levicovou politiku.

A pokud jde o hlasování o Rusnokově vládě, za které jste byl vyloučen...

Já ani pan kolega Úlehla jsme neporušili Stanovy ODS. V usnesení Výkonné rady ODS totiž přesně stálo: „Výkonná rada ODS konstatuje, že žádný z poslanců Občanské demokratické strany vládě Jiřího Rusnoka důvěru nevysloví.“ My jsme aktivně důvěru této vládě nevyslovili, my jsme pouze odešli ze sálu.

A vy jste informoval ODS o svých názorech? Bylo vám vyčítáno, že vaše hlasování bylo bleskem z čistého nebe...

Já jsem se s Martinem Kubou ten týden před hlasováním dvakrát, třikrát sešel. Bavili jsme se o různých variantách řešení. Jedním z probíraných řešení bylo, že by po pádu Nečasovy vlády ODS neměla usilovat o sestavení vlády a měla by do konce volebního období zůstat v opozici a tím, že by ODS odešla ze sálu, by umožnila Rusnokově vládě získat důvěru. Myslím si, že pro stabilitu České republiky je lepší nějaká vláda s mandátem než žádná. V rámci této varianty měla ODS šanci do dalších voleb se zmátořit, vygenerovat nového lídra a sestavit kandidátku a volební program.

Druhá varianta, která z mého pohledu byla absolutně nejčistší a nejkorektnější, bylo vyvolání předčasných voleb, aby ODS dala voličům najevo, že chce jít do nového souboje s čistým štítem a že se nad svým i mnohdy chybným chováním zamyslela a vzala si z chyb ponaučení. O těchto variantách jsem tedy Martinu Kubovi několikrát říkal.

Na klubu jsme s dalšími poslanci přednesli variantu předčasných voleb. Ten názor, který jsem prezentoval s kolegy Kubatou, Vodrážkou a dalšími se dostal do fáze emotivní přestřelky, kdy už nešlo o racionální argumentaci. Ty dvě zmíněné varianty jsem zvažoval zhruba čtrnáct dní před hlasováním a definitivně jsem se rozhodl na základě politického vývoje v ten konkrétní den, kdy se hlasovalo.

Byl pro vaše rozhodování důležitý projev Miloše Zemana ve sněmovně?

Prezident Zeman využívá svých pravomocí, aby stabilizoval naši politickou scénu a naši zemi v nelehké situaci. Kdo pozorně poslouchal jeho projev, jasně mu z něho vyplynulo, že šanci sestavit vládu Miroslavě Němcové nedá. V tu chvíli už bylo naprosto evidentně jasné, že by ODS měla přestat trvat na "stojedničce", že by se měla vymezit proti TOP 09 a že by měla chtít předčasné volby.

Miroslava Němcová byla kandidátkou ODS na premiérku a chce být lídryní strany ve volbách. Co si o ní myslíte? Může vyvést ODS z krize? Je nadějí pro ODS?

Na jedné straně je Miroslava Němcová a na straně druhé je charismatický, pravicový Václav Klaus či Mirek Topolánek či rétoricky výborně vybavený exprimátor Pavel Bém. Při srovnání Miroslavy Němcové s těmito osobnostmi si každý udělá obrázek sám.

Místopředsedové ODS Pavel Blažek, Martin Kuba či Tomáš Chalupa jsou kamarádi Tomáše Hrdličky, díky i jehož podpoře byli zvoleni do nejužšího vedení ODS. O čem podle vás vypovídá, že se ho na výkonné radě nezastali a nepostavili se proti jeho vyloučení?

Určitě to vypovídá o atmosféře v ODS a vypovídá to určitě o lidských charakterech a o lidských vztazích. Tomáš Hrdlička se ničím neprovinil. V rozhovoru pro Parlamentní listy i pro jiná média nazval věci pravými jmény. Byl vyloučen jen za svůj názor. Na minulém kongresu existovala ještě nějaké vize změny, sháněly se hlasy pro Martina Kubu, v němž jsem i já viděl naději. Je škoda, že se ODS otočila zády k lidem, kteří měli vizi změnit něco k lepšímu. Pokud by tehdy Martin Kuba zvedl na onom volebním kongresu kandidaturu na předsedu proti Petru Nečasovi, tak jsme se mohli vyvarovat dalších pádů, které teď nastaly. Podle mě Martin Kuba na základě kongresové aritmetiky předsedou zvolen být mohl a jeho projev byl excelentní a z mého pohledu premiérský.

Mrzí vás váš odchod z ODS?

Musím říct, že mi je z ODS smutno. Zažil jsem tam spoustu hezkých let, spoustu vítězství, ale na základě toho, co ODS nyní dělá, jsem neměl sílu a chuť v ní dále pokračovat. Winston Churchill prohlásil, když přestupoval z liberální do konzervativní strany, že jeho ideály jsou stále stejné, ale strana, ze které vystoupil, se od těch idejí odvrátila, proto musí pokračovat tam, kde tyto myšlenky může nadále hájit. Já jsem své pravicové ideály neopustil, ale opustila je ODS.

Předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda navrhl vaše vyloučení poté, co jste již vystoupil ze strany. Řekl, že je stranu potřeba očistit od veksláků, pasáků, řidičů a kmotrů. Co si o něm myslíte? Je on tím "panem čistým", který může ukazovat, kdo je nečistý?

