Šašek, maskot, podraz. Zeman a jeho Mynář bavili národ na účet Kalouska s knížetem. Pokračování zde

02.09.2013 13:25

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Prezident Miloš Zeman si za svůj chvílemi žoviální tón v nedělním pořadu Partie FTV Prima vysloužil od mediálních odborníků jednak pochopení za to, že oplácí předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi stejnou mincí, ale i výtku, že jde o vyjadřování z restaurací nižších cenových skupin. Tématem církevních restitucí pak prý záměrně připomíná kolosální podraz bývalé koalice.

Šašek, maskot, podraz. Zeman a jeho Mynář bavili národ na účet Kalouska s knížetem. Pokračování zde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Česká televize i FTV Prima si pro své nedělní diskusní pořady vybraly hosty z Pražského hradu. V Partii přivítali prezidenta Miloše Zemana a v Otázkách Václava Moravce jeho kancléře Vratislava Mynáře. A oba během pořadů sklouzli do žoviálního tónu. Shodou okolností tehdy, když se mluvilo o Mynářově kandidatuře v předčasných volbách a výroku Karla Schwarzenberga, že jeho by v kancléřských dobách tehdejší prezident Václav Havel za takový nápad shodil do Jeleního příkopu.

„Jsem ochoten komentovat výroky politiků, kteří hrají v politice nějakou roli. Pana Schwarzenberga považuji za maskota své strany a tak trochu za podvod na voličích,“ poznamenal Miloš Zeman s tím, že skutečný hybatel dění Miroslav Kalousek se za svého předsedu schovává. „Takže výroky pana Schwarzenberga jsem již dříve odmítal komentovat, protože s maskoty se neválčí,“ uvedl prezident.

Jde o způsob mluvy restaurací nižších cenových skupin

Podle Mynáře není kritika od poraženého prezidentského kandidáta ničím novým. „Panu Schwarzenbergovi vždycky vadilo na panu prezidentovi všechno, ta historka s Jelením příkopem ukázala, že už mu vadím i já,“ zmínil kancléř. Karlu Schwarzenbergovi pak doporučil, jak proti jeho kandidatuře bojovat. „Mohl by zahájit protestní spánek. Tak jako se drží protestní hladovka, tak on by mohl usnout,“ doporučil Vratislav Mynář předsedovi TOP 09.

„To není nic nového. Tenhle způsob komunikace zvolili oba pánové již dávno a evidentně jím oslovují přesně to voličské jádro Miloše Zemana. Myslím, že to je způsob mluvy restaurací nižších cenových skupin,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala, podle něhož se Zeman trefuje do noty svým příznivcům a obdivovatelům, zatímco odpůrce tím na svou stranu určitě nezískává, ale o ně mu evidentně vůbec ani nejde.

Schwarzenbergovo neetické vyjadřování berou jeho příznivci velkoryse

„Na jedné straně je to oplácení tou samou mincí. Miloš Zeman se snaží stejným způsobem reagovat na to, jak kolikrát žoviálně vystupuje pan Schwarzenberg. Z toho pohledu bych tomu nic nevyčítal, protože v rámci těch bažin, do kterých se dostalo vyjadřování našich politiků včetně šlechtice, to ani nikoho nepřekvapí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Radim Hreha.

„Druhá věc je, jestli touto formou dokáže Zeman a jeho kancléř oslovit levicové voliče. Nevím totiž, jestli jsou schopni to přijímat tak velkoryse, jak, bohužel, vnímají Schwarzenbergovi voliči výroky předsedy TOP 09, i když se nijak neshodují s etikou a vyjadřováním na úrovni. Myslím, že jak prezidentovi, tak kancléři by to částečně mohlo škodit,“ domnívá se Radim Hreha, jenž se do historie českých médií zapsal tím, že ho Rada České tiskové kanceláře v roce 2009 řádně zvolila generálním ředitelem ČTK, ale nikdy mu neumožnila tuto funkci převzít.

Slibovat změny v církevních restitucích je podvod na voličích

Prezident Miloš Zeman se v diskusním pořadu Partie vyjádřil také k církevním restitucím. „Byl jsem zastáncem referenda o církevních restitucích v době, kdy nebyly přijaty zákony a podepsány smlouvy. Nyní už by bylo mnohem rychlejší ty zákony zkrátka změnit parlamentní cestou,“ prohlásil prezident. Měla by se změnit zejména výše finančních kompenzací a nevyloučil možnost, že by toto řešení mohla provést Rusnokova vláda v demisi.

„Určitě těmito výroky nahrává stranám, které jsou proti církevním restitucím. Tahle země je tradičně anticírkevní, máme tu velice sekularizovaný svět, čili prezident tím může hlasy pro takové strany získávat. Ale na druhou stranu smlouvu, která byla uzavřena se souhlasem obou stran, by musely chtít změnit obě strany, jinak k tomu nemůže dojít. Čili v podstatě je to podvod na voličích, protože slibuje něco, co není možné bez souhlasu někoho jiného splnit,“ upozorňuje Karel Hvížďala.

