Převratný zákaz: Okamura chce asi podporovat organizovaný zločin, řekli tito politici. A Babiš...

16.01.2014 4:41

ANKETA Úsvit Tomio Okamury přišel s návrhem zákona na úplné zrušení výherních automatů a loterijních terminálů. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, co tomu říkají politici ostatních stran.

Převratný zákaz: Okamura chce asi podporovat organizovaný zločin, řekli tito politici. A Babiš...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Okamura hovořil i o komplotu politických stran

Okamura uvedl, že Úsvit má zákon zpracovaný v paragrafovaném znění. „Je nám zcela jasné, že stát a obce má výdělek z těchto her, ale není doufám třeba ani diskutovat o tom, že výnosy ani na vteřinku nepřeváží celospolečenské náklady. Je třeba také zcela jasně říct, že nepomůže nějaká selekce a výjimky. Pokud tento typ hazardu jedna obec zakáže a druhá povolí, tak se hráči sice přesunou do druhé obce, ovšem výsledkem je, že zisky má obec s hazardem, ale společenské náklady nese celý stát a samozřejmě i obec či městská část, kde je hazard zakázaný,“ argumentuje Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Samozřejmě neplatí argument, že zákaz nepomůže. Ano, proti pedofilním deviacím nebo kleptomanii také zákon nepomůže, ale nikdy to doufám nebude argument proto, abychom deviantní vraždy nebo krádeže legalizovali a nedej bůh, abychom z nich profitovali,“ dodal Okamura.

Na Okamurův návrh není zcela jednoznačný pohled, a to ani uvnitř některých stran. Podle některých politiků se jedná jen o populismus a zákon nepůjde zavést kvůli mezinárodním závazkům České republiky a nebezpečí arbitráží. Někteří varují, že by se hazard přesunul do podzemí do nelegální sféry.

ANO má vlastní řešení

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Okamurův návrh analyzuje legislativní komise ANO.

„Jsme obecně pro přísnou regulaci hazardu. Jsme pro plošnou regulaci počtu heren a provozoven s hracími automaty a pro přísnou regulaci počtu kasin. Současně je nutné plošně omezit výši vkladů. Jsme pro vytvoření fondu na financování prevence, léčby a výzkumu z peněz firem provozujících sázkové hry, ze kterého budou financovány veřejně prospěšné projekty a organizace. Jsme pro alokaci daňových výnosů z hazardu do preventivních programů proti závislosti. Kroky musí postupné, aby se hazard nepřesunul do šedé zóny ekonomiky, patologické jevy nezůstaly a stát nepřišel o daňový výnos z legálního hazardu,“ vysvětlil Babiš.

„Konkrétní návrh neznám, ale obecně to podporuji. Problém je ovšem hazard přes internet. Tam musíme zapracovat, aby se nám nepřesunul,“ míní předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„Jsem pro přísnou regulaci hazardu a jeho vyšší zdanění. Jsem rád, že obce mají pravomoc hazard na svém území regulovat či úplně zakázat. Celostátní zákaz hazardu podle mě není řešením,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Je to jako zakázat alkohol a kouření

„Moc tomu návrhu nerozumím. V jiných zemích se také jen tento obor reguluje a zdaňuje. Připomíná to americkou prohibici alkoholu, kterou pak musel zrušit,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Tento návrh nepodporuji, stejně jako nepodporuji úplný zákaz kouření, pití alkoholu a používání sprostých slov. Stát má občany vybízet ke zdravému, odpovědnému, kvalitnímu životu, nikoli jim ho direktivně nakazovat,“ řekl místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Ten návrh podkládám za hloupý. Lidé vždy chtěli něco hrát. A když se jeden segment úplně zakáže, jen se tím podpoří jiné druhy hazardu. Jsem pro omezování a vytlačování z center a od škol, ale ne pro úplné zákazy,“ reagoval poslanec ODS Marek Benda.

„Okamurovy populistické návrhy nic neřeší. Je to jako zakázat alkohol nebo kouření. Jen to podpoří skupiny organizovaného zločinu formou ilegálních heren a podobně. Navíc se hraje i na internetu. Takže regulovat ano, zakazovat ne. Nic to neřeší,“ míní místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Podívejme se, kolik rodin, kolik lidí tyto automaty zničily

„Já to podpořím,“ informovala místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková.

„Návrh podporuji. Sama jsem na Zastupitelstvu hlavního města Prahy navrhovala nulovou toleranci,“ sdělila poslankyně KSČM Marta Semelová.

„Návrh jsem ještě nečetla a doufám, že to nebude jenom populistické plácnutí do vody. Omezení hazardu jsem podporovala vždy, na Praze 2 máme nulovou toleranci, takže když návrh bude rozumný, nemám problém s podporou,“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi prohibice nikdy nic nevyřešila. „Jsem pro zpřísnění regulace a nastavení transparentních pravidel pro zdanění a kontrolu,“ dodal.

„Přestože vidím nebezpečí přesunutí takových automatů do ´podzemí´, s takovým návrhem bych souhlasil. Myslím, že v okamžiku, kdy by provozování bylo nelegální, by postih byl jednodušší. Podívejme se, kolik rodin, kolik lidí tyto automaty zničily. To je asi důvod, proč to Tomio Okamura navrhuje,“ řekl senátor Jaroslav Doubrava.

