Sobotka dovolenkoval, Hašek ovládl grémium. A Rusnokovi svitla naděje

11.07.2013 15:55

Sociální demokracie se bojí možného vývoje politické situace v případě, že by kabinet Jiřího Rusnoka nezískal ve sněmovně důvěru. Pokud by se tak stalo, prezident Miloš Zeman totiž nevylučuje, že pravicová koalice se 101 podpisy má naději na pokus o sestavení vlády.

Sobotka dovolenkoval, Hašek ovládl grémium. A Rusnokovi svitla naděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD

Obavy z návratu pravicové koalice v čele s Miroslavou Němcovou mají být hnacím motorem pro opoziční strany a nezařazené poslance k tomu, aby podpořili Rusnokův úřednický kabinet. Na tuto kartu podle deníku E15.cz vsadil prezident Zeman, který připustil, že Němcová není zcela bez šance. "Má zcela určitě naději, protože já musím zvažovat oněch 101 podpisů. Budu pouze naléhat na to, aby to bylo 101 podpisů v okamžiku jmenování případného nového premiéra či premiérky. Ale stále věřím, že Rusnokova vláda dostane důvěru a že druhý pokus nebude zapotřebí," uvedl v rozhovoru pro Právo.

Hašek podporu nevylučuje

A na tento háček už se chytilo zemanovské křídlo sociální demokracie reprezentované neformálně místopředsedou strany Michalem Haškem. Zatímco šéf ČSSD Bohuslav Sobotka si užíval dovolené, Hašek nepřímo vyzval strany bývalé vládní koalice, aby příští středu hlasovaly pro rozpuštění sněmovny.

Ještě silnější je podle E15.cz Haškův apel na poslance ČSSD, aby zvážili možnost podpory kabinetu Jiřího Rusnoka. "Je to podle mého názoru pro Českou republiku určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova," napsal v tiskovém prohlášení jihomoravský hejtman.

Haškovo prohlášení bylo zároveň jediným oficiálním výstupem ze středečního grémia sociální demokracie. Na Haškovu stranu se přidal i místopředseda Milan Chovanec, Zdeněk Škromach nebo šéf poslanců Jeroným Tejc. "Zvažujeme i tu variantu, že bychom úřednickou vládu za určitých okolností mohli podpořit, ale neznamená to, že se k tomu kloníme jako k lepší variantě," řekl Tejc.

Sobotkovi tak prý zbývá jedině podpora Lubomíra Zaorálka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…