Šéf KSČM Filip: Pane Babiši, doufám, že si uvědomujete...

28.11.2013 9:26

ROZHOVOR Nikdy se nepodařilo prokázat, že stát se dá řídit jako firma. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Reagoval tak na slova šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Filip také uvedl, proč bude mít problém s podporou vlády ČSSD, hnutí ANO a lidovců.

Šéf KSČM Filip: Pane Babiši, doufám, že si uvědomujete...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Anketa

Kdybyste mohli prosadit jen jednu daňovou změnu, kterou byste upřednostnili?

hlasovalo: 13651 lidí

Pane Filipe, co říkáte současné povolební politické situaci?

Volby skončily a je povinností politiků vzít realitu na vědomí a pokusit se pochopit přání voličů. Nemám rád hned po volbách řeči o dalších předčasných volbách. Situace je sice komplikovaná, ale při pochopení toho, že 80 procent voličů odmítlo minulý styl vládnutí, si myslím, že je možné začít pracovat na tom, aby byl zastaven propad ekonomiky. A také na tom, aby došlo na schválení zákonů, které konečně umožní zamezit korupci ve veřejných zakázkách a zajistí i zvýšení koupěschopné poptávky a podporu našich exportních možností. Jsem optimista, a přestože KSČM posílila, tak s největší pravděpodobností budeme dále v opozici, ale snad bude možné, aby i z opozičních lavic jsme mohli realizovat část našeho programu.

Byli jste již přizváni k nějaké zásadní debatě o možnosti spolupráce – na budoucí vládě, nebo veškerá jednání šla zcela mimo vás?

Jak jsem již naznačil v předchozí odpovědi, tak zatím se jednání o vládě realizuje na linii ČSSD, ANO a teď i KDU ČSL. Průnik programů vidím jinde, ale je to věc vítězné ČSSD, jak začíná a jak se bude chtít vypořádat s příslibem např. schválit  roční moratorium na platnost církevních restitucí a jejich revizi. Naše jednání byla vedena s ČSSD, ANO a Úsvitem na téma ustavení orgánů sněmovny. Jiná jednání jsme nevedli.

Co říkáte na kauzu ČSSD s povolební schůzkou u Miloše Zemana?

Myslím, že to byl čistý amatérismus od účastníků a vůbec nechápu, co na tom bylo k utajování. Já pokud potřebuji mluvit s prezidentem republiky, tak se tam ohlásím, a když mám potvrzen termín jednání, tak se s tím nijak netajím. Nevyjednávám tam nic, co bych nemohl také sdělit celé české veřejnosti.

Nešlo jen o snahu B. Sobotky odstranit sobě nepohodlné, nebo to bylo „podrytí autority“ předsedy strany?

To nechám spekulacím pro jiné. Je fakt, že situaci pan předseda Sobotka zvládl ve svůj prospěch a také tím získal možnost, aby byl pověřen prezidentem republiky úkolem sestavovat vládu. Autoritu si spíše upevnil.

Jak se vám zamlouvá sdružení ANO Andreje Babiše?

Je to pro mne spíše velká neznámá. Nevím, jak toto hnutí bude jednotné věcně a jak dlouho mu to vydrží. Uvidíme…

Co pro ČR a občany znamená účast Babišova ANO ve vládě?

To bude také otázka a už nejen pro mne, ale pro všechny, kteří ho volili a s ním jeho hnutí. Voliči KSČM většinou miliardáře nevolí. Je také fakt, že se nikdy nepodařilo prokázat, že stát se dá řídit jako firma. Právě naopak. Česká republika je podle Ústavy České republiky parlamentní demokracií, nelze v ní rozhodovat autoritativně a jedinec nemůže tedy nařizovat svou vůli více než 10 milionům občanům. Navíc je důležité si uvědomit, že při racionalizaci nákladů soukromé firmy je možné lidi propustit, převést na jinou práci, ale občany opravdu nemáte kam propustit, leda by někdo uvažoval o tom, že je vyhostí. Ale co budou dělat ostatní suverénní státy s těmi, které by někdo chtěl z ČR vyhostit, je otázka nanejvýš zásadní.

Pan Babiš říká, že v podstatě „ničemu nerozumí“, ale na všechno má schopné lidi, manažery, poradce. Jaký je Váš názor na toto?

Jednak to není určitě pravda, že by ničemu nerozuměl, ale na druhou stranu, poradci Vám v některých případech nepomohou, protože nenesou tu odpovědnost, kterou přijímáte. Jen doufám, že si pan Babiš uvědomuje, jakou odpovědnost přijímá, aby z toho lidé nebyli tak rozčarováni jako z VV nebo u jiných stran na jedno použití.

Nemyslíte si, že „díky“ vstupu ANO do vlády se právě do čela státu dostanou lobbisté, podnikatelé a ti v podstatě budou řídit stát a rozhodovat o strategických věcech? 

To je samozřejmě velké nebezpečí, že tady bude místo veřejných výběrových řízení a nejnižším nákladům veřejné sféry saturována jen jedna určitá skupina podnikatelů, sice odlišná od té předchozí spojené s ODS, ale žel to bude skupinový zájem, který zvítězí nad zájmem veřejným.

Budete mít problém s podporou vlády ve složení ČSSD + ANO + KDU-ČSL?

Ano, protože jde o vládu, které nebude plnit zásadní požadavek občanů na revizi a zrušení zákona o církevních restitucích.

Jak reálná je podle Vás situace, že budou nové, předčasné volby?

To sice nelze vyloučit, ale nemyslím si, že jsou na pořadu dne. 

Váš volební výsledek nebyl vůbec špatný, co by se muselo stát, abyste byli druzí, či případně první?

Tak za tuhle otázku opravdu děkuji, protože si ji i já sám pokládám, ale zatím na ni mám jen částečnou odpověď. Jednak jde o šanci v soutěži politických stran lépe vysvětlit program. To si myslím, že zatím pořád není možné, protože lidé se více rozhodují podle svých pocitů, respektive mediálního obrazu té které politické strany než podle své sociální a životní situace, a programovým krokům nenaslouchají. Dále je pro nás důležité, abychom byli schopni nabídnout ještě lépe vybrané odborníky, kteří kromě své odbornosti mají také politický cit, nebo chcete-li sociální inteligenci. Tedy umí svou odbornost sdělit i většině společnosti. A to další si nechávám zatím pro sebe.

Jste pro zvyšování daní, zvyšování už tak vysokých odvodů pro živnostníky atd.?

Jsme pro diferenciaci daní, tedy pro snížení základní daně z příjmů fyzických osob a z daně ze závislé činnosti - a to až na 12 procent. A tím zvýšení koupěschopné poptávky obyvatelstva, zvýšení daně až od 500 tisíc ročního příjmu fyzických osob a zavedení nejvyšší  daně 32 procent u příjmů nad 1 milion korun ročního příjmu. Dále jsme pro ponechání daně z příjmů pro právnické osoby do 10 milionů příjmů ročně a zavedení druhého daňového pásma nad tento roční příjem - a to v prvé fázi na výši 21 procent a v dalším kroku 25 procent. Nevyhýbáme se ani jednání o zvláštním zdanění hazardu a přirozených monopolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…