sKarty sněmovna zrušila. Poslanci se ale pohádali o „pozměňováku“

08.08.2013 15:46

Poslanci se ve sněmovně opět poškorpili. Důvodem byl návrh, který měl spojit zrušení sKaret, což je senátní návrh, s návrhem ODS na zavedení takzvaných chráněných účtů. Nakonec ale návrh senátorů na zrušení sKaret sněmovna posvětila, ovšem naopak nepřijala pozměňovací návrh ODS.

sKarty sněmovna zrušila. Poslanci se ale pohádali o „pozměňováku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: A jak vlastně sKarta vypadá?

Projekt kontroverzních sKaret, které měly původně sloužit pro výplatu všech sociálních dávek, zřejmě ještě letos skončí. Sněmovna to totiž schválila na návrh Senátu v duchu úprav, na nichž se podílelo Ministerstvo práce a sociálních věcí. Zákon nyní dostane horní komora k dokončení parlamentního schvalovacího procesu.

Zrušení kontroverzních sKaret ale bylo důvodem hádek ve sněmovně. Někteří poslanci z ODS totiž dnes chtěli, aby návrh byl vrácen do druhého čtení. Na to ovšem především poslanci levice reagovali slovy, že pak jakékoliv úpravy na zrušení sKaret poslanci nestihnou. „Máme být příští týden rozpuštěni,“ zdůrazňovali.

„Jde o to, aby byl učiněn nějaký kompromis, který umožní a minimalizuje ztráty pro český stát. My jsme připraveni o tom hlasovat, ale je šance udělat kompromis, který zruší sKarty a zminimalizuje ztráty pro ČR. My jsme připraveni kompromis najít. Proto dávám návrh na vrácení do druhého čtení,“ uvedl například poslanec Zbyněk Stanjura.

ODS: Na chráněné účty by nesahali exekutoři

Zástupci ODS totiž chtěli karty ze světa sprovodit spolu s pozměňovacím návrhem, který zavádí takzvané chráněné účty. S úpravou přišli poslanci z ODS Lenka Kohoutová a také zmiňovaný Zbyněk Stanjura.

Zastánci sKaret totiž v minulosti poukazovali na to, že právě peníze, které na karty putují, jsou chráněny před exekucemi. Proto poslanci z ODS ve svém návrhu počítali se zavedením takzvaných chráněných účtů, které by si mohli lidé zřídit u více bank než jen u České spořitelny. Účty by pak podle poslankyně Lenky Kohoutové chránily příjemce sociálních dávek také před exekucemi.

„Chráněný účet by si mohl zřídit každý, kdo pobírá sociální dávky, u jakékoli banky. Nic víc, nic míň. Žádná sociální karta, žádná provázanost. Je to prostě dobrovolné rozhodnutí každého. Mysleli jsme si, že by to byl určitý počin pro lidi, kteří jsou v dluzích,“ vysvětlila již dříve Kohoutová s tím, že takzvané chráněné účty by nabízely všechny banky.

Dnes Kohoutová zdůraznila, že návrhem není míněno to, že se vyskytne nějaká jiná karta. „Nebude tam žádná karta a nebude ani Ministerstvo práce a sociálních věcí vstupovat do žádného vztahu mezi osobou a bankou,“ řekla ve sněmovně poslankyně.

Sociální demokraté, ale i komunisté, byli proti jakýmkoliv dalším úpravám, neboť se prý kvůli pozměňovacímu návrhu zrušení sociálních karet jako takových zkomplikuje. Kupříkladu poslanec Roman Sklenák (ČSSD) řekl, že pozměňovací návrh ODS projekt sKaret neruší a nemá tak podle něj ani smysl. 

Oni to jen přejmenovali...

„Oni pouze přejmenovali ten technický účet, jak jej nazývala dřív minulá vláda, na chráněný účet. Ale v podstatě princip, že dávky budou vypláceny České spořitelně, a ta je bude dále distribuovat, zůstává zachován,“ zdůraznil za sněmovním pultíkem dnes Sklenák. Podle komunisty Miroslava Opálky by navíc návrh nutil příjemce dávek, aby si je nechaly posílat výhradně na bankovní účty, a umožňoval by sKarty zachovat.

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová se pak rozhovořila především o tajných dodatcích, které jsou ve smlouvě státu a České spořitelny „Ještě se neví, kolik financí se má platit České spořitelně,“ zdůraznila. „Snad za to vše ponesou odpovědnost příslušní lidé, co smlouvu s pojišťovnou podepsali,“ dodala Klasnová.

Poslanec a exministr MPSV Jaromír Drábek (TOP 09) ale k námitkám Klasnové uvedl, že všechny smlouvy - tedy i dodatky - jsou k dispozici a byly prý zveřejněny i na webové stránce ministerstva.

Přijatá verze počítá s tím, že lidé by opět dostávali bezplatně sociální dávky na svůj účet nebo složenkou. Pokud by se do určité doby ani pro jednu variantu nerozhodli, peníze by dál putovaly na technický účet u České spořitelny, která projekt sKaret provozuje na základě smlouvy s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Sociální karty pro handicapované by měly být nahrazeny staronovými průkazy podle typu zdravotního postižení.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…