Sobotka v novinách o Rusnokově vládě: Jsme skeptičtí, ale budeme se chovat pragmaticky

13.07.2013 9:30

České deníky dnes přinášejí rozhovory s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Potvrdil v nich, že stále zastává názor, že nejlepším řešením současné krize je rozpuštění Sněmovny. Za jistých okolností je pak ČSSD ochotna přemýšlet o podpoře Rusnokově vládě.

Sobotka v novinách o Rusnokově vládě: Jsme skeptičtí, ale budeme se chovat pragmaticky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Myslím, že situace je poměrně jednoznačná. Sociální demokracie se vyslovila pro rozpuštění Sněmovny. Vidíme to jako nejlepší řešení krize. Pokusíme se i v debatě před hlasováním přesvědčit koaliční poslance, aby se přidali,“ uvedl Sobotka pro LN.

Na otázku Práva, zda platí slova sociálních demokratů Haška a Chovance, že by se měla zvážit podpora Rusnokově vládě Sobotka řekl: „ ČSSD je připravena chovat se pragmaticky. Jsme připraveni posoudit programové prohlášení,podívat se na její personální složení a budeme o tom diskutovat. Řada osobností, která ve vládě je, nemá levicovou orientaci,“myslí si předseda ČSSD. V LN Sobotka ještě upřesnil postoj k Rusnokovu kabinetu. „V žádném případě nemůžeme dát bianko šek vládě, na jejímž sestavování jsme se nepodíleli a která vznikla mimo půdu Sněmovny. Budeme chtít vidět její programové prohlášení,“ uvedl.

Myslím, že je to jalová vláda

Bohuslav Sobotka si také myslí, že premiér by měl odvolat z vedení financí Jana Fischera. Podle předsedy ČSSD je nedůvěryhodným ministrem. Pro stranu se jeho účast ve vládě prý jeví jako přitěžující při rozhodování, zda ji podpořit či ne. „Jak mluvím s kolegy, tak jsem zatím nenašel nikoho, kdo by Jana Fischera hájil. A tady znovu říkám, že nevidím důvod rozlišovat mezi vládou Topolánka, Nečase a Rusnoka," uvedl v rozhovoru pro Právo.

Na otázku MF DNES, jak by nazval Rusnokovu vládu, pak Sobotka říká: „Myslím, že to je jalová vláda. Protože nemůže naplnit očekávání voličů. Není ani vláda odborníků, protože je to vláda spojená s politickými tendencemi a plány prezidenta. Jde o jedno z pokušení Miloše Zemana, kterému neodolal. “

Mynář není mluvčí SPOZ

V reakci na slova kancléře Vratislava Mynáře, který o Sobotkovi již dříve řekl, že je slabý lídr nebo, že je, jako dítě, které neví, co chce, Sobotka pro MF DNES uvedl, že si nemyslí, že výroky pocházejí od Miloše Zemana. „Uvidíme jestli tyto excesy bude tolerovat i v budoucnu. Tam je ještě jiný problém. Pan Mynář je kancléř prezidenta, úředník placený z peněz daňových poplatníků a není to tiskový mluvčí SPOZ. Je to konflikt mezi úřednickou pozicí, kterou má vykonávat, a mezi tím, jak reálně vystupuje na veřejnosti,“ myslí si Bohuslav Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…