Schwarzenberg vypustil varování: Václav Havel by měl o tuto zemi obavy

26.10.2013 19:19

REPORTÁŽ Pravice v Česku zažívá útlum. Ve volebním štábu TOP 09 zavládl smutek, ale jak řekl ParlamentnímListům.cz předseda strany Karel Schwarzenberg, on smutný není. Nicméně také prohlásil, že by první prezident Česka Václav Havel měl o tuto zemi obavy.

Schwarzenberg vypustil varování: Václav Havel by měl o tuto zemi obavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

„Ne, proč? Není nejmenší důvod být smutný. Václav Havel by si ale dělal starosti o budoucnost této země,“ sdělil ParlamentnímListům.cz hned po vyhlášení volebních výsledků předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. V Michnově paláci v Praze, kde strana TOP 09 sledovala volby, ale moc veselo nebylo.

Schwarzenberg nesmutní

Před palácem visí obrovský billboard s Karlem Schwarzenbergem jako s tím správným agentem 007, který zemi ochrání před neřádstvem. Uvnitř se s ním můžete vyfotit, když položíte tvář do vystřižené díry v papundeklu. Reportéra ParlamentníchListů.cz nechtěli dovnitř pustit, i když se akreditoval, ale pak se vše vysvětlilo. Fotografové fotografovali a Miroslav Kalousek, první místopředseda TOP 09, se neustále nakláněl ke Schwarzenbergovi, aby bylo jasné, že jsou bratři v triku.

„Klíčová je ČSSD. Ta by měla být podle zvyklostí pověřena sestavením vlády. A jak jí to pan prezident zakázal, tak předseda Bohuslav Sobotka říká, že nikdy s TOP 09 či ODS. Takže se cítím osvobozen a budu sledovat, co udělají. Pro nás to není vítězství, ani porážka. Jsme stabilizovaná strana,“ řekl Schwarzenberg a dodal: „Výsledek, k němuž jsme přispěli, je totální výpadek strany SPOZ. Viděl jste ji někde? Já ne. To je vlastně výtečný výsledek.“ Následně sdělil, že když bude mít důvěru členů strany, bude pokračovat, ale rád by, aby se v TOP 09 objevily i nové tváře.

Langšádlová ne pro Úsvit

Ve volebním štábu TOP 09 se nikdo netvářil moc nadšeně. Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová však měla na tváři letmý úsměv a na těle šaty barvy bordo. „Z toho, že jsme jedinou opravdu pravicovou stranou v čele, smutná jsem. Bude zase spousta zklamaných voličů. Seskupení ANO totiž nebude schopno dělat žádnou rozumnou politiku, protože jde o seskupení podnikatelského subjektu, které dalo dohromady lidi různých názorů. Stejně tak mě děsí představa, že se do Poslanecké sněmovny dostane Úsvit přímé demokracie se svými radikálními názory. To považuji za nebezpečné,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Podle ní jedou nové strany v modelu Věcí veřejných, ale jde o odpovědnost voličů, kteří se takto rozhodli.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Kalouskovo ne ČSSD

„Děkuji našim voličům za důvěru a slibuji, že jediný jejich hlas nebude promarněn. Politická síla, kterou nám dali, bude použita k tomu, abychom hájili ideje, které jsme jim slíbili hájit. Umíme hrát i v oslabení a dokážeme to dobře,“ sdělil opálený Miroslav Kalousek a pro ParlamentníListy.cz opět doplnil: „Koalice s ČSSD nepřipadá v úvahu. To platí.“

V Michnově paláci, což je starý název Tyršova domu v Praze v jižní části Malé Strany, opravdu nebyla moc veselá nálada. Ale nikdy není tak smutno, aby se brečelo. Vítězství nových stran, jako je ANO Andreje Babiše a Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury ve volbách, nevzalo TOP 09 moc nadšeně. Na druhou stranu chce bojovat v opozici. A nakonec jedna turistická vsuvka. Kolegovi jsem s omluvou připálil zapalovačem KSČM, který jsem dostal při jejich kampani před týdnem. On mi půjčil tužku s nápisem Úsvit přímé demokracie. A v tu chvíli si reportér ParlementníchListů.cz uvědomil, že média jsou neovlivnitelná?!

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…