Šéf zemanovců napomenul Kalouska a knížete. A řekl, jak pokračuje boj proti zlodějům

14.08.2013 12:31

ROZHOVOR Miroslav Kalousek je největším oponentem SPOZ. ParlamentnímListům.cz to řekl předseda strany Zdeněk Štengl. Ten je však přesvědčen, že lidé nezapomenou na to, co TOP 09 dělala v době Nečasovy vlády. Štengl se vyjádřil i k démonizaci svého prvního místopředsedy Martina Nejedlého a incidentu s prezidentem Zemanem na Sněžce.

Šéf zemanovců napomenul Kalouska a knížete. A řekl, jak pokračuje boj proti zlodějům
Foto: Archiv SPOZ
Popisek: Zdeněk Štengl, předseda Strany práv občanů - Zemanovci

Pane předsedo, veřejně jste médiím potvrdil, že oslovíte ministry Rusnokovy vlády s nabídkou kandidovat za zemanovce v parlamentních volbách. Můžeme říct další podrobnosti?

Mnozí ministři vlády Jiřího Rusnoka jsou nejen odborníky, ale i skvělými manažery, což mnohokrát prokázali ve svých předchozích profesích. A osobně jsem přesvědčen, že své kvality prokážou i v ministerských funkcích. Mít některé z nich na svých kandidátkách bychom pokládali za krok správným směrem. Ve čtvrtek na jednání politické rady proto rozhodneme, zda některé z nich s touto nabídkou oslovíme. Ještě důležitější ovšem je, jak se oni k naší nabídce postaví. Takže na konkrétní odpovědi si čtenáři ParlamentníchListů.cz budou muset ještě několik dní počkat.

V posledním týdnu se jméno SPOZ skloňovalo v mnoha pádech. Nejčastěji výroky zaznívaly z úst politiků TOP 09, především Miroslava Kalouska. Jak se s kritikou, že SPOZ opanuje vlivná místa bez mandátu, že je stranou prezidenta apod. vyrovnáváte a jak jí chcete v budoucnu čelit?

Že jsme stranou prezidenta, nepokládáme za kritiku, ale za holý fakt - jsme přece zemanovci. A kancléře si vybral prezident a ředitele Úřadu vlády premiér, nikoli zemanovci. Takže to není kritika, ale pouhý faul. Není tedy čemu čelit a vaši čtenáři tomu jistě rozumí.

Miroslav Kalousek také často zmiňuje vašeho prvního místopředsedu Martina Nejedlého. Proč je podle vás pan Nejedlý tolik démonizován?

To byste se měl, pane redaktore, asi zeptat pana Kalouska. Martin Nejedlý je příjemný kolega, velmi schopný místopředseda strany a úspěšný podnikatel. Já osobně pro jeho „démonizaci“ nevidím jediný důvod.

V okamžiku, kdy došlo k nevyslovení důvěry vládě Jiřího Rusnoka a bleskovým úvahám o předčasných volbách, přišla některá média či politici s údivem, že SPOZ už rozjela předvolební kampaň a oblepila zemi billboardy. Co si o tom myslíte? 

Snad jen to, že někteří politici a některá média vždycky s něčím přicházejí. Počátkem července jsme zahájili sběr podpisů pod petici za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku a těch pár desítek billboardů je určeno pro podporu této akce. Překrucovaní faktů a manipulace v médiích si ještě užijeme, až se rozjede skutečná volební kampaň.

Vítáte rychlé předčasné volby? Nebylo by skutečně lepší, jak řekl v sobotu exprezident Klaus, aby parlamentní strany počkaly, až vychladnou hlavy a s volbami nespěchaly? 

Rozhodující je především to, že předčasné volby si přála drtivá většina našich občanů. Volby jsou přece nejdůležitější událostí v životě každé politické strany, a proto na ně musíme být připraveni prakticky neustále. Podle známé poučky se volební kampaň připravuje hned po skončení poslední volební kampaně. 

