Sobotka zářil, jednání pokročila. ČSSD získala post šéfa sněmovny, ANO křeslo ministra financí

23.11.2013 17:15

Zásadní personální otázky vyřešilo sobotní průhonické setkání dvou nejsilnějších stran vzešlých z parlamentních voleb, ČSSD a hnutí ANO. Sněmovně bude šéfovat sociální demokrat. „Budu grémiu navrhovat Jana Hamáčka,“ sdělil na brífinku po skončení schůzky předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sněmovna by měla mít čtyři místopředsedy.

Sobotka zářil, jednání pokročila. ČSSD získala post šéfa sněmovny, ANO křeslo ministra financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna své rozpuštění odhlasovala

Klíčová pozice ministra financí naopak připadne hnutí ANO, které jméno svého kandidáta nesdělilo. Může jim být lídr hnutí Andrej Babiš, spekuluje se i o ekonomovi Aleši Michlovi. Výrazně podle Sobotky pokročili i v jednání o rozpočtové a daňové dohodě. Zatím ji však nezveřejnili, chtějí s ní nejdříve seznámit třetího do party – KDU-ČSL. Všechny tři strany se sejdou v pondělí.

Máme obrovskou vůli se dohodnout

O sobotní průhonické schůzce aktéři tvrdili, že je klíčová. Už před ní vypustil Bohuslav Sobotka výstražný balonek. „Buď se dohodneme, nebo budou předčasné volby,“ zdůraznil s tím, že je optimista a předpokládá dohodu. „Není jiná stabilní alternativa než naše koalice s ANO a lidovci. Je tu obrovská míra vůle se dohodnout,“ domníval se.

Vláda už nesmí škrtit ekonomiku

Je podle něj také třeba, aby vláda měla dobrou pověst u občanů. „V čele resortů musí být kompetentní lidé, aby se neopakovala historie s paní Hanákovou nebo panem Drábkem,“ zmínil. Také podle něj jeho případná vláda musí uplatnit úplně jinou hospodářskou strategii než ta předchozí (myšleno Nečasova), která se zaměřovala především na plošné škrty. „Vláda už nesmí škrtit ekonomiku, musí se zaměřit na vznik nových pracovních míst,“ burcoval možný budoucí premiér.

Dosáhli jsme výrazného posunu

Po schůzce zářil Sobotka spokojeností. „Při dnešní schůzce jsme dosáhli výrazného posunu a otázek, na kterých není shoda, dramaticky ubylo,“ konstatoval. Úplný soulad nepanuje například v otázce daní, jak prozradil lídr hnutí ANO Andrej Babiš. „Stále si myslíme, že daně se nemusí zvyšovat. Stát je řízen neracionálně, je možné dobrat se velkých úspor,“ řekl.

Sněmovně bude asi šéfovat Hamáček

Největší otazníky před dnešním jednáním však vyvstávaly ohledně rozdělení pozic předsedy sněmovny a ministra financí, které si nárokovaly obě strany. Bohuslav Sobotka například minulý týden MF Dnes sdělil, že „pro funkční vládu by bylo rozumné, aby premiér, ministr financí a vnitra byli z jedné strany“. Tento postoj se pranic nelíbil Babišovi. Patrně se však jednalo o pouhé taktické vymezování si pozic před jednáním.

Sociální demokraté získají křeslo šéfa sněmovny, Sobotka navrhne Jana Hamáčka. Hnutí ANO na tento post chtělo dosadit svoji místopředsedkyni Věru Jourovou. Ta však nyní asi nesmutní. „Kdyby se vyvinula situace směrem k exekutivě, jsem kandidátkou našeho hnutí na ministryni pro místní rozvoj,“ vysvětlila před časem Lidovým novinám svoji prioritu. Obě strany se dohodly, že Poslanecká sněmovna bude mít čtyři místopředsedy. „Ve vedení výborů Poslanecké sněmovny navrhujeme 5 míst pro ČSSD a ANO, 2 místa pro KSČM, která má třetí nejsilnější poslanecký klub, a po jednom ostatní strany,“ ozřejmil Sobotka.

Kdo bude ministr financí

Ministra financí nakonec pro sebe urvalo hnutí ANO. „Chceme se hlavně věnovat řízení státu, proto jsme se dohodli, že post ministra financí připadne hnutí ANO,“ sděloval radostně Andrej Babiš. Je možné, že ho obsadí on sám. I když před volbami se ve vyjádření pro Parlamentní listy.cz vyjadřoval k této možnosti skepticky. „I kdybychom ve volbách zvítězili, jelikož máme dneska prezidentský systém, tak si stejně prezident udělá, co chce. To je třeba mít na paměti především. Miloš Zeman už to dal i najevo, když řekl, že nikdy nebude jmenovat do vlády nikoho z těch politických nováčků. Myslím, že už nepřímo dokonce řekl, že bude jmenovat Haška nebo Rusnoka. Takže to asi není relevantní otázka, že bych se stal ministrem financí.“

Dnes ovšem situace vypadá jinak, i když je pravda, že prezident Zeman vystrčil své drápky požadavkem, že bude u ministrů chtít negativní lustrační osvědčení. Andrej Babiš ho nemá, je veden jako agent Státní bezpečnosti. On tvrdí že neoprávněně, soudí se na Slovensku. I kdyby však soud vyhrál, nemá vyhráno. Zákon se totiž podle Lidových novin zmiňuje o agentech Stb a vůbec neřeší, zda jsou ve svazcích vedeni oprávněně či nikoli. Proto se spekuluje i o tom, že ANO možná vyšle na post ministra financí ekonoma Aleše Michla.

Vláda bude ještě letos. Předčasné volby by lidi ještě více otrávily

Úspěšná jednání předpokládali před jednáním i členové ANO a ČSSD. „Počítám, že vláda bude ještě letos. Nejtěžší se bude dohodnout s ČSSD na daních. Nejhorší by byla varianta předčasných voleb, to by lidi ještě více otrávilo,“ mínil pro Parlamentní listy.cz liberecký krajský předseda hnutí ANO Tibor Batthyany.

„Bohuslav Sobotka po vyřešení situace s pučisty má nejsilnější mandát, více než kdykoli předtím. Doufám, že vyjedná takové podmínky, abychom mohli uplatnit ve vládě naše programové priority. I když je jasné, že při jednání s hnutím, které je od středu napravo, to může být obtížné,“ doplnil ParlamentnímListům.cz Roman Šotola z ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…