Pravicový myslitel: Zeman zavede pořádek. Čekejte nový listopad '89

03.07.2013 4:39

Podle pravicového sociologa Petra Hampla v pozadí současného politického dění je něco mnohem podstatnějšího než spor mezi prezidentem Milošem Zemanem, Miroslavem Kalouskem a Bohuslavem Sobotkou.

Pravicový myslitel: Zeman zavede pořádek. Čekejte nový listopad '89
Foto: hns
Popisek: Prezident Miloš zeman

„Rodí se konsensus, že parlamentní demokracie v současné podobě nemá další perspektivu a že země potřebuje změnu srovnatelně radikální, jakou byl rok 1989. To znamená naděje i rizika. Bude stačit vyměnit volební systém a některá další pravidla? Bude výsledkem přímá demokracie švýcarského typu? Nebo prezidentský systém á la Francie? Nebo diktatura prezidentů opírajících se o lidové masy, jakou známe z Latinské Ameriky? Nebo vláda odborníků řízených z Bruselu? Změnu bychom neměli chápat jako něco fatálního. Od roku 1800 se v našich zemích objevil pouze jediný politický systém s životností delší než 30 let – marxistický socialismus. V rámci Rakouska a později Rakouska-Uherska se totiž fakticky vystřídalo několik politických režimů s různými ústavami. A je zbytečné ronit slzy za odcházející formou parlamentní demokracie,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hampl.

Přinese nový režim stabilitu a spokojenost lidem?

Důležitější jsou podle Hampla jiné otázky - a sice, zda bude nový režim respektovat občanské svobody. Státní správa má podle něho přirozenou tendenci zvětšovat se, chovat se despoticky a ubližovat lidem. Jedním z cílů dobrého státního zřízení je podle něho zabránit těmto tendencím.

Základní otázky dneška podle něho jsou, zda bude možné vést v novém režimu obyčejný slušný život, zda vznikne takové prostředí, kdy bude možné bez překážek pracovat, učit se, pěstovat přátelství, budovat rodiny, zakládat firmy a hledat vlastní štěstí vlastním způsobem.

„Dá nám takovou stabilitu, abychom nemuseli žít v neustálém strachu z vpádu hordy nájezdníků – promiňte, spoluobčanů, kteří své mírumilovné náboženství praktikují uřezáváním hlav a jinými pokojnými metodami? Zkrátka, je zapotřebí znovu promýšlet základní ústavní otázky a na současné spory o pravomoci se dívat z tohoto pohledu,“ říká Hampl.

ODS a TOP 09 slaboduše pokřikují

Podle Hampla fakt, že Zeman jmenoval premiéra vlády odborníků Jiřího Rusnoka, obyvatelům České republiky nejspíš nepřinese žádnou viditelnou změnu – ani pozitivní, ani negativní: „Přímo volený prezident dělá přesně to, co se dá čekat od přímo voleného prezidenta. Využívá celý rozsah pravomocí, mistrně taktizuje a udržuje pohromadě koalici, která ho vynesla k moci.“ Lze se tedy prý domnívat, že jeho hlavním cílem bude zavést určitý systém a pořádek.

Takzvaná pravice, ODS a TOP 09, křičí, že jmenování Rusnokovy vlády je na hraně či za hranou Ústavy. Objevují se i přirovnání k únoru 1948. Není takové přirovnání přepálené? „Na to je jednoduchá odpověď. Pokud si někdo myslí, že prezident porušuje Ústavu, nechť ho žaluje u Ústavního soudu. Pokřikovat cosi o porušování Ústavy do médií, to je slaboduché. I proto, že to nikoho nezajímá. Až na tu partu lidí, která žije tím, zda má nějaký kavárenský intelektuál na vizitce 'docent' nebo 'profesor',“ odpovídá sociolog Hampl.

ODS by měla být vděčná. Je ale vazalem Kalouska

ODS by Zemanovi měla být podle Hampla spíše vděčná, že oslabil Miroslava Kalouska jako jejího soupeře. „Jenže ODS je vůči Kalouskovi ve vazalském stavu! Lidé v jejím vedení pravděpodobně nejsou schopni vnímat TOP 09 jako protivníka,“ vysvětluje Hampl nelogický postoj ODS.

Miroslav Kalousek varuje před "putinizací" a hájí parlamentní demokracii. „Kalousek miluje silná přirovnání. Není to dlouho, co potřeboval vyštípat jednoho úředníčka z Ministerstva školství a bez jakýchkoliv důkazů ho označil za nacistu! To je prostě Kalouskův styl. Kalousek byl šéfem financí v Nečasově vládě a bude i v Sobotkově. Proti Nečasovi prosadil všechno, co chtěl, a nejspíš to prosadí i proti Sobotkovi. Miloš Zeman je v horních patrech české politiky jediný protivník schopný hrát proti Kalouskovi rovnocennou partii. Noví silní soupeři, osobně hodně čekám od Okamury, se teprve rodí,“ vysvětluje Kalouskovo chování Hampl.

ODS by podle něho měla spíše zůstat v opozici a konsolidovat se a připravit na volby: „Určitě je výhodnější být v opozici než nést odpovědnost za činnost vlády řízené Miroslavem Kalouskem.“

Zastánci přímé volby se přepočítali: žádný senilní Kalouskův asistent se šlechtickým titulem

Hampl si ale není jist tím, že je pro ODS výhodné, že mediální pozornost je díky Zemanovi a Rusnokově vládě nyní odpoutána od "průšvihů" ODS. „Pachuť a poškozené jméno zůstane. Navíc Rusnok bude mít možnost 'odhalovat' údajné skandály a bez jakýchkoliv důkazů tvrdit, že ODS na ministerstvech kradla. Vyprodukuje tak novinové titulky a vyšetřování se bude tak protahovat, že se na všechno zapomene,“ vysvětluje sociolog.

Podle Hampla ti, co podporovali přímou volbu prezidenta, očekávali úplně jiné výsledky: „Myslím, že přímou volbu prosadili lidé, kteří ve skutečnosti pohrdají demokracií a kteří měli zato, že volby vynesou k moci nějakou bezvýznamnou loutku bez inteligence a vlastních názorů. Jenže tak to v reálném životě nefunguje. Vyhrát prezidentskou volbu – to chce silnou osobnost schopnou vymyslet strategii a prosadit ji. Silného hráče schopného intrik a vybaveného vynikajícími komunikačními schopnostmi. Taková osobnost se našla a dřívější příznivci přímé volby se nestačí divit. Ale je to logický vývoj. Překvapeni bychom spíš měli být, kdyby ten závod vyhrál nějaký senilní asistent Miroslava Kalouska se šlechtickým titulem.“

Potřebujeme stabilitu dle vzoru Putin

Objevují se úvahy, zda není na čase posunout politický systém v ČR více ke "gaullismu" či "putinismu", neboť parlamentní demokracie a koaliční vlády jsou nestabilní. Hampl s tím souhlasí.„Můj názor je, že se potřebujeme posunout k přímé demokracii švýcarského typu. Ne ke stabilnímu režimu á la Vladimír Putin nebo Hugo Chávez,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Pokud jde o to, že ODS navrhla Miroslavu Němcovou na premiérku, tak z hlediska ODS by to byl podle něho katastrofální tah: „Jediná aspoň trochu populární politička by byla poškozena kolaborací s TOP 09. Naznačuje to, že ODS nemá žádnou myšlenku ani žádnou strategii a není schopná ničeho jiného než odkládání problémů.“ Hampl navíc stále považuje ODS z hlediska marketingu za mrtvou značku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…