Poslankyně od Bárty si přilepšila o 83 tisíc. K práci jí prý pomohla funkce

28.07.2013 7:13

Poslankyně za Věci veřejné Jana Drastichová, původně učitelka na základní škole v Orlové, si v loňském roce svůj poslanecký plat vylepšila o téměř 83 tisíc. Za pomoci svého tehdejšího stranického kolegy a zároveň ministra školství Josefa Dobeše se totiž stala zpravodajkou PRO.MZ, celým názvem „Příprava podmínek reformované maturitní zkoušky“, a její hodinová mzda činila 350 korun. Na celou záležitost upozornil server Aktuálně.cz.

Poslankyně od Bárty si přilepšila o 83 tisíc. K práci jí prý pomohla funkce
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslankyně VV Jana Drastichová

"Byla jsem oslovena s tím, že jsem byla nominována do expertní komise, která má na starosti některé individuální projekty národní. Bylo mi řečeno, že se se mnou spojí příslušný odbor, který to má na starosti, tak jestli s tím souhlasím. Také mi bylo řečeno, že bych dohlížela na projekt státních maturit, který v té době vstupoval do své finální fáze," uvedla pro Aktuálně.cz Drastichová.

"Paní Drastichová byla členkou expertní skupiny, do níž byla nominována a následně v říjnu 2011 jmenována tehdejším ministrem Josefem Dobešem," sdělil šéf tiskového odboru Ministerstva školství Marek Zeman. Měsíc poté již byla na zasedání expertní skupiny zvolena zpravodajkou zmíněného projektu PRO.MZ.

Mgr. Jana Drastichová

  • BPP
  • Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.

Zpravodajové těchto projektů obvykle mají na starosti monitorování celého průběhu přiděleného projektu, jsou v kontaktu s jeho jednotlivými účastníky, minimálně jednou za půl roku vypracovávají zpravodajskou zprávu pro daný projekt a její jednotlivé části prezentují na zasedání expertní skupiny OP VK.

"Jak jsou vybíráni zpravodajové ke konkrétním projektům, to netuším. Mně byl přiřazen projekt maturit a nebylo mi dáno na výběr. Pokud vím, tak na mé pozici někdo skončil a já nastupovala za něj," nechala se slyšet Drastichová. Problematikou maturit se prý zabývala ještě před tím, než nastoupila do Poslanecké sněmovny. "A tím, že jsem se do toho projektu dostala až téměř ke konci, tak nedokážu odhadnout, jestli bych se do toho projektu dostala, i kdybych nebyla poslankyní, to netuším. Nevím, jestli to nebylo třeba i se záměrem, protože v expertní skupině žádný poslanec nebyl," dodala.

Zpravodajské zprávy jsou veřejnosti nepřístupné

Část své dřívější činnosti popsala Drastichová takto: "Napomáhám komunikaci tak, aby projekt prošel hladce, nebyly s ním žádné problémy, aby případný audit z Evropské komise neshledal nějaký vážný problém. Zpravodaj se například také vyjadřuje k tomu, zda by doporučoval zapsat některou změnu, proč a jestli v tom vznikne nějaký problém.“

Zpravodajské zprávy, tedy stěžejní výstupy práce zpravodaje, jsou však neveřejné. Sama Drastichová proto přiznala, že poslanec v expertní skupině může být pro svůj mandát přínosem. "Problém nastal například v klíčové aktivitě, věnující se informatice - my jsme změnili legislativu a možná i proto bylo dobré, že jsem tam byla, protože jsem mohla CERMAT informovat o tom, že legislativa bude taková a taková. Možná i z toho důvodu bylo přínosné, že jsem v té skupině za Poslaneckou sněmovnu byla," upřesnila.

reklama

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…