Rudá Semelová nařezala pravici kvůli sociálním službám. Nikdy ji prý nezajímaly

17.08.2013 18:19

Poslankyně za KSČM Marta Semelová napsala, že pravice hrála divadlo a sociální služby ji nezajímaly. Mluví o tom v souvislosti s rozpuštěním sněmovny, protože jedním z důležitých zákonů, který byl potřeba projednat a schválit ještě před rozpuštěním sněmovny, je právě novela zákona o sociálních službách.

Rudá Semelová nařezala pravici kvůli sociálním službám. Nikdy ji prý nezajímaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Jedná se o odložení převodu financování sociálních služeb ze státu na kraj o další rok a dále o úpravu posuzování a vydávání průkazů pro osoby se zdravotním postižením v souvislosti se zrušením sKaret.

Podle Semelové jsou v ohrožení zejména osoby se zdravotním postižením. „Pokud by nebyla zmíněná novela přijata, došlo by k ohrožení fungování sociálních služeb a k problémům, které by zkomplikovaly život osob se zdravotním postižením.“ Proto je prý Semelová ráda, že se nakonec podařilo tuto novelu schválit. O zjitřenou atmosféru při schvalování se prý  postarala především poslankyně Kohoutová z ODS, která požadovala, aby byl k této novele schválen přílepek, týkající se novely zákona o zaměstnanosti, která by navrátila institut osoby zdravotně znevýhodněné a zaměstnavatelé těchto osob by měli znovu právo na určitou dotaci.

Celý text Marty Semelové ZDE

Semelová píše, že požadavek jako takový KSČM podporuje a dlouhodobě usiluje, na rozdíl od bývalé koalice, také o jeho uzákonění. „ Umožnění dotace ze strany státu při zaměstnávání těchto osob je velmi významné pro zlepšení jejich postavení na trhu práce.“ Poslankyně Semelová však kritizuje způsob, jaký na poslední chvíli před rozpuštěním sněmovny prosazovala poslankyně Lenka Kohoutová. Ten by prý vedl k tomu, že by potřebný zákon spadl pod stůl.

Ústavní soud je proti přílepkům

Ústavní soud totiž už v minulosti označil přílepky k zákonům za nepřijatelné a senátoři by tak pro zákon nehlasovali. ODS prý pouze potřebovala předvést divadélko, „aby přesvědčila veřejnost, jak jí jde o blaho občanů. Aby zapomněli na to, že za současnou situaci, která zkomplikovala život zdravotně postiženým i znevýhodněným, ale také zaměstnavatelům, provozovatelům chráněných dílen a provozovatelům sociálních služeb je zodpovědná právě bývalá vládní koalice, jejíž součástí od počátku ODS byla“. A nejde prý pouze o tento zákon.

Bývalá koalice nese vinu i na chaosu na úřadech práce

Vinu má podle Semelové bývalá vládní koalice i na zmatku a chaosu, který díky legislativě, přijímané koaličními poslanci a kritizované opozicí, vznikl na úřadech práce, podepsala se na zoufalé situaci lidí odkázaných na sociální dávky, na něž museli dlouho dobu čekat. „Koalici nezajímalo, z čeho mají žít nezaměstnaní, samoživitelky, důchodci, nemocní, rodiny s dětmi. Před kamerami se vládní poslanci - a speciálně poslankyně  Kohoutová - předváděli jako největší lidumilové, ale když došlo na hlasování, zvedli ruku jako jeden muž či žena pro všechny ty asociální zákony a škrtreformy,“ hněvá se poslankyně.

Podle ní se to týká i sociálních služeb, které jsou vlivem podfinancování neustále pod hrozbou zániku. Posledních několik let se totiž opakuje situace, kdy je prý nutné peníze na dotace na sociální služby navyšovat během roku, protože situace je tak kritická, že by došlo k jejich likvidaci. Semelová upozorňuje na to, že už při projednávání státního rozpočtu komunističtí poslanci vždy prosazovali navýšení této kapitoly tak, aby sociální služby mohly fungovat. Marně. Pravice prý tyto návrhy vždy smetla ze stolu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…