Rath se odvolal proti zákazu hlasování o rozpuštění sněmovny. Marně

18.07.2013 20:37

Poslanec David Rath neuspěl s ústavní stížností proti soudnímu rozhodnutí, kvůli kterému se nemohl účastnit hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pokud existují legitimní důvody k vazbě, musí se Rath podle ústavních soudců smířit také s tím, že nemůže na schůze sněmovny. ČTK to dnes řekl vedoucí vnějších vztahů soudu Vlastimil Göttinger.

Rath se odvolal proti zákazu hlasování o rozpuštění sněmovny. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny přijel David Rath z litoměřické vazební věznice

Sněmovna o rozpuštění hlasovala ve středu. Opoziční ČSSD ale pro svůj návrh nezískala dost poslaneckých hlasů. Pro rozpuštění sněmovny hlasovalo 96 ze 188 přítomných poslanců, 92 jich bylo proti. Aby byl návrh schválen a prezident mohl činnost dolní komory ukončit, byl by nutný souhlas nejméně třípětinové většiny všech poslanců. Proti byli zejména zástupci bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Rath už podal 12 stížností

Rathovu účast nepovolil soudce Krajského soudu v Praze. Politik zvolený za ČSSD okamžitě reagoval ústavní stížností. Soud ji odmítl v úterý. Celkem Rath podal už 12 stížností. Na rozhodnutí momentálně čekají tři další.

Státní zástupce viní Ratha z přijetí úplatků a dalších korupčních trestných činů. Policie jej zadržela vloni v polovině května na ulici v Rudné u Prahy. U sebe měl krabici se sedmi miliony korun. Podle obžaloby si politik vzal úplatky celkem v hodnotě 16 milionů korun za to, že zmanipuloval zakázku na opravu buštěhradského zámku a zasahoval do soutěží na nákup zdravotnického vybavení pro středočeské nemocnice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…