Šéf Pirátů Bartoš vystoupil proti Babišovi: Jeho návrh ohrožuje demokracii

07.01.2014 12:40

ROZHOVOR Diskuse hnutí ANO o změně poměrného volebního systému na většinový dopálila Piráty. I když podle iniciátorů by tato změna měla být zárukou stabilní vlády, šéf Pirátů Ivan Bartoš tvrdí, že není v zájmu občanů a chystá se na tvrdý boj. I to vyplynulo z rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Šéf Pirátů Bartoš vystoupil proti Babišovi: Jeho návrh ohrožuje demokracii
Foto: pirati.cz
Popisek: Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Když sledujete složení nové koalice, jak vidíte budoucnost České republiky?

Teď budu mluvit za sebe, nikoli za Piráty. Já hnutí ANO naprosto nevěřím, ale zase na druhou stranu, pokud si Andrej Babiš a jeho lidi ochrání své zájmy, kvůli kterým do politiky šli, tak si myslím, že i z ANO mohou pro obyvatele v České republice vypadnout důležité věci, které budou fungovat. Například, pokud ANO prosadí služební zákon v původním znění.

Andrej Babiš chce odstoupit z vedení Agrofertu a tvrdí, že o žádné střety zájmů nejde. Každopádně Vy tedy nevěříte, že s ANO bude kvalitní koaliční partner?

Nejsem s výsledkem voleb spokojený a myslím si, že se může stát, pokud bude koalice vratká, že dokonce hnutí ANO vyvolá předčasné volby. Pokud totiž nic nezkazí, tak by v dalším kole mohl pan Babiš mířit i na vyšší pozice. Zainvestoval hodně peněz do kampaně. I když je miliardář, tak peníze v hotovosti mít nemusí a jeho firmy mohou mít úvěry. Myslím si, že ani není spokojený s výsledkem voleb, a že chtěl přestřelit i sociální demokracii a stát se lídrem.

A co Vaše politická strana, na co se teď soustřeďujete?

My politiku děláme, ať už jsme ve sněmovně, nebo nejsme. Dáváme různé připomínky a zasahujeme do věcí, u kterých si myslíme, že je můžeme ovlivnit. V poslední době nás například jedna věc i z rozhodování nové koalice zaskočila. Pan Babiš se teď snaží o změnu volebního systému na většinový, dvoukolový, a to my vidíme jako velmi nebezpečnou věc. My jsme hned po volbách dávali podání k Nejvyššímu soudu v souvislosti s volebním systémem. Logicky bychom v tom pokračovali, pokud by iniciativy v Poslanecké sněmovně naznačovaly změnu volebního systému na většinový. Tohle teď hodně na vládní úrovni sledujeme. Samozřejmě vnímáme i další věci, jako jsou církevní restituce, ale nemáme ani ambice ani síly zrovna tento problém nějak ovlivnit.

Zveřejnili jste, že podle vás by většinový systém ještě více znevýhodnil malé politické strany a že považujete za hazard posilovat ty silnější. V čem dál nesouhlasíte s většinovým volebním systémem?

To se nesmí v České republice stát. Zakonzervovali by situaci a šlo by o ohrožení demokracie. Změna volebního systému by totálně odřízla padesát procent voličů od toho, aby jejich hlas měl zastoupení v Poslanecké sněmovně. Celý názorový vývoj v téhle oblasti budeme pozorně sledovat.

Po senátních volbách na Zlínsku, kde máte svého kandidáta Luďka Maděru, pro vás budou zajímavé také volby do Evropského parlamentu. Kdy budete vybírat kandidáty?

Postavíme kompletní kandidátku. Předpokládám, že ji bude tvořit přes dvacet lidí. V Pardubicích budeme 18. ledna pořádat celostátní fórum a tam zvolíme nové předsednictvo strany, protože máme ve stanovách, podobně jako například Svobodní, že po volbách do Poslanecké sněmovny se musí volit předsednictvo. Podotýkám, že my jsme vlastně v rezignaci. Pak se na celostátním fóru budou také představovat kandidáti, kteří nejdřív musí projít primárními volbami. Zhruba do konce ledna bychom měli mít sestavený eurotým. Jdeme do evropských voleb v rámci České republiky samostatně.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…