Pravá pravice s Bobo... Takto drsnou nakládačku dostal Klaus od ODS

28.08.2013 7:20

ANKETA Exprezident Václav Klaus nevyloučil svůj možný návrat do politiky. V této souvislosti se hovoří o možném vzniku nového pravicového subjektu, který by zaštítil. ParlamentníListy.cz se dotazovaly předáků ODS, zda se Klausovi diví, že zvažuje založení pravicové strany, když ho ODS odmítla a když vidí stav ODS a její politiky.

Pravá pravice s Bobo... Takto drsnou nakládačku dostal Klaus od ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková, ilustrační koláž

K vytvoření pravicového subjektu vyzval Klause poslanec Boris Šťastný, který vystoupil z ODS. Na sjednocování klausovských sil se chce podílet i bývalá europoslankyně Jana Bobošíková.

Benda, Pospíšil a Němcová nenesou podle Klause pozitivní myšlenku

Klaus řekl, že ho trápí, co se děje v naší zemi. Vyloučil svůj návrat do ODS a řekl, že zvažuje svůj návrat do politiky. „Já si nedovedu představit, že bych mohl být v jedné politické straně s Markem Bendou a s panem Pospíšilem a s panem Svobodu tady pražským a bohužel, jak jsem jí měl vždycky rád, ani s paní Němcovou. Oni nenesou žádnou pozitivní nosnou myšlenku mířící kupředu a bez toho to v politice opravdu nejde,“ řekl na Nově zakladatel ODS Klaus.

Senátor Tomáš Jirsa, europoslanci Hynek Fajmona a Ivo Strejček, poslanci Walter Bartoše a Boris Šťastný a člen výkonné rady ODS Jan Skopeček vyzvali výkonnou radu ODS, aby strana vrátila otci-zakladateli titul čestného předsedy. Výkonná rada to ale neučinila. Proti byli prý hlavně Miroslava Němcová a šéf poslaneckého klubu Marek Benda. Místo toho výkonná rada vylučovala členy ODS.

Klaus byl od ODS postojem paní Němcové odtlačen

Někteří členové ODS postoj Klause chápou, někteří ho ale tvrdě odsoudili. Europoslanec Ivo Strejček se úvahám Klause nediví. „Poté, co byl Václav Klaus od ODS postojem paní Němcové odtlačen, se jeho snahám nedivím. Osud této země mu totiž nebyl nikdy lhostejný. Současný vývoj zřetelně ukazuje, jakou hrubou chybu, podle mého názoru, vedení ODS udělalo. Na druhou stranu je třeba realisticky přiznat, že návrat pana prezidenta Klause už si zřejmě ta ´hlasitá´ část ODS nepřeje. ´Mlčící´ jen zírají, a nejen na odmítnutí Václava Klause,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Strejček.

„Václavu Klausovi se nedivím. Uvidíme však, zda to opravdu udělá. Jsou mnohá pro a proti,“ míní senátor Milan Pešák.

„Nedivím se, už delší dobu je na tomto politickém trhu vytvořen prostor pro novou pravici nebo její alternativu pro voliče,“ říká člen senátorského klubu ODS Zdeněk Schwarz.

„Nedivím se mu,“ reagoval stručně poslanec David Vodrážka.

„Jsem přesvědčen, že musí dojít k integraci rozdrobené české pravicové scény. Václav Klaus je u nás nejvýraznějším a také nejstabilnějším nositelem pravicových hodnot a pokud by se do této složité a dlouhodobé práce dal, jsem připraven mu být nápomocen,“ řekl redakci šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš

To panu profesorovi opravdu, ale opravdu nezávidím

Klausovi se diví a ostře ho zkritizovala poslankyně Jana Černochová. „ODS Václava Klause neodmítla, on sám se vzdal na kongresu pozice čestného předsedy. Dva roky do ODS intenzivně při každé příležitosti kope a těžko si může myslet, že pak před ním bude někdo klečet a prosit ho, aby se vrátil. Zakládat jedinou Pravou pravici s Bobo, která kandidovala na Hrad za komunisty, s Janečkem, který byl ještě nedávno mladý sociální demokrat, s rádoby ultrakonzervativcem Hájkem, který je jednou buddhista a vzápětí bigotní katolík? To panu profesorovi opravdu, ale opravdu nezávidím,“ řekla redakci.

