Právník nad zavřenými ódéesáky: Ještě jsem neslyšel, že by poslanec nesměl rezignovat

15.06.2013 15:27

Ostravský okresní soud v sobotu rozhoduje o uvalení vazby na skupinu sedmi obviněných lidí, kteří byli zadrženi během největší policejní akce sahající do nejvyšších pater politiky. Obvinění exposlanců ODS za to, že složili svůj mandát výměnou za lukrativní posty, je ale podle ústavního právníka Zdeňka Koudelky problematické.

Právník nad zavřenými ódéesáky: Ještě jsem neslyšel, že by poslanec nesměl rezignovat
Foto: repro YouTube.com
Popisek: doc. JUDr. Zdeněk Koudelka, Ph.D.

Okresní soud v Ostravě již poslal do vazby zadrženého exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka, médii spojovaného s lobbistou Ivo Rittigem, i exposlance Ivana Fuksu i Petra Tluchoře.

Dva posledně jmenovaní se spolu s dalším bývalým poslancem občanských demokratů Markem Šnajdrem dostali do hledáčku policistů v souvislosti se složením svých poslaneckých mandátů v době, kdy odmítli podpořit vládní balíčky na zvyšování daní.

Čepro pro Šnajdra, aeroholding pro Fuksu

Svým odchodem ze sněmovny tak umožnili, aby byly vládní návrhy přijaty. Později se pro ně našla lukrativní místa ve firmách s majoritním vlastnickým podílem českého státu. Tedy kromě Petra Tluchoře, tomu bylo sice nabízeno místo ve státním energetickém gigantu ČEZ, nakonec se ale Tluchoř podle svých dřívějších slov začal věnovat poradenským službám.

Bývalý ministr zemědělství a poslanec Ivan Fuksa, další ze skupiny takzvaných rebelů, už ovšem post přijal. Uchytil se jako místopředseda Českého aeroholdingu, pod který spadá například společnost Letiště Praha. Marek Šnajdr se stal předsedou dozorčí rady státního podniku Čepro.

Nikdo nemůže poslance nutit vykonávat mandát

Ústavní expert Zdeněk Koudelka pro ParlamentníListy.cz nad případy zmiňovaných exposlanců vyjádřil pochybnosti. „Z jejich strany jde o jednání v Poslanecké sněmovně a Nejvyšší soud rozhodnutím ve věci Víta Bárty konstatoval, že jednání, které podléhá materiální imunitě u poslanců ve sněmovně, to nejsou pouze ústní projevy, ale i jejich další jednání,“ uvádí docent Koudelka.

„Určitě jsem zatím neslyšel nic, co by mě právně přesvědčilo, že rezignace poslance může být nezákonná. Nikdo není povinen vykonávat funkci poslance ani senátora a může rezignovat kdykoliv a z jakýchkoliv důvodů,“ zdůraznil Zdeněk Koudelka.

Protiústavní zvýhodnění obžaloby

Ten se přitom nechtěl pouštět do žádných spekulací, na celou věc se prý dívá hlavně jako právník. „Pokud má být pro zákonodárce z této kauzy nějaké poučení, mělo by se stanovit, jestliže se z jakýchkoliv důvodů mění zákonná příslušnost státního zastupitelství, nemá se měnit příslušnost soudce,“ uvedl dále.

„Skutečnost, že o vazbě rozhoduje ostravský soudce, podle mě není ústavně správné. U soudu má platit takzvaná rovnost zbraní. Státní zastupitelství si podle toho, zda věc bude dozorovat v Praze, v Olomouci, na pobočce v Ostravě nebo v Brně, může vybrat mezi čtyřmi různými soudy, které budou o vazbě rozhodovat. Tuto možnost obhajoba nemá, a tím je podle mě narušen ústavní princip rovnosti zbraní,“ podotýká docent Koudelka pro server ParlamentníchListů.cz.

Je na řadě Nečas a Kalousek?

Nyní se objevují zprávy a informace spekulativního charakteru, že pokud jsou exposlanci obviněni za to, že úplatek ve formě lukrativního postu přijali, mělo by dojít i k obvinění těch, kteří jim onen úplatek poskytli a zařídili. To by znamenalo, že se stíhání bude týkat i premiéra Petra Nečase, který významné posty rebelujícím poslancům slíbil.

Tytéž otazníky se šíří i v případě ministra financí Miroslava Kalouska, pod jehož gesci spadají státní podniky, v nichž exposlanci funkce dostali.

Důkazy jsou podle prezidenta dostatečné

Po pátečním jednání s policejním prezidentem a nejvyšším státním zástupcem se ke kauze vyjádřil i prezident republiky během pietního aktu v Lidicích.

„Já pokládám vznesená obvinění za velmi závažná a po vyslechnutí jak pana policejního prezidenta, tak pana nejvyššího státního zástupce, docházím k závěru, že jsou podložená dostatečnými důkazy. To je sice nepřímá, ale poměrně jasná odpověď,“ řekl podle Novinek.cz Miloš Zeman na otázku, zda má Nečasova vláda dále pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…