Protikorupční sdružení si posvítí na volební kampaně

15.08.2013 16:54

Protikorupční sdružení slibují, že si tentokrát posvítí na volební kampaně. Novinky.cz píší, že kampaně budou pod drobnohledem. Jejich kontrolou se bude například zabývat nevládní organizace Transparency International (TI), která bude mapovat nejen rozsah kampaní a jejich účty, ale také politické a profesní medailonky lídrů kandidátek i zákulisních hráčů.

Protikorupční sdružení si posvítí na volební kampaně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Strany ovšem nemají ze zákona žádnou povinnost průběžně zveřejňovat informace o financování kampaní. Pouze musejí překládat výroční zprávy, ale až po volbách, vždy k 1. dubnu dalšího roku. Šéf TI David Ondráčka kritizuje poslanecký návrh zákona o financování politických stran. Podle něj je velmi mírný a kromě toho po rozpuštění sněmovny spadne pod stůl.

Novinky.cz zdůrazňují, že strany a hnutí tedy opět nebudou muset během klání zveřejňovat sponzorské dary, příspěvky ani další informace, třeba kdo jsou jejich poradci, stratégové a agentury, se kterými spolupracují, nebo nejrůznější firmy, které se přímo podílejí na kampani.

„Oslovíme ale všechny strany s tím, aby nám tyto informace poskytly,“ řekl Ondráčka a dále prý budou sledovat i jejich oficiální weby a oficiálně zveřejňované údaje.

Očekáváme vypjatou kampaň

Podle Ondráčky bude TI sepisovat životopisy všech klíčových lidí kolem kampaní včetně volebních a finančních manažerů, popisovat jejich konexe a vytvářet rešerše kauz, ve kterých daní lidé figurovali. Pro Novinky.cz také uvedl, že v rámci možností se TI pokusí sledovat i akce v regionech.

Šéf TI připouští, že úkol to není lehký. „Kampaň bude mimořádná – očekávám největší míru hysterie, jakou jsme v politice zažili. Tady se bude bojovat o demokracii, Parlament a o lid ve velkém. A budou nám vyčítat, že jsme zveřejnili tohle a uteklo tohle, ale budeme se snažit si udržet odstup,“ věří Ondráčka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…