Rozpuštění sněmovny neprošlo. Pro hlasovalo jen 96 poslanců

17.07.2013 14:59

Opozici se otevřít cestu k novým volbám nepodařilo. Pro rozpuštění sněmovny totiž hlasovalo 96 poslanců a proti bylo 92. Nutných ale bylo 120 hlasů. Šéf komunistů Vojtěch Filip navíc předtím navrhl, aby hlasování o rozpuštění sněmovny bylo prováděno po jménech. To ale poslanci také odmítli.

Rozpuštění sněmovny neprošlo. Pro hlasovalo jen 96 poslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas se obhajoval před sněmovnou, avšak kritika byla veliká

Hlasy sociálních demokratů, komunistů, Věcí veřejných a také malé skupinky nezařazených poslanců nestačily k tomu, aby se mohla dnes rozpustit Poslanecká sněmovna. Bylo potřeba 120 hlasů, ovšem pro návrh hlasovalo jen 96 zákonodárců, takže opozici chybělo 24 hlasů. Proti byli zejména zástupci bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM.

Mimořádná schůze k ukončení Poslanecké sněmovny a k otevření cesty k novým volbám tak skončila. Za půl hodiny ale bude pokračovat řádná schůze sněmovny.

Poslanci o rozpuštění sněmovny debatovali skoro čtyři hodiny. Do jejich mnohdy vášnivých slov ale zasáhlo i úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu, díky němuž byli v úterý večer propuštěni z vazby exposlanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř,  jejichž případ byl vyjmut z trestního řízení. Jako hlavní argument použil Nejvyšší soud to, že o "trafikách" politici jednali na půdě Poslanecké sněmovny a tudíž podléhali politické imunitě.

Sociální demokraté podnítili schůzi v souvislosti s pádem koaliční vlády Petra Nečase (ODS), po němž prezident Miloš Zeman instaloval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Poslanci hlasovali o rozpuštění komory vůbec poprvé od ústavní novely, která takový postup umožňuje.

Kalousek perlil o králících a o "mocichtivém predátorovi"

Koaliční poslanci převážně ve svých debatách uváděli, že dolní komora nesmí ustoupit prezidentovi Miloši Zemanovi, který po pádu vlády Petra Nečase instaloval vládu Jiřího Rusnoka bez opory ve sněmovně. Za premiérku koalice navrhuje Miroslavu Němcovou (ODS). Ta má prý podpisy těsné většiny 101 poslance.

Nejvíce pozornosti ale  nejspíše vzbudil projev místopředsedy TOP 09 a exministra financí Miroslava Kalouska. Ten kromě jiného hovořil o prezidentu Zemanovi jako o mocichtivém predátorovi a o Rusnokově vládě jako o pokusných králících, kteří jsou zpočátku drbáni za ušima, kvalitně krmeni a je s nimi mazlivě hovořeno, ale musí dopadnout špatně, protože sněmovna musí ukázat, že je suverénem.
   
"Ona 'stojednička', o které tady pan expremiér, expremiér v závorce, Miroslav Kalousek mluví, takže ona 'stojednička' je reálně korupční, prohnilou strukturou udrženou pohromadě jen tím, že měla svoje penězovody," uvedl ale na to předseda Věcí veřejných Vít Bárta.

„My, kteří navrhujeme rozpuštění sněmovny, máme jasné argumenty, že tohle je jediná cesta z bahna," hájil návrh své strany místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…