Rozdělování ODS na čisté a nečisté, nové a staré tváře, zlé a hodné kmotry, to je přesně styl politiky, který nastavil Bohuslav Svoboda s Markem Bendou a dalšími jenom proto, aby si udrželi moc. Pan zastupitel Svoboda není žádným politikem, je to pouze králík z klobouku, který hlásá mediálně líbivá hesla a snaží se čistit stranu od lidí s nepohodlnými názory. Připadá mi groteskní a absurdní, že člověk obviněný v kauze Opencard vylučoval nečlena ODS Jana Floriána ze strany za to, že Florián neporušil stanovy. Nálepkovat někoho jako kmotry, pasáky a veksláky je poslední křeč. Kdo nemá argumenty, používá nadávky. Ale myslím si, že práce řidiče, úředníka či zedníka je pro společnost stejně potřebná jako třeba práce gynekologa. (smích)

Myslíte si, že ODS má ještě nějakou budoucnost?

Já nechci dávat ODS nějaký poslední polibek smrti. Můj styl je, že do mrtvol nekopám. Přece jen v ODS mám ještě spoustu přátel. Určitě si nepřeji, aby ODS zanikla, ale pokud se nestane něco významného, co by vrátilo zpět ODS k jejím pravicovým a demokratickým principům, tak ODS bohužel nemá šanci uspět ani ve sněmovních, ani v komunálních a jakýchkoli dalších volbách. Buď ODS pochopí, že je něco v nepořádku a napraví to, nebo vydrží v zajetých kolejích ještě dva, tři, čtyři roky a pak tam někdo poslední, kdo tam ještě zůstane, zhasne a zavře krám.

Jaké máte nyní v politice plány a jak vidíte svou politickou budoucnost?

Dostávám nyní hodně podpůrných e-mailů a esemesek v reakci na to, že jsem při hlasování o Rusnokově vládě odešel ze sálu. Z politiky odejít nechci. Baví mě komunální politika a jsem přesvědčen o tom, že má cenu bojovat za něco nového, nějaký nový subjekt, třeba na platformě úspěšných komunálních politiků. ODS na pravém spektru vyklidila prostor pro nový autenticky pravicový subjekt. A tím není TOP 09, neboť TOP 09 pravicovou politiku neprosazuje. Pokud by někteří důvěryhodní lidé chtěli něco takového založit, tak bych byl první, kdo by do toho rád šel s nimi. Mirek Topolánek řekl, že pokud by byla poptávka a Václav Klaus by zavelel na barikády, tak by neváhal a šel by tam s ním. Takže pokud by zde takový autenticky pravicový subjekt vznikl, tak bych se k tomu rád připojil.

Byl byste tedy rád, kdyby Václav Klaus založil novou pravicovou stranu?

Rozhodnutí bude na panu prezidentovi. Václav Klaus i Mirek Topolánek jsou oba plni sil a energie, mají velké charisma a byl bych rád, kdyby tu byl příběh o jejich návratu.

A co říkáte tomu, že Václav Klaus odmítl návrat do ODS i kvůli vylučování členů?

Za to bych mu chtěl strašně poděkovat a jeho prohlášení si vážím. On dosvědčil, že v ODS není něco v pořádku. Pokud jsou lidé vylučováni kvůli projevování názorů a článku v novinách, tak o demokracii v ODS už nemůže být řeč.

Pavel Bém i Jan Zahradil varovali, že pro ODS bude smrtící, pokud se nechá ze strany TOP 09 vtáhnout do souboje s Milošem Zemanem, neboť to pouze znamená pokračování prezidentské kampaně Schwarzenberg vs. Zeman, který vyhovuje TOP 09 a který marginalizoval ODS. Oba říkají, že by se ODS měla spíše soustředit na souboj s TOP 09 a ČSSD. Souhlasíte?

S Janem Zahradilem velmi často nesouhlasím, ale v tomto mu dávám za pravdu a to samé tvrdím i já. Největším konkurentem v souboji o pravicového voliče je TOP 09, i když paradoxně TOP 09 není pravicová – a bohužel někteří voliči jí její pravicovost uvěřili. ODS by měla mít svůj vlastní program, své vlastní názory a neměla by papouškovat nesmysly, které říkají Karel Schwarzenberg či Miroslav Kalousek. Pokud TOP 09 nemá žádné téma a žádné řešení hospodářských a dalších problémů naší země, tak se chytá pseudotémat takzvaného boje proti korupci a boje proti Miloši Zemanovi. Pokud se chce ODS definitivně pohřbít, tak by měla TOP 09 v těchto hloupostech skočit na lep.

Když jste narazil na takzvaný boj proti korupci, tak někteří členové ODS mi řekli, že ODS nese odpovědnost za současné události okolo pana Ištvana a Šlachty, neboť měla šest či sedm let pod správou Ministerstvo spravedlnosti v osobě Jiřího Pospíšila...

Je to velmi citlivé téma, ale určitě není dobře, pokud policie ve dvě ráno zatýká bývalé poslance a nechá je měsíc ve vyšetřovací vazbě. Nebezpečným precedentem z mého pohledu, a to nejsem fanouškem Davida Ratha, bylo, že Miroslava Němcová umožnila na půdě Poslanecké sněmovny účast ozbrojených policistů hlídajících Davida Ratha. To byl negativní signál, že exekutivní moc může zasahovat do moci zákonodárné, která zastupuje zájmy voličů jako nejvyššího suveréna v této zemi.

Lze tedy říci, že ODS sklízí, co sama zasela?

ODS si za spoustu věcí nyní může sama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…