Škromach rozsekl Dienstbierův spor s Haškem: Přátelíš se s knížetem, tak mlč

25.07.2013 16:49

ČSSD není na žádné křižovatce a Jiří Dienstbier by si měl rozmyslet, jakým způsobem reaguje do médií. Poškozuje nás to! Tak takovýto vzkaz dal Dienstbierovi přes ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Nejenom on ale kritizuje Dienstbiera za to, jak se v médiích vyjádřil o prvním místopředsedovi Michalu Haškovi.

Škromach rozsekl Dienstbierův spor s Haškem: Přátelíš se s knížetem, tak mlč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Sociální demokraté se opět hádají a opětovně kvůli tomu média referují, že je snad ČSSD na nějaké křižovatce a že se názorově štěpí. Do sebe se totiž zakousli první místopředseda ČSSD Michal Hašek a senátor Jiří Dienstbier (ČSSD). Důvodem jim k tomu byly odlišné názory na podporu vlády Jiřího Rusnoka. ČSSD se totiž nedaří najít odpověď na to, zda ji 8. srpna při hlasování o důvěře dát ve sněmovně stranické hlasy, či nikoliv.

Strana má sice oficiální stanovisko, že se rozhodne až 6. srpna, jenže jakoby někteří oranžoví politici těch pár dní nemohli vydržet. Jiří Dienstbier tak v rozhovoru pro Eurozprávy.cz kritizoval místopředsedu strany Michala Haška. Ten chce dát Rusnokově kabinetu hlas, ale podle Dienstbiera takovým názorem škodí sociální demokracii. Navíc si prý „hraje na stínového předsedu“.

„Hraje si tak trochu na jakéhosi stínového předsedu strany. Snaží se i navenek dávat vlastní stanoviska odlišná od předsedy, naposledy svůj postoj k Rusnokově vládě formuloval jako podmínky ČSSD, aby posléze vycouval a uznal, že šlo o jeho osobní postoj,“ vyčetl senátor Haškovi v rozhovoru pro Eurozprávy.cz.

„Bylo by dobré, aby o sociální demokracii rozhodovali lidé, kteří na sjezdu dostali mandát,“ znělo pak v okamžitých reakcích nejenom od Haška. Jiří Dienstbier podle Haška totiž takový mandát na sjezdu nezískal. „On je politický solitér, který místo levicového kandidáta v prezidentské volbě podporoval více či méně pravicového Karla Schwarzenberga. Na ostravském sjezdu totálně vyhořel,“ dodal ostře na adresu kolegy Hašek s tím, že ale chápe, že je frustrovaný prohrou v prezidentské volbě a ve volbě místopředsedy.

Jak se ovšem na přestřelky obou mužů dívají jiní členové vedení strany?

„Je pravda, že se Jirka Dienstbier snaží dlouhodobě stranu zevnitř rozkládat tím, že útočí na členy vedení strany. Je to takový zvláštní přístup,“ zkritizoval Dienstbiera místopředseda Zdeněk Škromach. A ParlamentnímListům.cz vzkázal, že se sociální demokracie rozhodně neštěpí.

Rozkládá sociální demokracii zevnitř

„Přístup Dienstbiera je nejenom docela zvláštní, on vlastně porušuje to, na čem se dohodlo vedení strany, ve kterém byl i on coby stínový ministr. Jenže stínový ministr není žádná volená funkce, takže zásadně útočí na legitimně zvolené vedení strany. Ukazuje se tak, že jeho cílem je dlouhodobě poškozovat a rozkládat sociální demokracii zevnitř,“ vytáhl další ostrá slova Škromach.

„Víte, já tomu kroužku kolem Dienstbiera říkám 'skupina přátel Karla Schwarzenberga' a chápu, že tihle lidé mají velký zájem na tom, aby se Schwarzenberg, Kalousek a další vrátili do vlády. Zřejmě s nimi mají nějaké nadstandardní vztahy, jinak si neumím vysvětlit tyto reakce a snahy rozbít jednotu vedení strany,“ zaútočil také vytočený Škromach.

Vnímá totiž, že se „rozjela“ v médiích poměrně jízlivá debata, že by snad ČSSD měla být kvůli názorům na Rusnokovu vládu na nějaké křižovatce.

