Programové prohlášení má jen odvést pozornost od Zemana, varoval kníže

04.08.2013 17:58

Programové prohlášení úřednické vlády Jiřího Rusnoka má pouze odvést pozornost od personálních změn, které kabinet provádí, a od posilování moci prezidenta Miloše Zemana. Dnes to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Cíle obsažené v prohlášení jsou podle něho navíc vzhledem k termínu řádných voleb vlády nerealistické.

Programové prohlášení má jen odvést pozornost od Zemana, varoval kníže
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

"Tady nejde o programové prohlášení. Tady šlo o to, prosadit co nejrychleji personální změny, aby se posílila osobní moc pana prezidenta," prohlásil Schwarzenberg. "To prohlášení je ta hračka, která se hodí novinářům a některým ještě naivním politikům, kteří toto berou vážně, aby se tím zabývali, a všichni se teď o tom baví. O to nejde, zde jde o moc," dodal Schwarzenberg.

Bývalý ministr zahraničí také podotkl, že i kdyby vláda ve středu získala důvěru, bude u moci jen osm měsíců do řádného termínu voleb. Cíle v programovém prohlášení proto podle něj nejsou realistické. "Všichni víme, co se během osmi měsíců podaří udělat, a co ne," řekl Schwarzenberg.

Prosazení cílů Rusnokovy vlády neočekává ani místopředseda ODS Martin Kuba. "To prohlášení... to je takový předvolební program, který má, pro všechny, co chtějí pro tu vládu zvednout ruku, odkázat na to: chceme zlepšovat ekonomiku té země, chceme všechno dělat výborně," řekl Kuba. "Všichni víme, že to nestihnou," dodal. Prohlášení je podle něj jen zastírací manévr.

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek v rozhovoru pro nejnovější vydání časopis Týden uvedl, že podle něj je v zájmu občanských demokratů co nejrychleji předčasné volby uspořádat. Podle něj je mylná představa, že příští rok by ODS ve volbách uspěla více než nyní.

Podle průzkumu společnosti STEM/MARK pro Českou televizi poslanci odmítají předčasné volby kvůli osobnímu prospěchu. Podle průzkumu si 46 procent lidí myslí, že se poslanci obávají ztráty vysokých příjmů. Podle 19 procent lidí se poslanci bojí výrazné porážky ve volbách a podle 17 procent pak mají obavy ze ztráty poslanecké imunity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…