Udržováním tématu ve hře připomíná kolosální podraz bývalé koalice

Rovněž mediální analytik Radim Hreha je přesvědčen, že otvíráním otázky církevních restitucí získává prezident Miloš Zeman body pro strany, které schválenou podobu restitucí odmítaly. „Už jenom tím, že neustále udržuje ve hře toto téma, čímž lidem připomíná kolosální podraz bývalé koalice. Ta v době, kdy zmrazila důchody a redukovala mnohé sociální dávky, tak nevhodně realizovala toto vyrovnání s církvemi. Takže to je nepochybně pro velkou část obyvatel téma, které je osloví,“ myslí si Radim Hreha.

Prezident Miloš Zeman reagoval i na to, že je především ze strany TOP 09 označován za diktátora či absolutistu. „A také gosudara, jak mi říká Miroslav Kalousek. Mluví tak ti, které jsem zbavil funkcí. Já to chápu. Nebudete milovat toho, kdo vás přes obrovský nátlak nejmenoval znovu ministrem v ´nové´ vládě Miroslavy Němcové. Ale diktátor se nevzdává pravomocí, já se vzdal už tří. Diktátor také neprahne po předčasných volbách, které by jeho moc mohly oslabit,“ upozornil Miloš Zeman, že on naopak předčasné volby prosazoval.

Pojem parlamentní demokracie je v Česku velice rozvolněný

„To je od prezidenta samozřejmě selektivní přístup. Tady jde o nedodržování Ústavy. Volby prosadil proto, že čeká podstatně lepší výsledek levice, než byl v minulých volbách. Ale samozřejmě celý ten pojem parlamentní demokracie je v Česku velice rozvolněný. Vždyť i za první republiky tu vládla pětka, kterou řídil Masaryk. A za té panující nenormality minulého režimu tady vládla Národní fronta a zase jedna strana,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Podle něj je proto těžké se v historickém kontextu Česka ohánět parlamentní demokracií, protože demokracie, kterou jsme si založili po roce 1989 je velice křehká a většinou jde o proporční systém místo parlamentní demokracie. „Dodržování Ústavy, která není jen text, ale i kontext, není něco běžného. Protože v minulém komunistickém režimu byla Ústava jen služebná, takže s touto tradicí si tady hrát a komunikovat je šíleně snadné. Ta slova nemají tak pevné kotvy, aby se o tom dalo mluvit,“ tvrdí Karel Hvížďala.

Byl zvolen v přímé volbě, tak ať si dělá, co chce

Problémem je i to, že lidem chybí tradiční zkušenost ze zemí staré Evropy. „To vidím, když jsem na chalupě a vysvětluji třeba, jak je důležité, když je prezident nezodpovědný, aby vláda, která za všechna jeho zásadní rozhodnutí ručí kontrasignací, měla důvěru Parlamentu. Ale i když to povídáte schopnému podnikateli někde mimo Prahu, tak odpoví, že to je na něj moc složité a že ho to nezajímá. Řekne, že byl Miloš Zeman zvolen v přímé volbě, tak ať si dělá, co chce. A tam je ten problém, v té občanské nevzdělanosti.,“ vysvětluje Karel Hvížďala.

Miloš Zeman zastává úřad prezidenta už takřka půl roku a po celou dobu vystupuje v médiích tak, jak se asi dalo očekávat. „Prezident Zeman nijak za ten půlrok nepřekvapil, je to jeho styl, na který jsme všichni zvyklí. To jeho kancléř Mynář působí jako jakýsi dvorní šašek, ale to nemyslím vůbec pejorativně. Spíš tak, jak to kdysi bylo, že šašci byli od toho, aby pouštěli mezi poddané různá stanoviska krále. A to takovým lidovým způsobem, aby to pochopili i ti jednodušší poddaní,“ poznamenává Radim Hreha.

Miloš Zeman má velkou empatii pro to, co chce dav slyšet

Mediální analytik má proto dojem, že Mynářovy různé nástřely, ataky třeba i na předsedu ČSSD, nejsou ani tak jeho názorem jako spíš testováním případných oponentů. „A to, že je kancléř Mynář v České televizi pravidelně, jenom dokumentuje, jak se Česká televize poslední dobou chová v této oblasti. Spíš medializuje různé PR nálepky, různé formy ovlivňování, místo aby šla po meritu věci. To je současnost ve veřejnoprávní televizi, kdy si evidentně redakce publicistiky a zpravodajství představuje veřejnou službu jinak, než by tomu ve skutečnosti mělo být,“ míní Radim Hreha.

„Miloš Zeman je velký rétor a má velkou empatii pro to, co chce dav slyšet, a to jak u nás, tak v zahraničí. A je schopen říkat cokoli, o čem si myslí, že mu přinese ohlas u většiny. To je jeho základní problém. A když má pocit, že ta většina chce slyšet něco jiného, tak klidně změní svůj názor,“ hodnotí prezidentovo půlroční účinkování v médiích Karel Hvížďala.

Funkce kancléře má být naprosto apolitická, ale Mynář se stal politickou figurou

A nezamlouvá se mu ani přehnaně časté vystupování Vratislava Mynáře v nejrůznějších pořadech České televize. „Pan kancléř se stal politickou figurou, dokonce mu prezident povolil kandidaturu za SPOZ, což je v normální demokracii něco naprosto nemožného. Funkce kancléře má být naprosto apolitická, má to být státní úředník. Takže to je velký posun, který vybočuje z tradic parlamentní demokracie,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Karel Hvížďala.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…