Šéf zemanovců drsně zúčtoval se Schwarzenbergem: Jako nacistický zločinec

15.07.2013 16:38

Výroky exministra zahraničí Karla Schwarzenberga v rakouském tisku na adresu prezidenta Zemana stále sklízí silnou kritiku. Do šéfa TOP 09 se za to nyní opřel předseda SPOZ Zdeněk Štengl. Ten už podle svých slov nemůže mlčet. Návrat Schwarzenberga na ministerstvo by prý uvítal se stejnou „radostí“, jako kdyby tam přišel nacistický zločinec Karl Hermann Frank.

Šéf zemanovců drsně zúčtoval se Schwarzenbergem: Jako nacistický zločinec
Foto: Archiv SPOZ
Popisek: Zdeněk Štengl, předseda Strany práv občanů - Zemanovci

„Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží Ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi. Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu,“ řekl exministr zahraničí a šéf TOP 09 v rakouském deníku Kleine Zeitung k činnosti prezidenta republiky.

Schwarzenberga za tyto výroky kritizovala řada politiků. Mezi jinými i statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Ten předsedovi TOP 09 vzkázal, že Česká republika není jeho knížectví, ale demokratický stát, v němž musí respektovat vůli lidí.

Nyní pro server ParlamentníListy.cz zareagoval i předseda Strany práv občanů – zemanovci Zdeněk Štengl. Ten byl dříve k různým kontroverzním prohlášením Karla Schwarzenberga zdrženlivý, teď už ale podle svých slov nemůže mlčet.

Dříve jsem mlčel, teď už to nejde

„Prý polemikou s nimi klesnu na jejich úroveň, varoval mě kdysi prezident Zeman. A že rozčílení není program, říkal už prezident Masaryk. Tentokrát však nemohu mlčet. V okamžiku, kdy člověk, který byl ještě před týdnem ministrem zahraničí mé země a před pár měsíci kandidoval na jejího prezidenta, tuhle zemi, krásnou zemi milovanou pomlouvá v zahraničním tisku, ani mlčet nedovedu,“ uvádí Štengl.

Šéf zemanovců se na exministra zahraničí opravdu naštval. Nemůže prý dál nechat urážet naši zemi. „Pane Schwarzenbergu, dokázal jsem neslyšet, když jste hnal prezidenta Beneše před mezinárodní soud pro válečné zločiny v Haagu, přeslechl jsem i ‚statečné německé generály‘, ale tentokrát vás žaluji pro hrubou urážku země, ve které po staletí žijí mí předkové a ve které budou žít mé děti,“ vzkázal bývalému vicepremiérovi.

  • Celé prohlášení předsedy SPOZ Zdeňka Štengla ZDE

„Teprve dnes se děsím okamžiku, kdy se paní Němcová vrátí z Hradu a na Staroměstském náměstí prohlásí, že ‚pan prezident všechny mé návrhy přijal‘ a vy znovu usednete v Černínském paláci. Buďte si jist, že se stejnou ‚radostí‘ bych tam viděl Karla Hermanna Franka,“ konstatoval drsně Zdeněk Štengl.

Karl Hermann Frank byl nacistický zločinec s hodností SS-Obergruppenführera, původem sudetský Němec. Před válkou působil jako knihkupec a politik horující za Sudety. Během války byl státním tajemníkem Úřadu říšského protektora a později německým státním ministrem pro Čechy a Moravu. Podílel se na vypálení obcí Lidice a Ležáky. V roce 1946 byl za své zločiny odsouzen a v Praze popraven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…