Herny jsou na každém kroku a jsme dozajista v hazardu prví na světě

„S rušením automatů nemám problém. Podpořil bych to,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Konkrétní návrh jsem neviděl a nejsem si jistý, jestli je možné tyto hazardní hry úplně zrušit. V minulosti jsem jako starosta obce výherní hrací přístroje jednoduše nepovolil a byl klid. Dnes se ale každá neziskovka těší na peníze z hazardu, které obce rozdělují. Jsem pro konečné řešení, pokud je fakticky možné,“ říká poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Jsem proti hazardu a to, co v České republice za posledních 20 let vzniklo, potvrzuje, že bezkoncepčnost prosazovatelů volné ruky trhu zemi zmrzačila. Herny jsou na každém kroku a jsme dozajista v hazardu prví na světě. Proto jsem pro zásadní omezení, vyjádřeno procenty na 10 procent současného stavu, nikoli však populistickou prohibici,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Europoslanec ODS Ivo Strejček považuje návrh za populistický a nerealistický: „Dokonce je ten návrh v důsledcích nebezpečný, neboť úplný zákaz nepovede k zázračnému vymýcení hráčské nešvaru. Zatlačí jej do nekontrolovatelného podzemí se všemi negativními jevy na hranicích kriminality.“

Populismus

Podle poslance ČSSD Richarda Dolejše je Okamurův návrh populistický a připomíná nic neřešící prohibici: „Chce plošně rušit pouze dílčí segment v jednom odvětví, přičemž další zůstanou a další desítky jistě nově vzniknou. To lze přirovnat k situaci, kdy by v rámci prohibice stát zakázal pití lehkého alkoholu, ale tvrdý by byl nadále povolen. Samozřejmě nesmysl.“

„Já jsem pro výrazné omezení a regulaci těchto aktivit a všeho okolo hazardu. Cestu však vidím v posílení role a rozhodovacích kompetencí v této oblasti pro obce a města. Za optimální považuji model, kdy město samo rozhodne o úplném zrušení či omezení provozu výherních hracích automatů či terminálů na svém území. A nejen to. Jsem přesvědčen, že by se tyto kompetence obcí měly týkat všech aktivit v oblasti hazardu jako takového. V tomto ohledu je pan Okamura málo ambiciózní a líbivě serfuje pouze po mediální slupce celé problematiky,“ dodal Dolejš.

Las Vegas

Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka by prohibice u výherních a loterijních terminálů vedla k vytvoření paralelní černé sítě, zvláště v případě, když okolní státy prohibici nemají. „Jsem pro vytlačení ze hranice obcí, přísně regulovat, zdanit. Ideální je vytvoření českého Las Vegas pod absolutní kuratelou státu. Zkrátka nechat hazard žít, ale silně přidusit,“ dodal Čunek.

„Byl jsem vždy proti omezování lidí. Jakákoli regulace je marná a proti svobodě člověka. Hrací automaty byly, jsou a budou. Úplný zákaz je nesmyslný a nereálný. Byl bych pro vytvoření lokalit, kde bude hazard povolen. Jinde ne. Něco jako Las Vegas. Určitě mimo centrum Prahy a obytné zóny. Například na kraji města, kam by si milovníci hazardu zajížděli,“ říká senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba míní, že Okamura je dobrý v jednoduchém populismu: „Osobně bych s tím, jelikož nehraji a ani v této sféře nepodnikám, neměl problém. Nicméně jako již bývalý senátor i on ví, že praxe je podstatně složitější. Nejsme totiž zemí, kterou řídí Vůdce. Tedy zatím ne. Zda je to dobře, nebo špatně, nechť si každý posoudí sám.“

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Tomio Okamura má zvláštní dar

Poslanec ODS Martin Novotný nepovažuje takový návrh za rozumný. I když prý může znít části společnosti populárně, je podle něho spíše populistický: „Je mnohokrát ověřeno, že státem regulovaná forma hazardu je lepší než jeho úplný zákaz. Ten vede totiž vždy nikoli k likvidaci toho jevu, nýbrž k jeho přesunu do sféry šedé ekonomiky a organizovaného zločinu. Jako nejefektivnější formu regulace hazardu pak vidím míru zdanění.“

„Tomio Okamura má zvláštní dar. Dar vymýšlet populistické nápady, které mne vždy pobaví. Já VHP, IVT a jiná technická zařízení (např. elektronické rulety a další) sloužící k hazardním hrám, nepovažuji za nic společensky přínosného, ale naopak za potencionálně nebezpečné, protože přináší jen problémy jako závislosti, zvýšenou kriminalita a podobně. Proto je mi tento jeho nový návrh věru hodně sympatický, ale bohužel zákonem plošně nerealizovatelný neboť existuje nebezpečí soudních sporů a arbitráží, kterými se mohou provozovatelé tohoto druhu loterií domáhat ochrany podle mezinárodních dohod o podpoře a ochraně investic,“ říká poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Řešení je již dnes možné prostřednictvím takzvaných obecně závazných vyhlášek dotčených obcí. Každá obec, které se tento problém týká, totiž již dnes může přijmout obecně závaznou vyhlášku, která přizpůsobí hazard nebo provozovny hazardu podle jejich potřeb. Mohou ho časově omezit, místně omezit, mohou ho omezit i generálně - neboli zcela zakázat. Ministerstvo financí musí respektovat tyto vyhlášky. Na to nemusí být nový zákon,“ dodal Šincl.

Dopadlo by to jako s prostitucí

„Je to žel jen další populistický nesmysl. Dopadlo by to jako s prostitucí - je zakázána, ale bordely tvářící se jako nějaké kluby jsou na každém rohu,“ míní senátor ODS Milan Pešák.

„Je to názor k zamyšlení,“ uvedl stručně poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Podle Okamury patří k prokazatelným negativům hazardu kriminalita, rozpad rodin, sebevraždy, děsivé tragédie rodinné i firemní a z toho vyplývající zatížení celé společnosti včetně přímo nezúčastněných. Připomíná, že herní závislost je regulérní lékařsky klasifikovaná závislost. A je dle něho absolutně nepřijatelné, aby stát, obce nebo soukromník parazitoval na lidské nemoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…