„Václav Klaus nikdy nahlas neřekl, že se chce vrátit do ODS, vždy za něj někdo toto téma zmínil. Dle mého si Václav Klaus udělá, co uzná ze svého pohledu za prospěšné. Odchod několika jedinců z ODS k němu je takovým malým ´Sarajevem´ proti ODS asi pod vedením Václava Klause,“ myslí si místopředseda Senátu a šéf ODS v Libereckém kraji Přemysl Sobotka.

ODS a Klaus patří k sobě

„Divím se mu. ODS a Klaus patří k sobě,“ míní senátor Tomáš Jirsa.

„Já jsem zastánce návratu Václava Klause do ODS. Případné založení nějaké další pravicové strany nepomůže ani Václavu Klausovi, ani ODS, ani republice. Viz Strana svobodných občanů. Povede to bohužel pouze k tříštění hlasů a dominanci levice. Dobré úmysly nemusí mít zamýšlené důsledky. Někdy je tomu naopak,“ říká europoslanec Hynek Fajmon.

„ODS Václava Klause nikdy neodmítla a o jeho plánech jdou stále jen nepodložené spekulace,“ uvedl poslanec a člen Výkonné rady ODS David Šeich.

„Nevšiml jsem si, že by ODS odmítala Václava Klause. To je interpretace těch, co se rozhodli z různých důvodů z ODS vystoupit. ODS působí na naší politické scéně 22 let jako strana hájící pravicové hodnoty. A to přes různé kompromisy, které v reálné politice koaliční strany musí mnohdy činit. Současné, spíše mediální, snahy o vytvoření konkurenční pravicové strany jsou nepřesvědčivé. Kandidoval jsem v parlamentních volbách za ODS již šestkrát, budu kandidovat i po sedmé za ODS,“ řekl poslanec Vladislav Vilímec.

Spíš se divím, že Václav Klaus zvažuje založení strany

„Pan Václav Klaus se zajisté řadí mezi největší osobnosti pravicové politiky v ČR posledních dvou dekád. Nicméně jeho kroky z poslední doby, kdy ODS neustále okopával kotníky, vyhlásil spornou amnestii a podporoval levicového Miloše Zemana na kandidaturu na Hrad, jej v očích pravicově smýšlejících občanů ČR a mnohých členů ODS značně zdiskreditovaly. Odmítám teze o slabé ODS, která pro Václava Klause není dost dobrá. ODS je dospělá strana, bez Václava Klause se obejde,“ řekla ParlamentnímListům.cz europoslankyně Andrea Češková.

„Zda má Václav Klaus po projití všech funkcí od předsedy sněmovny přes premiéra až k prezidentovi stále ještě co naší zemi nabídnout, ponechme na voličích. Založení nové strany je jeho osobní iniciativa, na kterou má samozřejmě právo jako každý jiný občan. Jeho strana však určitě nezíská dominanci na pravici, jen může založit na slovenský problém roztříštěné pravice, čímž českou pravici může nakonec jen poškodit,“ dodala Češková.

„Spíš se divím, že Václav Klaus zvažuje založení strany, když říkal, že se do aktivní politiky už nevrátí. Je to stejné jako se současným panem prezidentem, který se také dušoval, že už chce být jen důchodcem na Vysočině, a s dalšími starými politiky, pro které je politika jako droga, bez které neumějí žít,“ říká poslankyně Ivana Weberová.

„Jsem stále přesvědčen, že jediným vážným nositelem pravicové politiky může být pouze standardní, dlouhodobě existující a na široké členské základně založený politický subjekt, kterým je v pravé části politického spektra pouze ODS. V rámci ODS je pak nutné usilovat o hlasité hájení hodnot a principů, které do jejích základů vtělil Václav Klaus, díky kterému ODS vůbec existuje a kterou přivedl k největším úspěchům. Je to úkol nelehký, ale osobně nevidím a nepreferuji jinou alternativu,“ tvrdí člen Výkonné rady ODS Jan Skopeček.

Kdo by mohl být v nové pravicové straně

Z ODS zatím vystoupili poslanci Boris Šťastný a Jan Florián, místopředseda hradecké regionální organizace ODS Petr Šťěpánek či exprimátor Plzně a bývalý poslanec Zdeněk Prosek, kteří vyjádřili vůli podílet se na budování nové pravicové strany pod Václavem Klausem. Podobně podporu Klausově straně vyjádřili poslanci Pavel Bém a Aleš Rádl.

Do Klausovy strany by se mohli zapojit někteří vrcholní politici ODS z minulosti jako Eva Dundáčková, Liana Janáčková, Juraj Raninec, ale i Michal Doktor. Nově se též připojila Pravá frakce ODS Jiřího Janečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…