Schwarzenberg srovnával Zemana s nacisty a schytal to od Haška. Nežijeme prý v jeho knížectví

14.07.2013 16:15

První místopředseda ČSSD Michal Hašek vyzývá předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby se omluvil za své výroky. V jednom z rozhovorů totiž srovnal postup prezidenta Miloše Zemana s postupem nacistů v Německu v roce 1933.

Schwarzenberg srovnával  Zemana s nacisty a schytal to od Haška. Nežijeme prý v jeho knížectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží Ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi," komentoval Karel Schwarzenberg přístup Miloše Zemana v souvislosti se jmenováním Rusnokovy vlády.

"Tuto čistě formální interpretaci Ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu," dodal v rozhovoru pro rakouský deník Kleine Zeitung.

Celé prohlášení Michala Haška ZDE

Michal Hašek předsedu TOP 09 okamžitě vyzval, aby se za tato svá slova omluvil. „Vyzývám pana předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby přestal poškozovat pověst České republiky a omluvil se za své dnešní výroky občanům a prezidentovi ČR. Srovnání současného politického vývoje v ČR s nástupem nacismu a komunismu je hrubým znevážením demokratické volby občanů ve svobodných prezidentských volbách,“ míní druhý muž ČSSD.

„Chápu, že pro pana předsedu TOP 09 je situace, když už on a jeho strana nevládnou této zemi, těžko představitelná, ale měl by respektovat, že nežijeme v jeho knížectví, ale v demokratickém státě, a respektovat vůli lidí, kteří si opravdu nepřejí pokračování neuvěřitelnými skandály provařené vlády,“ dodává Hašek.

„Pan předseda by také neměl zapomenout na přeběhlíky nebo nelegitimní politické strany, s jejichž pomocí se TOP 09 držela vlády za každou cenu, a které připomínají etapy, o kterých sám hovoří,“ připomíná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…