Ptali jsme se předáků ANO, zda se zbaví Babiše, když se prokáže, že je estébák…

22.10.2013 4:35

ANKETA Mnozí politici útočí na lídra ANO Andreje Babiše s tím, že by s „estébákem“ nikdy nespolupracovali. Podle E15 se dokonce našly nové důkazy, že Babiš podával zprávy StB. ParlamentníListy.cz se ptaly předáků ANO, co by to pro hnutí znamenalo, pokud by se skutečně potvrdilo, že byl Babiš spolupracovníkem StB.

Ptali jsme se předáků ANO, zda se zbaví Babiše, když se prokáže, že je estébák…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Nová zjištění naznačují, že podnikatel s politickými ambicemi podával StB hlášení na kolegu z firmy Plastimpex, píše E15. V soudní při mezi miliardářem Andrejem Babišem a slovenským Ústavem paměti národa, který spravuje archiv Státní bezpečnosti, se objevily nové důkazy. Babiš čelí podezření ze spolupráce s komunistickou rozvědkou, podle dřívějšího odhalení týdeníku Euro byl evidován jako tajný spolupracovník pod krycím jménem Bureš.

Nový důkaz: Babiš prý práskal na Alexeje Nováka

A právě krycí jméno Bureš se nově objevuje ve svazku bývalého pracovníka podniku Plastimpex Alexeje Nováka – na něj údajně podal Babiš minimálně dvakrát hlášení, stejně jako na jeho firmu Plastimpex. Babiš to popírá. Babišovi bývá rovněž vyčítáno, že nepřišel k poslednímu jednání soudu, aby vynesení rozsudku posunul až za volby.

Co by prokázání toho, že byl Babiš spolupracovníkem StB, znamenalo pro hnutí ANO? Měl by Babiš v takovém případě skončit v politice? Předáci ANO byli většinou vyhýbaví s tím, že si počkají na výsledek soudu (kterého se dočkáme ale až po volbách). Jeden připustil, že potvrzení Babišova estébáctví by byl konec.

Znamenalo by to konec

„Za mě coby lídra kraje, pokud by se to soudně skutečně potvrdilo, znamenalo by to pro mě konec. Spolupráce s StB je pro mě nepřijatelná,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz lídr v Pardubickém kraji Martin Kolovratník.

„Nepotvrdí se to. Jsem zcela přesvědčen, že Andrej Babiš nebyl agentem StB,“ říká rezolutně lídr v Libereckém kraji Martin Komárek.

Babišovi věříme. Jsou to hry Kalouska a Hrdličky

I lídryně ANO v Kraji Vysočina Věra Jourová uvedla, že členové a kandidáti ANO věří Babišovi: „Jsme přesvědčeni, že spolupracovníkem StB nebyl. Úvahy o tom, co by se stalo, kdyby jím byl, neřešíme.“

„Nebudu dále rozehrávat hry pánů Kalouska a Hrdličky. Tahle karta už je obehraná. Je dojemné, jak začali svorně volat po morálce právě oni dva,“ řekl ParlamentnímListům.cz lídr v Jihomoravském kraji Martin Stropnický.

„Neřeším mediální a jiné útoky lidí, kterým jsme šlápli na kuří oko. Vyčkáme rozhodnutí soudu,“ odpověděl lídr v Královéhradeckém kraji Ivan Pilný.

Je to spekulativní otázka…

„Jedná se o spekulativní otázku coby kdyby. Počkejme na rozhodnutí soudu,“ uvedla lídryně ANO v Jihočeském kraji Radka Maxová.

„To je spekulativní otázka co kdyby kdyby. Počkejme na rozhodnutí soudu,“ odpověděl velmi podobně lídr v Moravskoslezském kraji Josef Hájek.

„Počkejme na rozhodnutí soudu, pak to budeme řešit. Do té doby jsou to jen spekulace,“ uvádí lídr v Olomouckém kraji Jaroslav Faltýnek.

„Nespekulujme prosím a vyčkejme na rozhodnutí soudu,“ říká lídr v Ústeckém kraji Richard Brabec.

„Povoláním jsem adkvokát a mám zažité, že je zbytečné spekulovat o výsledku soudního řízení. Rád si počkám na výsledek,“ reagoval lídr ANO ve Zlínském kraji Radek Vondráček.

Viděl jste materiály? ANO

„Viděl jste materiály a vidíte v nich cokoli, co by předpoklad ve Vaší otázce činilo hodným úvahy, přinejmenším úvahy člověka schopného samostatného úsudku?“ reagoval Jiří Zlatuška, který kandiduje jako trojka v Praze.

Podle tehdejšího hlášení přítomných příslušníků komunistické tajné policie podepsal 11. listopadu 1982 v době od 16.30 do 18 hodin Babiš takzvaný vázací akt, tedy závazek ke spolupráci s StB.

„Kandidát byl vytěžen (vyzpovídán) k ohlasům na úmrtí soudruha Brežněva (generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu, který zemřel den před schůzkou), o čemž je zpracován samostatný záznam. Poté byl kandidát vyzván, aby se vyjádřil, zda chce nadále spolupracovat s orgány kontrarozvědky, s čímž jmenovaný souhlasil. Po vyjádření souhlasu bylo jmenovanému oznámeno, že splňuje předpoklady kladené na spolupracovníka československé kontrarozvědky a byl mu předložen k podpisu písemný závazek, který byl zakamuflovaný v propagační brožuře. Kandidát závazek po přečtení podepsal bez dalších otázek a souhlasil, aby bylo i nadále používáno krycí jméno Bureš,“ píše se doslova ve zprávě o získání ke spolupráci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…