Sněmovna podpořila změnu Ústavy, která má rozšířit pravomoci NKÚ

22.01.2014 11:59

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila poslaneckou novelu Ústavy, která má za cíl rozšířit kontrolní pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Související poslaneckou novelu zákona o NKÚ naproti tomu vrátila předkladatelům k dopracování. To má v praxi stejný dopad jako zamítnutí. V dalším projednávání se tak budou poslanci zabývat pouze novelou Ústavy.

Sněmovna podpořila změnu Ústavy, která má rozšířit pravomoci NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Obě tyto předlohy společně měly umožnit úřadu, aby směl kontrolovat například kraje, obce, zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy nebo příspěvkové organizace krajů a obcí. Prezident NKÚ Miloslav Kala však tvrdí, že novely ve skutečnosti pravomoci úřadu omezují. Prezident Kala poslance již v úterý mimo jiné upozornil hlavně na nejasnosti v návrzích a varoval před dohrami včetně soudních. Poslance vyzval, aby vrátili materiál předkladatelům a aby vyzvali vládu, ať připraví sama příslušnou novelu Ústavy.

Zástupce předkladatelů Stanislav Polčák obavy prezidenta Kaly nesdílí. "Tvrdím, že dochází k zásadnímu rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu," řekl dnes.

Komunisté a občanští demokraté navrhovali vrátit novelu Ústavy předkladatelům k dopracování, jejich návrh ale neprošel. ODS argumentovala hlavně zatížením samospráv dalšími kontrolami.

V případě novely zákona o NKÚ navrhoval Polčák její projednávání přerušit do doby, než o novele Ústavy rozhodne Senát. Jeho návrh ale neprošel. Vladimír Koníček (KSČM) navrhl vrátit novelu předkladatelům k dopracování a tento návrh nakonec prošel většinou 128 hlasů. Pro vrácení hlasovali sociální demokraté, komunisté, poslanci ANO, občanští demokraté i poslanci Úsvitu.

Novela významně posiluje pravomoci NKÚ

Novela Ústavy nově mimo jiné stanoví, že úřad kontroluje hospodaření samospráv s majetkem a jejich rozpočty z hlediska souladu se zákonem. Kontrolovat by také měl hospodaření s majetkem veřejných institucí, o nichž tak stanoví zákon, a to v zákonem stanoveném rozsahu. Polčák uvedl, že pojem veřejná instituce už definuje několik nálezů Ústavního soudu. Novela Ústavy má také umožnit kontrolu hospodaření s majetkem právnických osob, v nichž má stát nebo kraj či obec majetkovou účast.

S rozšířením kontrolních pravomocí nesouhlasí Svaz měst a obcí ČR. Jak uvedl v tiskové zprávě, znamenalo by to mimo jiné zvýšení administrativní zátěže pro pracovníky měst a obcí, kteří musí při kontrolách poskytovat součinnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…