„Rozštěpení strany? Ani náhodou! Někomu by se to snad líbilo, ale myslím, že k tomu vydatně napomáhají dlouhodobé snahy některých pravicových komentátorů a médií. Ovšem i z historie ČSSD známe, že existovaly různé názorové skupiny, přesto se strana vždy dokázala udržet pohromadě. Vnímám ale to, že podobné vnitřní spory v jiných stranách jsou v médiích daleko méně prezentovány. Asi mnohým silná sociální demokracie vadí,“ naznačil pak Škromach důvody.

Venku je horko, zasmál se Chovanec

„Já si myslím, že je venku nyní extrémní horko, tak bych to přičítal tomu teplému počasí,“ zasmál se pak hádkám mezi Haškem a Dienstbierem další stranický místopředseda Milan Chovanec. I on ale poměrně důrazně odmítl, že by se snad měla ČSSD štěpit.

„Nic takového není na programu dne. Vedeme jen nějakou diskusi, kterou jsme si nastavili na posledním předsednictvu. U nás na kraji ji vedeme ale velmi pečlivě,“ pronesl dále pro ParlamentníListy.cz Chovanec.

„Co se týče prvního výstřelu Jiřího Dienstbiera na místopředsedu Haška, tak chci pevně věřit, že v tom není nějaká osobní frustrace a že je to spíše otázka snahy najít nějaké řešení. Na druhou stranu by ale měla politická strana stejně jako rodina prát špinavé prádlo doma a na veřejnost chodit už jenom s názorem, který je vydiskutovaný. Nemyslím si, že tento styl konfrontace něčemu prospívá,“ řekl.

Podle něj by nebyla pranic platná nějaká „domluva“ Dienstbierovi. „To ne. My jsme se na posledním předsednictvu dohodli na tom, že tímto dnem začínáme vnitrostranickou diskusi a ta bude ukončena 6. srpna po zasedání poslaneckého klubu a předsednictva, kdy vydefinujeme nějaký názor, který bude většinový. No a ti, co se svým názorem neuspějí, tak byla dohoda, že budou ochotni se podřídit většinovému. Pokud by tomu bylo jinak, tak pak by politika ani neměla smysl,“ dodal Chovanec.

Štěch: Jsou mladí, nemají zkušenosti

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) spíše dal za uši oběma, tedy Dienstbierovi i Haškovi.

„Jsou to mladí politici, kteří na sebe chtějí upozornit, a to jak aktivní a kvalitní prací, tak mediálními a verbálními projevy. Myslím si, že to je jejich politická nezkušenost a určitá nevyzrálost. Mají na svůj názor sice právo, ale pokud vše budou přehánět, tak se to může oběma vymstít. Já se nechci ani k jednomu přiklánět, myslím si však, že by měli být oba dva více zdrženliví,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Štěch.

„V ČSSD je drtivá většina rozumných lidí, kteří se k takovým slovním útokům jako oni dva nesnižují. Ne každý, který je na první pohled v sociální demokracii slyšet a vidět, má pak i de facto ve straně rozhodující hlas. Ten mají spíše uvážliví a odpovědnější jedinci,“ zmínil Štěch ještě na konto obou.

I on zdůraznil, že se strana o důvěře kabinetu Rusnoka rozhodne až 6. srpna. „Názor, který bude převažující, bude respektován. Taková je dohoda. Možná že se někteří snaží vyvolat kolem toho polemiku, neboť cítí, že rozhodnutí nebude podle jejich gusta,“ doplnil Štěch.

Měli by lépe zvažovat slova

Rovněž místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková kritiku Dienstbiera a Haška rozdělila na obě strany.

„Pánové by měli lépe zvažovat svá slova a když tak si věci vyříkat mezi sebou. Nevím, že by jejich osobní animozity měly nějaké ohlasy v členské základně. Většina, tedy 99 procent členů sociální demokracie, si je moc dobře vědoma toho, že buď budeme táhnout za jeden provaz, nebo půjdeme do háje všichni,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Ne,“ odvětila krátce na dotaz, zda by se strana na základě výše zmíněných hádek mohla štěpit. „Moc politických sil, které jsou schopny zemi vyvést z krize a vrátit důvěru institucím v této zemi, není. Ovšem to je právě odpovědnost sociální demokracie a hoši by si to měli velmi silně uvědomit," dodala v kritice místopředsedkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…