Jste připraveni na případné volby? Budete již chystat kandidátky nebo čekáte, zda skutečně dojde k rozpuštění sněmovny?

Chystáme otevřenou kandidátku. Budou na ní i nezávislé osobnosti, které jsme začali oslovovat již v souvislosti s naší peticí za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, která je v těchto dnech v plném proudu.  A reakce občanů je víc než příznivá.

Která témata budou pro zemanovce ve volbách těmi hlavními?

Naše programové priority již prosazují naši zástupci ve vedení dvou krajů. V politické oblasti je to především posílit práva občanů na úkor práv politických sekretariátů - tedy podpora přímých voleb starostů, primátorů a hejtmanů a změny volebních zákonů v tomto smyslu. V oblasti ekonomické upřednostňujeme investice před spotřebou, podporujeme prorůstová opatření a důraz klademe i na udržení a zvýšení zaměstnanosti. Náš program je ovšem komplexní, proto tohle zjednodušení. Určitě bude naší prioritou zákon o prokázání původu příjmů a majetku.

Z rétoriky TOP 09 se již dá tušit, že jejich tématem číslo jedna bude "boj za parlamentní demokracii" a vymezování se vůči prezidentu Zemanovi, čímž mohou zapadnout negativa s TOP 09 spojená kvůli jejich účasti v Nečasově vládě. Nebojíte se, že mnoho lidí zapomene a uvěří jim, že je díky prezidentovi ohrožena demokracie?

Pan Kalousek je naším hlavním názorovým oponentem. Je to logické, že se vymezuje vůči politickému programu, sepsanému Milošem Zemanem. A je nad slunce jasné, že tento program budeme důsledně hájit.  Být ovšem v pozici TOP 09, nepodceňoval bych naše občany a nespoléhal na jejich krátkou paměť. Ostatně předčasné volby jsou jasným důkazem, že se pan prezident od počátku nepohybuje na hranici Ústavy, ale v jejím hlubokém vnitrozemí.

Co si vůbec myslíte o plamenně pronášených výrocích Schwarzenberga a Kalouska, že se Miloš Zeman chápe moci, jako diktátor, zavádí autoritářský putinovský režim a podobně?

Nevím, jestli mně mají být k smíchu nebo k pláči. Prezident přece nenutil pana Nečase k demisi, prezident nelhal o "stojedničkové" většině ve sněmovně a nebyl to pan prezident, kdo lhal, že v případě jmenování vlády odborníků podpoří rozpuštění sněmovny. Myslím si, že oba pánové věří, že není nic staršího než včerejší noviny s jejich „zásadními“ stanovisky!

Které prezidentovy kroky z poslední doby nejvíce oceňujete? A bylo něco, o čem jste si řekl, že byste to třeba sám udělal jinak?

Fakt, že dovedl zemi k předčasným volbám. A co bych udělal jinak? Nekoupil bych si mobil Aligátor.

Miloš Zeman se zúčastnil pouti na Sněžku, což provázely dva "incidenty". Nejprve ho odmítli obsloužit v jedné krkonošské restauraci, později na vrcholu Sněžky na něho vulgárně křičel jeden z poutníků. Není zvláště ten první případ varovným případem podobným politickému kádrování v 50. letech?

Víte, pane redaktore, když jsem kdysi hrával fotbal, vždycky jsem tušil, že i náš soupeř bude mít nějaké fanoušky. Proto bych ani tohle k padesátým letům v žádném případě nepřirovnával.

SPOZ už poměrně dlouhou dobu pořádá petici za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, který dlouhá léta prosazuje i Miloš Zeman. Jak jste úspěšní? A jak chcete postupovat, až sbírání podpisů uzavřete?

V současné chvíli máme již více než 70 tisíc podpisů. Budeme pokračovat do konce měsíce srpna, přestože se akce nečekaně stala jakousi předehrou volební kampaně. A potom archy s podpisy předáme petičnímu výboru sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…