Sněmovna vyzývá vládu: Neměňte limity na těžbu uhlí

12.12.2013 14:19

Sněmovna vyzvala vládu v demisi Jiřího Rusnoka, aby nerušila ani neměnila limity na těžbu uhlí v severních Čechách. Přítomní zástupci vlády se k výzvě nevyjádřili, premiér Jiří Rusnok totiž dnes na jednání sněmovny chyběl. Výzvu ale velkou většinou podpořili poslanci napříč sněmovními frakcemi.

Sněmovna vyzývá vládu: Neměňte limity na těžbu uhlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před hlasováním je třeba se trochu upravit

Výzvu směrem k vládě přijali dnes poslanci na návrh výboru pro životní prostředí 148 hlasy ze 168 přítomných poslanců. Proti byl pouze sociální demokrat Jiří Běhounek. Zbývající jednotlivci ze všech frakcí se hlasování zdrželi. Ve výzvě je obsaženo kromě zhodnocení, aby kabinet nerušil ani neměnil limity na těžbu uhlí v severních Čechách, i doporučení, že nemá ani chystat společnou firmu státu s vlastníky dolů.

"Vláda, která nikdy nezískala důvěru, vlastně celou dobu vládne bez důvěry, by neměla rozhodovat o strategických věcech," prohlásil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. S návrhem řešení by podle něj měla přijít až nová vláda. Podobně jako podle Kateřiny Konečné (KSČM) by jej měla řešit v rámci energetické a surovinové koncepce státu.

V referendu by to měli schválit obyvatelé Ústeckého kraje

Ať by bylo přijato jakékoli rozhodnutí ohledně těžby uhlí na severu Čech, měli by jej schválit v referendu minimálně obyvatelé Ústeckého kraje, doporučoval stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek. František Laudát (TOP 09) označil chování úřednické vlády bez mandátu za "naprostou nehoráznost".

Sněmovna se tak připojila k doporučení pravděpodobného budoucího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) či prezidenta Miloše Zemana. I podle něj by strategické rozhodnutí o prolomení těžebních limitů měla učinit až nová vláda s politickým mandátem.

Vláda v demisi zatím o prolomení limitů těžby hnědého uhlí nejednala.

Limity těžby hnědého uhlí v severních Čechách byly stanoveny usnesením vlády v roce 1991. Zaručují městům a obcím, pod kterými leží uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín a jeho místní část Černice poblíž dolu ČSA, hrana těžební jámy by se dostala také jen pár set metrů od okraje Litvínova. Právě se starosty dotčených obcí má dnes premiér jednat.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…